19 Mayıs 2017 23:51

AKP Kongresi: 'Demokrasi için sıkıntılı bir dönem'

Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu ile AKP'nin pazar günü yapacağı olağanüstü kongreyi konuştuk.

Paylaş

Şerif KARATAŞ 
İstanbul

16 Nisan referandumunun ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan pazar günü yapılacak olağanüstü kongreyle tekrar AKP’nin başına geçecek. Cumhurbaşkanı sıfatıyla Erdoğan’ın AKP’nin başına geçmesiyle birlikte, hem AKP açısından hem de genel olarak siyasette nasıl bir tablo ortaya çıkacağına ilişkin, MAZLUMDER Eski Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu ile konuştuk.

Gergerlioğlu ve Katırcoğlu, kongrede bir devir teslim olacağını ifade ederek, Türkiye demokrasisi açısından sıkıntılı bir dönem yaşanacağına vurgu yaparak, siyasetin etkisizleştirileceğini ifade ettiler. 

GERGERLİOĞLU: SİYASET ETKİSİZLEŞTİRİLECEK 

Ömer Faruk Gergerlioğlu, Erdoğan’ın AKP’nin başına geçmesiyle hukuki olarak doğacak sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyledi: “Kendisi partili cumhurbaşkanı olarak istediği gibi rakiplerini eleştirebilecek. Ama kendisine yönelik eleştiri geldiği zaman, cumhurbaşkanına yönelik ifadeleri çok çabuk rahat bir şekilde cezalandıran 299’uncu madde var. En ufak bir eleştiride insanlar tedirginlik içinde olacaklar. Çünkü cumhurbaşkanını eleştirmiş olacaklar. Bu tabii demokrasi açısından çok garip bir durum. Aynı kulvarda, mücadele eden parti liderlerinin birbirlerini eleştirmesi son derece doğaldır, belli usuller dahilinde. Ama bunun şu an nasıl gerçekleşeceğini merak ediyorum. Ne olacak bilemiyoruz bu önemli husus.” 

  • Ömer Faruk Gergerlioğlu

Erdoğan’ın resmi olarak da AKP’nin tek lideri olacağını belirten Gergerlioğlu, “Yürütmenin başında olan kişi siyasette, siyasi partiye müdahil olmuş olacak. Burada siyaset etkisizleştirilmiş olacak. Bu Ak Parti açısında da zararlı bir durum aslında. Ak Partililer her türlü eleştiriye reaksiyon gösteriyorlar, aslında Ak Partililerin buna muhalefet etmesi gerekiyor. Çünkü parti içindeki siyaset yok olacak” diye konuştu. 

‘DAHA FAZLA TEK ADAMLIK’

Gergerlioğlu, “Türkiye için daha fazla tek adamlık olacak. Tabii Türkiye demokrasisi açısından son derece sıkıntılı bir durum olacak. Çünkü, Türkiye’de demokrasi geleneği zaten yok. Böyle bir ülke otoriter bir yönetim tarzını dayatacak bir sistem getirirseniz, hep yaklaşılması gereken demokrasi uzaklaşmış olacak. Bu açılardan sıkıntılı günlerin bizleri beklediğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.  Muhalefet açısından sıkıntılı bir sürecin yaşanacağını anlatan Gergerlioğlu, “Çünkü muhalefet neye muhalefet edebilecek. Sizin karşınızda bir cumhurbaşkanı var. Onu koruyan 299’uncu madde var. Oldukça zor işleri” dedi. Meclisteki durumu işaret eden Gergerlioğlu, “HDP’lilerin hali ortada, bundan korkan diğer milletvekillerinin tavrı ortada. Bundan dolayı, boyun eğmiş bir siyaset olacak görüntüsü var açıkçası. Baskıların devam edeceği görünüyor.  Sözcü gazetesinin ‘FETÖ’ suçlamasıyla sahibi ve yöneticisi için verilen gözaltı kararı var” dedi. 

