22 Mayıs 2017 15:30

Amed Tiyatro Festivali sona erdi

Amed Şehir Tiyatrosu tarafından düzenlenen 5. Amed Tiyatro Festivali 'İki kişilik Hırgür (Heftaheşta Du Kesan)' oyunu ile sona erdi.

Paylaş

Amed Şehir Tiyatrosu tarafından düzenlenen 5. Amed Tiyatro Festivali, 10’uncu gününde “İki kişilik Hırgür (Heftaheşta Du Kesan)” oyunu ile sona erdi. Tiyatronun önde gelen yazarlarından Eugeno Lenosco tarafından yazılan “İki kişilik Hırgür” oyunu, Kürtçeye uyarlanarak “Heftaheşta Du Kesan” ismiyle sahnelendi.

İNSAN SAVAŞA DUYARSIZ KALABİLİR Mİ?

Festivalin son oyunu olan ve hem dramatik hem de mizahi olay örgüsü ile dikkat çeken oyunda “İnsan savaşa karşı duyarsız kalabilir mi?” sorusuna yanıt aranıyor. Bir çiftin kendi arasında yaşadığı anlaşmazlık mizahi bir dille ele alınırken öte yandan içinde bulundukları savaşa karşı duyarsız olamayacaklarına vurgu yapılıyor. Ayrıca oyunda savaşlardan en çok etkilenen bireylerin çocuklar olduğuna dikkat çekilerek savaşların çocuklar üzerinde yarattığı tahribat gözler önüne seriliyor.

“Barışa Ezgiler” müzik grubunun vereceği konserle festivalin kapanış yapması planlanırken grubun üyelerinden olan Barış Akademisyeni Yrd. Doç. Ozan Devrim Yay’ın 11 Mayıs’ta Eskişehir’de gözaltına alınması ve sonrasında serbest bırakılması nedeniyle ve festivale hazırlanamadıkları için konserin verilmeyeceği öğrenildi. 

‘EĞER FESTİVALİ YAPMASAYDIK...’

Festivalin kapanış konuşmasını yapan Oyuncu Yavuz Akkuzu, baskı ortamında festivali devletin hiç bir desteği olmadan ve tamamen oyuncuların büyük emekler harcayarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Akkuzu "Eğer bu festivali yapmasaydık, bu baskılara boyun eğip tiyatroyu ve sahneleri terk etseydik başta Kürt halkına, Taybet Ana'ya, Sur’da katledilen arkadaşlarımızın anılarına büyük ayıp etmiş olurduk. O yüzden bu festivali yaptık. Yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Akkuzu, ayrıca Ankara’da açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın direnişini alkışlayarak direnişlerini sahiplendiklerini vurguladı.

‘SANATI ÜRETMEYE DEVAM ETTİK’

Baskıcı bir süreçten geçtiklerini ve bununla birlikte sanat üreten birçok kurumun kapatıldığına dikkat çeken Yekta Hevi Tiyatro Kolektifi Oyuncusu Özgür Adıgüzel de şunları aktardı: Sanat alanlarımıza müdahale edildi. Dicle- Fırat, Çigerxwin gibi kurumlar kapatıldı. Tiyatro yapmamız engellenerek Kürdistan’ı sanatsız bırakmaya çalıştılar. Böyle bir süreçte tiyatro festivali yapmamız büyük bir heyecan yarattı. Bu festivalle kapatılan kurumlarımız aktif olduklarını ve sanat yapmaya devam edeceklerini bir kez daha gösterdiler.

Festivali gelecek senelerde de yapmaya devam edeceklerini ve bütün imkansızlıklara rağmen sanatı üretmeye devam edeceklerini belirten Adıgüzel, daha güçlü ve heyecanlı festivaller yapacaklarını da dile getirdi.

YUSİFİ: ARAMIZDAKİ SINIRLAR YOK OLSUN

5. Amed Tiyatro Festivali’ne tek kişilik kadın oyunları damgasını vurdu. Farklı coğrafyalardan kadınların öykülerini anlatan oyunlara ilgi yoğundu. “Bir Kadın Uyanıyor” adlı oyunla Alev’in, “Sevgili Arsız Ölüm” oyununda Dirmit’in hikayesini beğeniyle izleyen tiyatroseverler, “Viyan”ın gözüyle gerçek aşkın direniş ve özgürlükle bulunabileceğine tanıklık etti. Behnam Menda’nın yazdığı tek kişilik “Viyan” oyunun hem yönetmenliğini hem de oyunculuğunu yapan Texte Reş Tiyatro Topluluğundan Şebnem Yusifi, festivalde yer almanın kendisi için çok anlamlı olduğunu belirtti.

‘ARAMIZDAKİ SINIRLAR YOK OLSUN’

Festivale katılmasını “Aramızdaki sınırlar yok olsun diye buradayım” sözleriyle dile getiren Yusifi , “Aramızda sınırların olmasını istemiyorum. Bizi birbirimizden koparan şeylerin olmasını istemiyorum. Bu sebepten buraya geldim ki aramızdaki bu sınırlar yok olsun” dedi. 

Daha önce Urmiye’de Kürt tiyatrosunun olmadığını ve Urmiye’de kadınının tiyatro görmediğini söyleyen Yusifi, ilgi duyduğu tiyatro için Amude’ye üniversiteye gittiğini, öğrenim dili olan Farsçada sadece iki kez sahne aldığını, daha sonra kendi ana dili olan Kürtçe tiyatro yapmaya başladığını ifade etti. Yusifi, tiyatroyu bir mücadele alanı olarak gördüğünü söyledi. (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Sınırda yakalanan El Nusra üyesi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Hülya Koçyiğit, akciğer kanseri nedeniyle ameliyat olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...