20 Mayıs 2017 17:34

Ruhani: İran ulusu dünyayla etkileşim yolunu seçti

İran'da oyların yüzde 57'sini alarak yeniden seçilen Ruhani, 'İran ulusu radikalcilik ve şiddeti değil dünyayla etkileşim yolunu seçti' dedi.

Paylaş

İran'da yapılan seçimlerde oyların yüzde 57'sini alan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi.

BBC'nin haberine göre seçim sonuçlarının belli olmasının ardından devlet televizyonunda ilk konuşmasını yapan Ruhani, "İran ulusu, radikalcilik ve şiddeti değil dünyayla etkileşim yolunu seçti" dedi.

Ruhani, "Seçimler artık bitti. Ben bu milletin cumhurbaşkanıyım ve bana ve politikalarıma karşı çıkanlar dahil her bir İranlının yardımına ihtiyacım var" diye konuştu.

Verilen 41.2 milyon toplam oydan 23.5 milyonunu Ruhani aldı. Ruhani'nin rakibi muhafazakar İbrahim Reisi'nin ise 15.8 milyon ile oyların 38.5'ini alarak seçimi kaybettiği belirtildi.

HAMANEY: İRAN'IN YÜKSELİŞİ SÜRÜYOR

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Twitter'dan yaptığı açıklamada seçimlerin, "İran ulusunun yükselen ilerleyişini" gösterdiğini söyledi.

Hamaney ayrıca, İran'ın bundan sonra diğer ülkelerle ilişkilerinde ulusal itibarını ve bilgeliğini göstereceğini sözlerine ekledi.

AFP haber ajansı, İran'ın başkenti Tahran'da polisin uzaklaştırma çabalarına karşın kutlamalar yapıldığını bildirdi.

Reisi ise, Ruhani destekçilerini seçim yasalarını hiçe sayarak sandık başında propaganda yapmakla suçladı.

SEÇİME KATILIM ORANI YÜZDE 70

56 milyon kayıtlı seçmenden en az 40 milyonu sandık başına gitti. Oylamalar gece geç saatlere kadar uzatılırken, uzun kuyruklar oluştu.

Seçim kurulu yetkilileri, "halkın coşkulu katılımı" ve "talepler" nedeniyle süreci uzattıklarını açıkladılar. Katılım oranı yüzde 70'i buldu.

2013 yılında göreve gelen 68 yaşındaki Ruhani, 5+1 ülkeleriyle nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasını sağlamış, bunun sonucunda İran'a uygulanan pek çok yaptırım ve ambargo kaldırılmıştı.

ABD VE SUUDİLERİN DÜŞMANCA TUTUMU

İran'ın Ruhani'nin öne çıkardığı "Dünyayla etkileşim yolu"nda yeni dönemdeki en büyük sorunu ise ABD'de Donald Trump yönetiminin ve Suudi Arabistan'ın kendisine karşı izlediği düşmanca politikalar olacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'den yeniden seçilen Ruhani'ye: Terörizme desteği kesmeli

SONRAKİ HABER

Adıyaman'da iki grup arasında bıçaklı kavga

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa