21 Mayıs 2017 14:32

AKP’nin korku kongresi

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat AKP 3. Olağanüstü Kongresini yorumladı.

Paylaş

Fatih POLAT

AKP, iktidara geldiği 2002’den beri, korkularının siyasetine en fazla yön verdiği kongreyi yaşadı. Erdoğan’ın OHAL’in devam edeceğini ilan etmesi, kendi bilinen tabanı dışındaki halk kesimleri içinde rıza üreterek varlığını sürdürebilme dinamiklerini yitirdiğinin daha açık bir itirafı olamazdı. 

7 Haziran seçimlerinde uygulanan politikanın 16 Nisan referandumunda ortaya çıkan sonuçla birlikte terkedilemediği bir kongredir bu. Bir zamanlar açılım söylemleri ile yelkenini dolduran, önemli bir liberal aydın kesiminin desteğini arkasına alan, AB tarafından desteklenen Erdoğan liderliğindeki AKP, bugün artık her ikisinin desteğini de önemli ölçüde yitirmiş olarak, baskı politikalarına sarılarak varlığını devam ettirmek dışında bir adıma cesaret bile edemiyor.

Evet, bir büyük korku kongresidir bu. 160’dan fazla gazetecinin cezaevinde tutulduğu, muhalif basın kurumlarının birçoğunun kapatıldığı, belediyelere kayyım atandığı ve Meclisin üçüncü partisi HDP’nin eş başkanları ile milletvekillerinin tutuklu olduğu gerçeğine rağmen, önünü açamadığı korkusunu yaşayan Erdoğan’ın başkanlığındaki AKP, bundan sonra ancak bir parti devleti olarak ayakta kalabileceğini bu kongre ile itiraf etti.

Bu dönemde yönetimde gerçekleşen değişimin bundan sonraki süreçlerde Erdoğan’ın tercihlerine bağlı olarak devam edeceği kesin. 

Tekleşme üzerine kurulu bir siyasal söylemin üretebileceği hiçbir heyecan olamaz.

AKP, bu kongre ile de, toplumun kendisini desteklemeyen kesimlerine 2019’a kadar yine korku ve baskıdan başka birşey vadedememiştir. 

Bu, goy goy dışında Erdoğan’ın da siyaseten iddiasını baskıdan başka bir şey üzerine inşa edemediği, destekçileri dışında kimsede bir heyecan yaratamadığı bir kongredir.
 

ÖNCEKİ HABER

Trump: Müslüman ülkeler, terörle mücadeleye öncülük etmeli 

SONRAKİ HABER

Somut talepler etrafından mücadele güçlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...