20 Mayıs 2017 07:06

Nazire Gürsel: Ben affetsem, tarih affetmez

Tutuklu gazeteci Kadri Gürsel’in eşi Nazire Gürsel, tutuklama sonrası yaşadıklarını anlattı.

Paylaş

Tutuklu gazeteci Kadri Gürsel’in eşi Nazire Gürsel, ‘Modern Nazi hapishanesi’ dediği cezaevi koşullarını ortaçağ dönemine benzeterek, “Bu koşullarda dünyanın en entelektüel insanlarını tutuyorsunuz, ben affetsem, tarih affetmez” dedi. Kadri Gürsel ile haftada bir gün kapalı görüşte bir araya gelebildiklerini söyleyen Nazire Gürsel yaşadıklarını Deutsche Welle Türkçe’ye anlattı.

Yasaya göre ayda bir açık görüş olduğunu ancak bu haklarının gasp edilerek iki ayda bir açık görüş yapıldığını ifade eden Gürsel, 10 yaşındaki çocuğunun, şimdiye dek babasını üç kere gördüğünü söyledi.

“Biz bu olayı bir aile faciası şeklinde yaşıyoruz” diyen Gürsel, 203 gündür tutuklu bulunan eşinin altı ay iddianame beklediğini, ilk duruşmanın da iki buçuk ay sonra olduğunu hatırlattı.

‘TÜRKİYE’DE GAZETECİLİK YAPIYORSANIZ...’

‘Cumhuriyet tutukluları’nın eşleriyle dayanışma içinde olduklarını anlatan Gürsel, yurt içi ve dışından destek gördüklerini kaydetti.

Türkiye’de gazetecilik yapmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini aktaran Gürsel, “Gazetecilik yapıyorsanız Türkiye’de eğer, bir sabah gözaltına alınabilirsiniz çok yüksek bir ihtimalde, gözaltına alındığınızda, tutuklanacağınız garanti demektir. Tutuklandığınızda ise aylarca içeride iddianamesiz, hakim karşısına çıkarılmadan tutulacağınız yargısız bir infaza maruz kalacağınız garantidir” diye konuştu.

‘SAVUNMA HAKKI GASP EDİLİYOR’

Avukatların tutuklularla gardiyan eşliğinde haftada bir saat görüşebildiklerini söyleyen Gürsel, OHAL koşullarını anlattı:
“Bütün haklarımız gasp edildiği gibi tutukluların savunma hakkı da gasp edilmiş durumda. OHAL öncesi bir tutuklunun avukatlarla sınırsız görüşme hakkı vardı. Savunmayı hazırlamak için bir saat yetmiyor. Yeni bir gelişme olduğunda, ulaşma imkanımız yok. Telefonda bilgi aktarmıyorlar.”

Gürsel, eşi Kadri Gürsel’in cezaevi koşullarından da bahsetti:
“Tam bir tecritteler. Oraya ben ‘Modern bir Nazi hapishanesi’ diyorum, kimse kusura bakmasın. Çünkü tecridi bir işkence yöntemi olarak kullanıyorlar. Cumhuriyet olayı ilk bir iki ayda bitseydi, ben buna ‘Haksız hukuksuz bir eylem’ derdim. Ama bugün artık tarihe kayıt düşüldü. Bu kadar uzun bir tutukluluğun önceden planlanmış olduğunu düşünüyorum. Bu koşullarda dünyanın en entelektüel insanlarını tutuyorsunuz, ben affetsem, tarih affetmez.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cami inşaatında iş güvenliği olmadan çalışıyorlar

SONRAKİ HABER

Tutuklu Gazeteci Çelik: Kral kadar medya da çıplak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...