21 Mayıs 2017 06:59

Mahkeme durdurdu, Karayolları durmadı!

Van Gölü, yapılacak yol için 53 metre dolduruldu. Ayrıca yaklaşık 400 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde göl kenarına duvar örüldü.

Paylaş

Van’ın Edremit ilçesinde bulunan Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü hizmet binası ve lojmanları 2011 yılında meydana gelen depremlerde hasar görerek kullanılamaz hale geldi. Yeni hizmet binasının, yeni imar planı kapsamında Van Gölü manzaralı Edremit ilçesinde yapılmasına karar verildi.

Gölün kıyısından geçen Van-Gevaş yoluna yapılacak köprülü kavşak nedeniyle Karayolları, gölün içine doğru 53 metre dolgu yaptı. Göl kıyısı boyunca yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde beton bloklar ile perdelendi.

Gölün kıyısında örülen duvara tepki gösteren Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, yapılan kavşak ile göle duvar örülmesinin Kıyıcak köylüleri için hayatı çekilmez bir hale getirdiğini belirterek, kavşağın bürokrasinin keyfiyeti sonucu oluşturulmuş bir doğa felaketi olduğunu söyledi. Çoğu yerde kavşağa ihtiyaç duyulduğu halde yapılmadığını söyleyen Kalçık, sahilde ise ihtiyaç duyulmadığı halde kavşağın yapıldığını aktardı.

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık

‘ULUSLAR ARASI HUKUKU İHLAL EDİYORLAR’

Kalçık, 50-60 metre denizi doldurarak dolgu yapıldığını ve vahşetin buradan başladığını belirtti. 1972 yılında Rio’da yapılan kıyı kanunu ile uluslararası bir anlaşma gereği kıyıların koruma altına alındığını aktaran Kalçık, “Bu anlaşma gereği savaş hali hariç, savaş durumunda geçici barınak yapılabilir, bunun dışında kesinlikle tel öremez, duvar çekemez ve moloz bırakamazsın. 3621 sayılı yasa böyle emrediyor. Bu yasağa uymadıkları gibi böylesi bir ihlal yapıyorlar” diye konuştu.

‘KARAYOLLARI GEREKSİZ BİR YAPIYA İMZA ATMIŞTIR’

Van Gölü’nün sınırlarının 185 kilometrelik alanı içerisinde canlıların kullanabileceği bir alanının olmadığına dikkat çeken Kalçık, “Doğa bütün canlıların ortak yapısıdır. Maalesef egemenler, kapitalistler her şeyi para gördüğünden dolayı hiçbir yasaya saygı duymuyorlar. Karayolları örneğinde olduğu gibi çok gereksiz bir yapıya da imza atmışlardır” dedi.

‘MAHKEMENİN DURDURMA KARARINI DİNLEMEDİLER’

Kalçık, köprülü kavşağın doğal yapıyı tahrip etmesi nedeniyle bölgede yaşayan yurttaşlar tarafından 2016 yılında çalışmaların durdurulması için dava açtığını belirterek, “Van 3. İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonucunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Karayolları, mahkemenin yürütme kararına uymayarak çalışmalarına devam etti” şeklinde konuştu.

‘CANLILARIN ÜREME ALANI GASP EDİLDİ’

Göl kenarında yapılanmanın hızla devam ettiğini aktaran Kalçık, “Yüzlerce metreyi doldurarak, derinlemesine vahşet uyguluyorlar. Karayolları yıllardan beri bu vahşeti yapıyor. Duvar örülen yerde sazlıklar ve bataklıklar doldurulmuş. Bu sazlıklar ve bataklıklar canlıların üreme alanlarıdır. Bu anlamda da yapılan doğa vahşetidir. Bütün canlıların hakkının gaspıdır” dedi.

‘BU VAHŞETE SESSİZ KALMAYIN’

Bu vahşetin biran önce durdurulması gerektiğine dikkat çeken Kalçık, başta Van halkı olmak üzere tüm insanların tepki göstermesi ve yaşananlara karşı sessiz kalmaması gerektiğini söyledi. (Van/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Bursa’da bir gencin polis kurşunuyla öldürüldüğü iddiası

SONRAKİ HABER

Rus Özel Kuvvetleri de Suriye'nin güneyine geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...