21 Mayıs 2017 14:55

Trump’ın onayladığı yeni Pentagon planı

ABD Savunma Bakanı Trump’ın ABD’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya askeri müdahalesini genişletecek yeni Pentagon planını onayladığını duyurdu. 

Paylaş

ABD Savunma Bakanı James Mattis, geçtiğimiz Cuma günü yaptığı basın toplantısında Başkan Donald Trump’ın ABD’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya askeri müdahalesini genişletecek yeni Pentagon planını onayladığını duyurdu. 

Açıklama, ABD’nin savaş uçaklarının Suriye’nin Irak-Ürdün sınırı yakınında, Suriye ordusuna bağlı savaşan İranlı milis güçlerine yönelik hava bombardımanının ve Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretine başladığı gün geldi. 

Mattis, gazetecilere, planın IŞİD’i ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu söyledi. Yakın hedef ise Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve IŞİD’in başkenti sayılan Rakka’ya yönelik operasyon olarak açıklandı. Burada halinazırda ABD desteğiyle, Kürt ve Arap milislerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri’nin operasyonu devam ediyor. 

MATTIS’E VE KOMUTANLARA KARAR YETKİSİ VERDİ

Mattis ayrıca, Trump’ın kendisine ve cephedeki askeri komutanlara askeri operasyonları hızlandırılması için karar yetkisi verdiğini de söyledi, “Süreci hızlandırıyoruz” dedi.  Artık sahadaki komutanlar ABD yönetiminin onayı olmaksınız hareket edebilecekler. 

Obama yönetimi boyunca, Suriye ve Irak’taki IŞİD varlığı gerekçe gösterilerek, binlerce ABD askeri yeniden bölgeye gönderilmiş ve iki ülkede de hava operasyonları başlatılmıştı.  

Sadece Felluce ve Musul operasyonlarında bölgedeki yerleşimler yerle bir edildi ve şimdiden yüz binlerce sivil Iraklı göç etmek zorunda kaldı, ayrıca, ABD’nin kendisinin de itiraf ettiği üzere yüzlerce sivil de öldürüldü. Sivil ölümleri, Trump’ın ocak ayında görevi devralmasının ardından artarak devam etti. 

ORTADOĞU’DAKİ KAN GÖLÜ BÜYÜYECEK

Pentagon’a göre IŞİD’in birçok ülkede grupları ve destekçileri bulunuyor, ABD’nin Orta Asya’dan Batı Afrika’ya kadar tüm bu ülkere askeri operasyonunu genişletmesi mümkün olabilecek. Özellikle Libya, Yemen, Somali ve Afganistan’da IŞİD grupları mevcut. ABD yakın zamanda Afganistan’daki IŞİD hedeflerine “nükleer olmayan en büyük bomba”yı atarak müdahale etmişti. Afganistan’daki ABD askeri sayısının da artırılacağı açıklanmıştı. 
ABD yönetimi bir yandan Ortadoğu’da İran karşıtı ve İsrail ile müttefik bir Sünni ittifakı güçlendirirken, bir yandan da IŞİD gerekçesiyle askeri olarak müdahale edeceği ülkelerin sayısını da artırıyor. Suudi Arabistan gibi bölge gericilikliklerinin de, Yemen’de olduğu gibi ABD ve Batı ülkelerinden aldıkları silahlarla yaptıkları benzer müdahalele de destek verilmiş oluyor. 

Bu arada başta Fransa olmak üzere Batılı diğer ülkeler de benzer gerekçelerle Batı Afrika ülkelerine binlerce asker gönderiyor.

Öte yandan IŞİD merkeze alınarak bölgede, başta Suriye’de olmak üzere sayıları artan diğer cihatçı gruplar da hedef dışı tutulmuş oluyor. 

Bunlara, ABD’ye yönelik 11 Eylül 2001 saldırısında binlerce can almış olan el Kaide ve bağlantılı örgütler de dahil. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Somut talepler etrafından mücadele güçlendirdi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da kaza: 4 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa