22 Mayıs 2017 10:53

Gazetecilerin haftalarca alıkonulması kabul edilemez

Batman'a National Geographic’te yayınlanacak belgesel için giden ve gözaltına alınan Fransız gazeteci Mathias Depardon, 12 gündür hücrede tutuluyor.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Batman’da gözaltına alınan Gazeteci Mathias Depardon, 12 gündür geri gönderme merkezinde tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Hakkında sınır dışı edilme kararı bulunan Mathias Depardon’un Avukatı Emine Şeker kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini söyleyerek duruma isyan etti. “Herkes ‘Bilmiyoruz ve bekliyoruz’ diyor. Neyi beklediklerini bilmiyorum” diyen Şeker, “Bir karar varsa onun uygulanması, Mathias’ın geri gönderilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ŞEKER: MATHİAS’IN DURUMU KÖTÜ

Fransız Gazeteci ve Belgesel Fotoğrafçısı Mathias Depardon 8 Mayıs’ta fotoğraf çekmek için gittiği Hasankeyf’te gözaltına alındı. Sorgusunun ardından çıkarıldığı mahkemede serbest bırakılan Depardon, sınır dışı edilme kararına karşın 11 Mayıs’tan bu yana Gaziantep’in Oğuzeli ilçesindeki Geri Gönderme Merkezinde tutuluyor.

Depardon’un hâlâ geri gönderme merkezinde tutulduğunu söyleyen Avukat Emine Şeker

Fransız gazeteci ile en son bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini aktardı. Şeker, “

“Mathias, geri gönderme merkezinde tek kişilik odada tutuluyor. Hiçbir şekilde dışarı ile iletişimi yok. Kitaplarını bile ben kendim alıp götürmüştüm en son. Vejeteryan olmasına rağmen buna uygun yemekler verilmiyor. Durumu kötü yani. O, ‘Bir an önce çıkmak istiyorum, hiç iyi değilim. Gitmek istiyorum’ diyor” ifadelerini kullandı.

‘YARIN ANKARA’YA GİDECEĞİM’

Yaptıkları başvurulardan hiçbir sonuç alamadıklarını söyleyen Şeker duruma isyan etti: “Herkes ‘bilmiyoruz ve bekliyoruz’ diyor. Neyi beklediklerini bilmiyorum. Ama herkes bir şeyler bekliyor, hiçbir fikrim yok. Gerçekten çok can sıkıcı olmaya başladı ama hiçbir bilgi alamıyorum. Mathias’ın akıbeti ile ilgili hiçbir bilgi vermiyorlar. ‘Bilmiyoruz, genel müdürlükten onay bekliyoruz’ diyorlar. Genel müdürlüğe ulaşıyoruz orada da ‘Bazı yazışmalara cevap bekliyoruz’ diyorlar. Yani sınır dışı edilme kararı varsa, bunu niye uygulamıyorlar, neyi bekliyorlar, bunun yanıtını alamıyoruz.”

Avukat Şeker, Depardon’un durumuna ilişkin bilgi alabilmek için yarın Ankara’ya gideceğini de sözlerine ekledi.

‘DEPARDON İKİ HAFTADIR TEK BİR ODADA TUTULUYOR’

11 Mayıs’tan beri geri gönderme merkezinde tutulan Depardon’un durumunu gazetemize değerlendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu,

“Gazeteci Mathias Depardon, National Geographic için fotoğraf çekmeye gittiği Hasankeyf’te 8 Mayıs’ta gözaltına alındı; 30 saat sonra emniyetçe göç idaresi yetkililerine teslim edildi. Gazeteci, iki haftadır tek bir odada tutuluyor; tek bir yetkili durumuyla ilgili bir açıklama yapmış değil!” dedi.

“Ne olursa olsun, gazetecilerin bilgi verilmeden haftalarca alıkonulması kabul edilemez” diyen Önderoğlu, “RSF, National Geographic, LeMonde, LeFigaro, Libération, Paris Match gibi 22 medya organının da imzasıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Depardon’un özgür bırakılması için mektup gönderdi; girişimlerini de sürdürüyor” dedi.

YABANCI GAZETECİLER ARTIK DAHA FAZLA SORUN YAŞIYOR

Son dönemlerde Türkiye’de çalışan yabancı gazetecilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Önderoğlu, “İster basın kartından, ister oturum izninden, isterseniz de güvenliğe dair gerekçelerle olsun, Türkiye’de görev yapan yabancı gazetecilerin karşılaştıkları sorunlarda gözle görülür bir artış var” ifadelerini kullandı.

YARKADAŞ: GAZETECİLER REHİN TUTULUYOR

CHP istanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 12 gündür geri gönderme merkezinde tutulan gazeteci Depardon’un durumunu meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yarkadaş “Gazeteciyi neden gözaltında tutuyorsunuz?” diye sordu. Depardon’un sınır dışı kararına rağmen gözaltında tutulduğunu belirten Yarkadaş, “FETÖ’den tutuklu papazı Trump istedi. Sanırım gazeteci Depardon için de Macron’un aramasını bekliyorlar. AKP dünyayla artık sadece bu yolla irtibat kurabiliyor ve gazeteciler bu yüzden rehin tutuluyor” ifadesini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Türkiye’de yaşayan Depardon, National Geographic’te yayımlanacak bir Hasankeyf haberi için Batmana’a gitti. Fotoğraf çekmek isteyen Depardon 8 Mayıs günü Hasankeyf’te tercümanıyla birlikte gözaltına alındı. Sosyal medya hesabı üzerinden “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan Depardon, sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi. Çıkarıldığı mahkemede serbest bırakılan Depardon, daha sonra göç idaresi müdürlüğü tarafından sınır dışı edilmek üzere Gaziantep’in Oğuzeli ilçesindeki Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Depardon 11 Mayıs’tan bu yana geri gönderme merkezinde tutuluyor.

ÖNCEKİ HABER

Malatya’da 12 kişilik koğuşta 28 kişi kalıyor

SONRAKİ HABER

Tillerson: Türklere şiddetin kabul edilemez olduğunu ilettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa