04 Temmuz 2012 09:02

19. İstanbul Caz Festivali başladı

İKSV tarafından düzenlenen 19. İstanbul Caz Festivali, önceki akşam The Marmara Esma Sultan’da yapılan açılış töreni ve konseriyle başladı. Simge Fıstıkoğlu’nun sunuculuğunu üstlendiği törene, festivalde yer alan müzisyenlerin yanı sıra sanat dünyasından ünlüler de katıldı.Törende ayrıca, gitar tekni

19. İstanbul Caz Festivali başladı
Paylaş

Törende ayrıca, gitar tekniği ve ustalığıyla Türkiye’nin en saygın müzisyenlerinden biri olan, ülkemizde cazın gelişimine önemli katkılarda bulunmuş Neşet Ruacan’a festivalin bu yılki “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” sunuldu. Müzik hayatına 10 yaşında klasik gitar eğitimiyle başlayan, sonrasında caz eğitimini Leeds College of Music, Berklee College of Music ve Brooklyn School of Music gibi önde gelen okullarda tamamlayan, dünya çapında tanınmış sanatçılarla birlikte caz müzisyeni ve stüdyo gitaristi olarak yüzlerce stüdyo kaydına imza atan Neşet Ruacan’a ödülü Bülent Eczacıbaşı tarafından takdim edildi.

Tören, günümüz cazının ünlü vokallerinden, “M-U-S-I-C” isimli albümüyle de beğeni toplayan Elif Çağlar ve cazın önemli isimlerinden oluşan beşlisinin vereceği konserle devam etti. Elif Çağlar Beşlisi, funk, motown ve nu-soul parçalardan oluşan eğlenceli ve dinamik bir repertuvar yorumladı. 19. İstanbul Caz Festivali açılış konserinde Elif Çağlar’a saksafonda Engin Recepoğulları, piyanoda Serkan Özyılmaz, kontrbasta Erdal Akyol ve davulda Ediz Hafızoğlu eşlik etti. Gecenin sürprizi ise “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” alan Neşet Ruacan’ın sahneye çıkarak Elif Çağlar Beşlisi’ne sahnede eşlik etmesi oldu.

Bu yıl 3-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 19. İstanbul Caz Festivali, İstanbulluları 50 konser ve 300’ü aşkın yerli ile yabancı sanatçıyla buluşturmaya hazırlanıyor. İstanbul Caz Festivali konserlerine bu yıl ev sahipliği yapacak 20 mekan arasında, Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Modern, Salon ve The Marmara Esma Sultan’ın yanı sıra geçen yıl ilk kez bir konser mekanı olarak kullanılarak büyük ilgi gören Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kıyı Amfi’nin yanı sıra bu yıl festival kapsamında ilk kez kullanılacak Haliç Kongre Merkezi ve Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi yer alıyor.

19. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, İKSV’den ve konserden iki saat öncesine kadar Biletix satış kanallarından alınabilir. Konser günleri konser mekanlarında da bilet satışı gerçekleştirilecektir.

FESTİVALDE İLK HAFTA HEYECANI

Festival ilk haftasında bir dünya prömiyerine de ev sahipliği yapacak. Marcus Miller’ın İKSV’nin kuruluşunun 40. yılında İstanbul Caz Festivali’nin siparişi üzerine Okay Temiz, Burhan Öçal, Hüsnü Şenlendirici, İmer Demirer ve Bilal Karaman ile gerçekleştirdiği “The Istanbul Project”in dünya prömiyeri, 5 Temmuz Perşembe akşamı saat 21.00’de Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde gerçekleştirilecek.
Almanya’nın en çok satan caz albümlerine imza atan, kuşağının en iyi trompetçilerinden, popüler tınıları caz müziğinin sofistike yapısı ile ustaca birleştirebilen nadir sanatçılardan biri Till Brönner, 6 Temmuz Cuma günü saat 21.00’de İstanbul Arkeoloji Müzeleri avlusunda İstanbullu cazseverlerle birlikte olacak. Till Brönner’e konserde, saksofonda Magnus Lindgren, davulda Wolfgang Haffner, basta Christian V. Kaphengst ve piyanoda Jasper Soffers eşlik edecek.

‘FESTİVAL İÇİNDE FESTİVAL’ TÜNEL ŞENLİĞİ’NDE

Festival kapsamında bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilecek Tünel Şenliği, müzikseverlere “festival içinde festival” sunmaya devam edecek. 7 Temmuz Cumartesi günü saat 18.00’de başlayacak şenlik, Galata ve Tünel’de kurulacak iki ana sahnedeki ücretsiz konserlerle bütün bölgede bir festival atmosferi yaşanırken gece boyunca seyirciler değişik mekanlar ve sahneler arasında mekik dokuyarak, birbirinden farklı etkinliklere katılacaklar. Salon, Nardis, SALT Beyoğlu, Alt, Pera Palace Oteli Balo Salonu, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi gibi Beyoğlu bölgesinin renkli mekanlarında gece boyunca sahne alacak sanatçılar arasında Phronesis, Jo Stance, Jülide Özçelik, Gevende, Daniel Zamir ile Hollanda ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları kapsamında festivale konuk olacak Eric Vloeimans, New Cool Collective, Lefties Soul Connection, Jungle By Night ve Ntjam Rosie de bulunuyor. Şenliğin en özel mekanlarından, sınırsız biletle girilebilecek Hollanda Konsolosluğu bahçesi de etkinliğe renk katacak.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bir set kazası daha

SONRAKİ HABER

Uzman erbaş 'artık dayanamadı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...