22 Mayıs 2017 16:06

‘Cenazeye saldırmak insanlığa saldırmaktır’

Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer: Kayıplar, mezarlar ve kayıp mezarların durumu hakkında Türkiye bir an önce uluslararası sözleşmeleri imzalamalı.

Paylaş

Bölgede son 2 yıldır yoğunlaşan çatışma koşulları sonrasında ağır insan hakkı ihlalleri yaşanırken çocuklarını çatışmalarda kaybeden ailelerin mezarlarına saldırı, zorla kaybettirme ve cenazeleri ailelere vermeme gibi uygulamalar da arttı. Yine Dersim’de yapılan bombardımanda yaşamını yitiren oğlunun cenazesini alabilmek için Kemal Gün 88 gündür açlık grevinde. Cenazeler üzerinden geliştirilen bu politikayı değerlendiren Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Ümit Biçer, mezarsız bırakma, zorla kaybettirme ve ailelerin çocuklarının cenazelerini almak için ortaya koydukları mücadeleye ilişkin konuştu.

‘SİSTEMATİK UYGULANIYOR’

İnsanların ölüleri üzerinden iktidar kurma girişiminin çok eski tarihlere gittiğini ama zorla kaybettirmeyle son 100 yıl içinde karşı karşıya kalındığını belirten Biçer, “Türkiye’de de bu örnekler çok yaygın bir şekilde uygulanmış. ’90’lardan sonra bakıldığında bölgeye özgü bir durum ve sistematik bir şekilde insan hakları ihlali politikası uygulanmıştır” diye belirtti. 

Dersim’de oğlunun cenazesi için günlerdir açlık grevinde olan Kemal Gün’ün durumuna benzer durumların dünyada örnekleri olduğunu kaydeden Biçer, özellikle sistematik bir şekilde bu durumun gündeme gelmesinin 2’nci Dünya Savaşı sonrasında görüldüğünü, o zaman da Nazi Almanya’sında “Gece ve Sis Kararnamesi” ile insanların zorla kaybedilmesi, bu kişilerle ilgili herhangi bir bilgi verilmemesi ve bedenlerine ulaşılmamasını ön gören bir politika uygulandığını anlattı. 

‘HAKİKATLER AÇIĞA ÇIKARILMALI’

Kayıplar, mezarlar ve kayıp mezarlarının durumu hakkında Türkiye’nin bir an önce zorla kaybedilmeye karşı hazırlanan uluslararası sözleşmelere imza atması gerektiğini vurgulayan Biçer, bu ülkedeki insanlarla barışma isteği varsa bu yaşananların tamamının hakikatini ortaya çıkarması gerektiğini belirtti. Hakikat ortaya çıktığında da failleri adalet karşısına çıkarıp gerekli işlemlerin yerine getirilmesi gerektiğini söyleyen Biçer, öyle olduğu taktirde insanıyla barışabileceği, aksi taktirde ortak bir geleceğin inandırıcı olmayacağına vurgu yaptı. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Filistin’de açlık grevleri büyüyor

SONRAKİ HABER

Şirvan’ın sorumlusu kim?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...