20 Mayıs 2017 00:44

Hugo Boss işçileri memnun değil!

Hugo Boss'un İzmir fabrikasında yapılan ‘memnuniyet anketi’ sonuçlarına göre işçilerdeki memnuniyetsizlik oranı yüzde 90'lara kadar çıktı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Hugo Boss’un İzmir’deki fabrikasında, bağımsız bir araştırma şirketine yaptırılan ‘memnuniyet anketinin’ sonucuna göre, işçilerdeki memnuniyetsizlik oranı yüzde 90’lara kadar çıktı. Anket sonuçlarına göre, işçilerin büyük bir kısmı ücretleri düşük bulurken, yöneticilere güvenmediklerini ve fabrikada adalet olmadığını ifade etti. Şirket tarafından sözlü olarak açıklanan bu veriler işçilere yazılı olarak verilmedi. Hugo Boss yönetimi ise anket sonuçlarını “Memnuniyet oranı yüksek” olarak aktardı.

Sendikal haklara karşı hukuksuzca tutumu uluslararası kuruluşların raporları ve mahkeme kararları tarafından da ortaya konulan Hugo Boss İzmir fabrikasının idari yönetimi, işçilerin memnuniyetine yönelik bağımsız bir araştırma şirketine anket yaptırdı. Ankette, “Ücretler yeterli mi, yöneticiler ayrımcılık yapıyor mu, yöneticilere güveniyor musunuz ve fabrikada adalet var mı” gibi sorular yer aldı.

Yaklaşık 20 sorunun sorulduğu anketin sonuçları, fabrika yönetiminin istediği gibi çıkmadı. Araştırma şirketi, fabrikanın işçi temsilcilerinin oluşturduğu iletişim grubunu anket sonuçları ile ilgili bilgilendirdi. İletişim grubundaki işçilerin verdiği bilgilere göre, işçilerin büyük bir kısmının katıldığı anket sonuçlarına göre, çalışanların yüzde 40’ı ücretlerden memnun, geriye kalan yüzde 60 ise memnun değil. Ancak bu oranın içinde ücretlerini avro ile alan idari yönetim kadrosundaki 500 kadar beyaz yakalı da bulunuyor.

YÖNETİCLERE GÜVEN YOK

“Yönetime ve insan kaynaklarına güveniyor musunuz sorusuna” ise işçilerin yaklaşık yüzde 80’i hayır cevabını verirken, “Yöneticiler ayrımcılık yapıyor mu” sorusuna ise yüzde 90’a yakın bir kısım evet dedi. “Fabrikada adalet var mı” sorusuna ise işçilerin yine yüzde 80’i hayır cevabı verdi.

Anket sonuçları, iletişim grubuna ise yazılı olarak verilmedi. Gerekçe olarak ise şirketle yapılan anlaşma gösterildi. İşçilerin verdiği bilgilere göre, Hugo Boss yönetimi ise anket sonuçlarını işçilerden sakladığı gibi “Yüzde 75 memnuniyet oranı var” diyerek sonuçları çarpıttı. Anket sonuçlarının kötü çıkması üzerine idare tarafından iyileştirme ekibi kuruldu ancak bu ekiplere de yönetime yakın işçiler seçildi.

‘BİZDEN KISIYORLAR, KENDİLERİ EĞLENİYORLAR’

Anket sonuçları ile ilgili konuştuğumuz fabrikada örgütlenme çalışmaları yürüten TEKSİF üyesi işçilerin, bu sorunların yıllardan beri var olduğunu anlattı. Anket sonuçlarının kötü çıkması üzerine Hugo Boss’un Almanya’daki ‘işçi temsilcisinin’ de Türkiye’ye getirildiğini dile getiren işçileri “Gelen kişi, anketin sonuçlarının işçilerin rahatlığına bağladı ve ‘Ellerindeki imkanları alacaksın. O zaman Hugo Boss’un değerini anlayacaklar. Vazgeçilmez değilsiniz. Şirketi kapatır gider başka yerde açar’ şeklinde işçileri tehdit etti” dedi.

İşçilerin sayısının azalmasına rağmen üretimin arttığını da belirten işçiler şunları söyledi: “2023’e kadar alınmış siparişler var. Mesailere kalıyoruz. Ocak ayında 4 bin 70 çalışan vardı şimdi ise 3 bin 700 civarında. Nereye gitti bu arkadaşlar. Toplu çıkarma yok diyorlar ama nerdeyse her gün işten çıkarma var ama üretim artarak devam ediyor. Ekip liderlerinden üretim uzmanlarına kadar uygulanan mobbing, işten çıkarma tehdidi işçilerin daha çok çalışmasına sebep oluyor, robotlaştırıyor. Fabrika başka yere taşınır söylemi ise işçiler arasında yer ediniyor. İşçiler buna inanıyor. İşten çıkarma tehdidi, hat kapatma tehdidi işçileri korkutuyor.”

Sendikalı işçilere yönelik baskılara ve işten çıkarmalara da değinen işçiler “Yüzlerce işçiyi işten çıkaran önceki genel müdür zamanından kalan yöneticiler duruyor. Baskıları sürüyor ve artık daha profesyonelce yapıyorlar. Olmayan performans düşüklüğünü ve kupon hırsızlığını bahane edip, işçileri işten çıkarıyorlar. Kâr için işçilerin yemekleri kesilirken, yöneticiler sosyal tesislerde istedikleri gibi eğleniyorlar. Aldığımız maaşlar dışarıya göre daha düşük” dedi. İşçilerin tek çıkış yolunun örgütlenmekten geçtiğini de belirten işçiler, iş güvencesi, insanca çalışma koşulları, daha iyi bir ücret için toplu iş sözleşmesine ihtiyaç olduğunu da ifade etti. İşçiler, fabrikada işçinin söz hakkı olması için diğer işçileri sendikaya üye olmaya çağırdı.

HABERLERİMİZ YÖNETİMİ RAHATSIZ ETMİŞ

Evrensel'de Hugo Boss’la ilgili çıkan haberlerin, yöneticileri rahatsız ettiğini belirten işçiler, “Evrensel’de çıkan haberler içeride gündem oluyor. Başta fabrikanın genel müdürü olmak üzere yöneticiler çıkan haberlerden rahatsız durumda. İşçiler de haberleri takip ediyor. Bazı yöneticiler Evrensel için ‘terörist gazetesi’ olarak nitelendirmesinde bulundular. Bize, ‘Sizin onlarla ne işiniz var’ diye sordular. Evrensel gazetesine de sesimiz olduğu için teşekkür ediyoruz. Siz sınıfı temsil ediyorsunuz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Birliğimizi koruyalım mücadelemizi büyütelim

SONRAKİ HABER

Cam işçileri: Üretimi durdurmadan kazanım elde edemeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...