21 Mayıs 2017 00:51

Bahçeşehir gölet projesi tartışmaları devam ediyor

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal'a tepki gösteren Bahçeşehir Gölet Gönülleri 'Yeşil alanın ticari alana çevrilmesi hukuka aykırı' diyor.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Bahçeşehir gölet projesi Danıştay kararıyla durduruldu ama tartışmalar hâlâ devam ediyor. Danıştayın durdurma kararı sonrasında inşaat çalışmaları da kesildi. Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise, Danıştayın kendilerine ‘Sınırları netleştir’ dediğini ifade ederek “Burayı yapamazsın demiyor, göleti genişletecek başka kaynak da maalesef yok” açıklamasında bulundu. Evrensel'e konuşan gölet gönüllüleri de belediye başkanını eleştirdi.

Danıştay kararıyla durdurulan Bahçeşehir gölet projesini değerlendiren gölet gönüllüleri, belediye başkanının Danıştay kararı için sarf ettiği “Burayı yapamazsın demiyor” sözlerine tepki gösterdi. Bahçeşehir Gölet Gönülleri Avukatı Cenk Söbe, “Bu işin hukuksuz olduğu defalarca ispat edildi. En başta imar planı iptal edildi. Oraya inşaat hakkı veren imar planını mahkeme iptal etti” derken ‘Burada yeterince sosyal alan, kafe, restoran, park, ticari alan, alışveriş merkezi var. Buranın  doğal yapısının bozulmaması için buranın yeşil alan olarak kalması gerekir. Buraya daha fazla ticari alan yapılması şehircilik anlayışına aykırıdır’ sözleriyle duruma tepki gösterdi. Gerekçeli karara rağmen hâlâ ‘Ben buraya inşaat yapacağım, satacağım’ demenin hukuka aykırı olduğunu ifade eden Söbe, “Yürütmenin durdurulması kararı üzerine orada hiçbir şekilde inşaat yapılamayacağını belirtti. Belediye inşaatı durdurdu ama kesinlikle başlamaması gerekir. Ne olursa oradaki yeşil alanın ticari alana çevrilmesi hukuka aykırı olacaktır” diye konuştu. 

İlk açılan davanın imar planlarının iptal davası olduğunu söyleyen Söbe hukuki süreci şöyle özetledi: “İmar planlarının iptal davası neticesinde, mahkeme imar planlarını iptal etti. Daha sonra Belediye Meclis üyeleri, Belediye Başkanına verilen görev satış yetkisinin iptali için dava açtı. Bahçeşehir göletinin bir parçası olan golf sahası özel bir firmada iken, belediye tarafından satın alındı. Başakşehir Belediyesi bunu satın aldıktan sonra yeşil alanı büyütmek yerine, bu araziyi ihale ile satışa çıkardı. Belediye meclis üyeleri de dava açtı. Bu satışın hukuksuz olduğunu, Belediye Başkanının böyle bir satış yetkisi olmadığını söylediler. İhaleye çıkıp satıldığı için biz ayrıca ihalenin de satışının iptali davası açtık. Sonuçta Danıştay dedi ki: “Belediye Başkanına böyle bir yetki veremezsiniz, bu hukuksuzdur, satış yetkisini iptal ediyorum” O arada bizim açtığımız ihale ve satışın iptali davasında mahkeme yürütmeyi durdurma  kararı verdi.”

Danıştayın vermiş olduğu kararı doğru bulan  Söbe, “Bu davalar eninde sonunda kazanılacak. İnşaatın bitmesi ileride telafisi zor zararlar meydana getirecekti. Durdurma kararı iyi bir kazanım. Büyük ihtimalle ihale iptal edilecek ve satış yetkisi de ortadan kalkacak.”

‘NEFES ALDIĞIMIZ TEK YERDİ’

Bahçeşehir Gölet Gönülleri adına konuştuğumuz Kudret Çelebi, Başakşehir Belediye Başkanının sözlerine tepki gösterdi. Çelebi, “Burada bir hukuksuzluk söz konusu. Biz hukuki süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Bizim itirazlarımız vardı, itirazlarımız bizim lehimize sonuçlandı. Bölge mahkemesinin tekrar değerlendirmesi sonucunda ise Danıştay’ın kararına uyacağını düşünüyoruz. Eğer olur da burası tekrar ihaleye açılırsa biz mücadeleye kaldığımız yerden devam edeceğiz. Çünkü gölet nefes aldığımız tek yer” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Çanakkale Limanında kayıp uranyum iddiası!

SONRAKİ HABER

Milyonlarca mevsimlik tarım işçisi unutuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa