22 Mayıs 2017 13:53

Almanya İncirlik’i NATO Zirvesi’ne taşıyor

Almanya, Türkiye ile yaşadığı İncirlik gerilimini NATO Zirvesi'nde gündeme getirecek.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Türkiye’nin, Alman milletvekillerinin İncirlik üssünde bulunan Alman askerlerini ziyaret etmesini engellemesi üzerine iki ülke arasında yeniden başlayan gerilim, bu hafta NATO Zirvesi’ne taşınıyor. 24-25 Mayıs’ta Brüksel’te toplanacak zirvede soruna uzlaşma yoluyla bir çözümün getirilmemesi durumunda Almanya askerlerini Ürdün’e taşımaya hazırlanacak.

Türkiye ile Almanya arasında İncirlik üssü konusunda süren tartışmada gerilim giderek artıyor. Bütün girişimlere rağmen Türkiye’nin Alman milletvekillerinin üsteki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin vermemesi üzerine, konunun bu hafta Brüksel’de yapılacak NATO Zirvesi’nde taşınacağı belirtiliyor. Alman basınında yer alan haberlere göre, koalisyon ortağı SPD, Başbakan Angela Merkel’e çağrıda bulunarak konuyu NATO Zirvesi’nde taşımasını, burada da bir çözümün bulunmaması durumunda askerlerin derhal İncirlik’ten çekilmesini istedi. SPD Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, bir gazeteye yaptığı açıklamada, “Eğer Başbakan Merkel bu hafta NATO Zirvesi’nde Türkiye’yi tutumundan vazgeçirmezse o zaman alternatif bir yere ihtiyacımız var. Bu Konya’daki askerler için de geçerli” dedi.

Terörle mücadele çerçevesinde İncirlik’te 250 asker ve keşif uçakları konuşlandıran Almanya’nın, her yıl askerlerin görev süresini Federal Parlamento’da uzatması gerekiyor. Önümüzdeki Kasım ayında yapılacak oylamaya kadar milletvekillerinin askerleri ziyaret etmesine izin verilmemesi durumunda, hükümet partilerinin de uzatmaya karşı tutum alması bekleniyor. NATO’ya bağlı AWACS keşif uçaklarını kullanan Alman pilotları ise Konya’da bulunuyor. Alman milletvekillerinin Konya’daki pilotları ziyaret edilmesini için verilmemesi durumunda pilotların geri çekilebileceği belirtiliyor. Bu da NATO içinde bir krize yol açacak. Zira, AWACS uçaklarını kullananların çoğu Alman pilotu. Bu nedenle NATO’un krizin daha fazla büyümemesi için devreye girmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik ziyaretine izin verilmemesi durumunda Konya’daki askerlerin de çekilmesi gerektiği mesajını verdi.

EN GÜÇLÜ ADRES ÜRDÜN

Türkiye’nin İncirlik konusunda geri adım atmaması durumunda Almanya, 250 askeri ve keşif uçaklarını Ürdün’e kaydırmayı planlıyor. Bu çerçevede geçen hafta Cuma günü Ürdün’e giden Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, cumartesi günü Kral Abdullah ile bir görüşme yaptı. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan von der Leyen, Abdullah’ın Türkiye ile sorun yaşaması durumunda Almanya’ya yardımcı olacaklarının sözünü verdiğini söyledi.

Von der Leyen, ziyareti sırasında El Azrak’ta bulunan Muvafak Salti Askeri Üssü’nü ziyaret ederek, muhtemel üs için incelemelerde bulundu. Üste, ABD, Hollanda ve Belçika hava kuvvetlerine ait uçakların üstlendiği belirtildi. Bu çerçevede Almanya’nın askerlerini kısa zamanda Ürdün’e kaydırabileceği ifade ediliyor.

ASIL DERT ORTADOĞU’YA AYAK BASMAK

Federal Hükümet’in uzun sürekli pazarlıklar ve çeşitli tavizler karşılığında İncirlik’te elde ettiği alan, Almanya’nın Ortadoğu politikası için büyük bir önem taşıyor. Zira, asıl maksat terörle mücadeleden çok Ortadoğu’nun yeniden paylaşımında söz sahibi olmak.  İncirlik üssü üzerinden bölgeye dair uzun vadeli planlar yapılmıştı. Bu çerçevede üssün alt yapısı için 56 milyon Euro’ya kadar yatırım yapılacağı da açıklanmıştı. Ancak, Türkiye’nin önce Ermeni soykırımını şimdi de Türk askerlerine iltica hakkının verilmesini gerekçe göstererek Alman milletvekillerinin üsse girişini engelledi ve konu yeniden her iki ülke arasındaki pazarlık masasına getirildi. Erdoğan’ın İncirlik üzerinden Almanya’dan daha fazla taviz koparmak peşinde olduğu belirtiliyor. Bunların başında elbette, daha faza ekonomik-askeri yardım ve Almanya ve AB’nin uyguladığı politikalara sessiz kalması geliyor.

ALMAN HALKI ASKERLERİN İNCİRLİK’TEN ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR

Öte yandan ZDF televizyonunda yayınlanan bir araştırmaya göre Alman halkının yüzde 81’i İncirlik’teki Alman askerlerinin başka bir ülkeye kaydırılmasından yana. Yüzde 12 ise askerlerin İncirlik’ten çekilmesine karşı. Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti ise askerlerin en kısa zamanda geri çekilmesini istiyor.

ÖNCEKİ HABER

YTÜ kampüsü Cumhurbaşkanlığı Ofisi için boşaltılıyor

SONRAKİ HABER

Basın Konseyi'nden Sözcü'ye destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...