23 Mayıs 2017 01:11

İngiltere’ye terör saldırısı bekleniyordu

Arif Bektaş Manchester kentindeki Manchester Arena'ya yönelik saldırıyla ilgili yazdı.

Paylaş

Arif BEKTAŞ

Pazartesi akşamı saat 10.35’te İngiltere’nin Manchester kentindeki Manchester Arena’da gerçekleşen terör saldırısında en az 19 kişi öldü ve 50 kişi de yaralandı. Canlı bomba saldırısı olma olasılığı üzerinde durulurken, Başbakan May bunun korkunç bir terör saldırısı olduğunu açıkladı. Ana muhalefet partisi İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn de yaptığı açıklamada, “Kalbim bu korkunç saldırıdan etkilenenlerle ve mükemmel acil servis çalışanlarıyla” diyerek saldırıyı kınadı. Bu arada, Londra’da terör uzmanları acilen toplanırken, yeni saldırılara karşı da önlemler planlanıyor. Saldırının kim tarafından yapıldığı henüz bilinmezken, islami-cihatçı terör örgütleri üzerinde duruluyor.

En son 22 Mart’ta, Londra’da Westminster Köprüsü üzerinde, arabayla yapılan saldırıda 4 kişi hayatını kaybetmiş ve 50 kişi de yaralanmıştı. Olayın ferdi bir olay olduğu açıklanmış, fakat daha sonra IŞİD, saldırıyı gerçekleştiren kişinin kendi elemanları olduğunu söylemişti.

Manchester’da gerçekleşen saldırı, aslında beklenen bir saldırıydı. İngiliz polisi, defalarca bir terör saldırısının olabileceğini açıklamıştı. Son yıllarda yapılan operasyonlarda, bir çok şüpheli yakalanıp cezalandırılırken, çeşitli radikal grupların da takip halinde olduğu belirtiliyordu. İngiliz İçistihbarat Teşkilatı MI5, radikal islamcı gruplar arasında saldırı planlayanların olduğunu ve bunların daha çok sosyal medya üzerinden IŞİD propagandasından etkilenen kesimler olduğunu açıklamıştı.

İÇERİYE GİREMEMİŞ

Henüz resmi bir açıklama yapılmazken, bir çok görgü tanığının anlatımlarından, saldırının canlı bomba olma itimali üzerinde duruluyor. Manchester Arena’da 21 bin kişinin katıldığı konserin bitmesine yakın bir süre önce patlatılan bombanın, salonun girişinde gerçekleştiği belirtiliyor. 11 Eylül saldırılarından sonra, kalabalık ortamlarda sıkı güvenlik kontrolleri yapan İngiliz polisi, bu konserde de önlem almıştı. Fakat saldırganın, salon önünde, kalabalığın dağılmaya başladığı dakikalarda bombayı patlattığı tahmin ediliyor. 

İNGİLTERE HER ZAMAN BİRİNCİ HEDEFTİ

İslami terör örgütleri sürekli İngiltere’yi tehdit ediyorlardı. Özellikle Irak ve Afganistan saldırılarından sonra terör örgütlerinin hedefi haline gelen İngiltere’de gerçekleşecek bir saldırının daha çok ses getireceği gerekçesiyle her zaman birinci hedef halindeydi.

Son zamanlarda, başta İngiliz İç İstihbarat Teşkilatı MI5 ve Dış İstihbarat Teşkilatı MI6 olmak üzere, gizli servisler ve polis teşkilatları, onlarca kişinin saldırı hazırlığında olduğu anda yakalandığını duyurmuştu. Sürekli saldırı hazırlığında iken yakalanan terör şüphelilerinin, bir gün bu istihbarat teşkilatlarını aşacağı ve saldırılarını gerçekleştireceği uyarıları yapılıyordu. 
 

ÖNCEKİ HABER

B/S/H’de fatura yine işçiye kesiliyor

SONRAKİ HABER

Yönetimin ödül verdiği işçi sendikalaşınca düşman oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...