KATIRCIOĞLU: BİNDİRİLMİŞ KITALARLA YAPILACAK KONGRE 

Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu, Erdoğan’ın AKP’nin başına gelmesine ilişkin, “Yaşadığımız veya yaşamak zorunda olduğumuz rejim değişikliğinin başlangıcını ifade eden bir olay” dedi. 

  • Erol Katırcıoğlu

“Hayır”ın liderliğini yapanlar ki, daha çok CHP’yi kastederek söylüyorum: Referandum sonuçlarına hile karıştırıldığı iddiasında bulunmakla birlikte gereğini yapmadılar. Bir tür meşruiyet sağladılar sonuçlara” diyen Katırcıoğlu, şunları söyledi: “Erdoğan bir buçuk puanla da almış olsa bile bir başarı olarak gördüğü için atmayı düşündüğü adımları atacaktır. Bunlardan bir tanesi Ak Parti’nin başına geçmekti. Doğrusu bu kongreler bindirilmiş kıtalarla yapılan, özgürce tartışmanın mümkün olmadığı kongre gibi geliyor bana. Daha önce kabaca izlediğim kongreleri izlediğim kadarıyla. Dolayısıyla bu da onlardan biri olacak. Bir devir teslim hikayesi olacak.” Erdoğan’ın hem AKP genel başkanı hem de cumhurbaşkanı kimliği olacağına dikkat çeken Katırcıoğlu, AKP genel başkanı kimliğiyle Erdoğan’a eleştirilerin gelmesi durumunda eleştiriyi yapanlara yönelik cumhurbaşkanı statüsüyle kovuşturma açılıp açılmayacağının net olmadığını söyledi. Kongrenin “Demokrasi, değişim, reform” sloganıyla yapılacağını hatırlatan Erol Katırcıoğlu, “15 yıldır iktidar olan bir partinin 15. yılı bittiğinde böyle bir kongrede bunları, vadetmesi komik geliyor bana. Sözcü gazetesine operasyon yapılıyor. Demokrasi deyince bunların ne anladığını anlamakta zorlanıyorum” dedi. “Erdoğan seçimi kazanmış fakat rahat bir durumda olmadığını düşünüyorum” diyen Katırcıoğlu şunları söyledi: “OHAL’i devam ettireceklerini söylüyorlar. Şimdi OHAL’in devam ettiği bir ülkede demokrasi, özgürlükler vs. nasıl yaşanacak? Açıkçası bir tür kandırmaca sloganlar olduğunu düşünüyorum.”

AKP’YE MUHALİF OLANA ‘FETÖ’ YAKIŞTIRMASI

AKP’ye muhalif olanlara ‘FETÖ’ demekte bir sakıncanın da görülmediğini anlatan Katırcıoğlu, “Bunlar kabul edilebilir şeyler değil. Ak Parti tabanı da bu saçmalığı görüyor. Ama onların tercihleri başka sebeplerden dolayı desteklemeye devam etmek oluyor. Aklı başında, özgürlükler konusunda belirli duyarlılıkları olan insanların bunlarla ikna olması mümkün değil” dedi. Kongrede ‘hayır’cılar için önemli ve anlamlı bir şey çıkmayacağına vurgu yapan Katırcıoğlu, “2019’da hayırcıların ne yapması gerektiğini konuşabilmeleri lazım. Buradan kastettiğim bir takım ittifaklar kurmaları anlamına gelmiyor. Bu önümüzdeki dönemle ilgili olarak hayırcıların yoğun çalışması gerekir. Nasıl bir Türkiye istiyoruz? Nasıl bir vizyonumuz var? Bunun belirginleşmesi lazım diye düşünüyorum” dedi.  

ÖNCEKİ HABER

Almanya İncirlik’i, İngiltere ve Fransa seçimleri tartışıyor

SONRAKİ HABER

Yoksulluğu kullanarak adaleti satın aldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...