19 Mayıs 2017 15:58

Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri başlıyor

25. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında 'Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri' Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu’nda başlıyor.

Paylaş

25. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri (İATG) kapsamında düzenlenen “Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri” (KTÇG) yarın Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek. Etkinlikte Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğunun desteğiyle sahnelenen iki oyun ve bu oyunlar bağlamında düzenlenen paneller yer alıyor. 

‘KİM VAR ORADA?’

Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu’nda saat 15:00’te başlayacak oyunun başrollerinde; Banu Açıkdeniz, Cüneyt Yalaz ve İlker Yasin Keskin yer alıyor. 

II. Meşrutiyet sonrasından, Muhsin Ertuğrul’un Darülbedayi’de genel sanat yönetmenliği görevini üstlendiği yıllara kadarki geçiş dönemini konu edinen tarihsel biyografik bir oyun. Osmanlı’dan Cumhuriyet’in ilk dönemlerine uzanan bu büyük kültürel-politik dönüşüm, kültürel çoğulcu bir perspektif ile tarihsel koşullar içerisinde değerlendiriliyor. 

‘TİYATRONUN MODERNLEŞME SERÜVENİ’

Oyun sonrasında, tiyatroların modernleşme serüvenlerinin paylaşılacağı panel yapılacak. “Kim Var Orada?” oyununun yaslandığı tarihsel arka plan üzerine bir sunum gerçekleşecek. Konuşmacılar, Banu Açıkdeniz, Boğos Çalgıcıoğlu, Fırat Güllü ve İlker Yasin Keskin’in konu başlıkları ise şöyle: Modern tiyatromuzun kuruluşunda Ermenilerin rolü, istibdat ve meşrutiyet döneminde tiyatromuzda yaşananlar, Osmanlı’dan cumhuriyete geçiş sürecinde sahnenin kadınlar açısından nasıl ve hangi tartışmalar ekseninde şekillendiği ve Darülbedayi’nin kuruluş serüveni. Bu konular ana akım tiyatro tarihimizin görmezden geldiği yahut anlatmaktan çekindiği çelişki ve çatışmalarla birlikte ele alınacak.

 ‘ZABEL’

KÇTG’nin ikinci günü 21 Mayıs Cumartesi günü bu sefer bir Ermeni aydının biyografisine odaklanan oyunla başlıyor. Zabel Yesayan... 1878-1943 Doğum yeri Üsküdar. Ölüm yeri meçhul. İstanbul’dan Fransa’ya oradan da Sovyetlere uzanan yolculuğu bir hapishane hücresinde son buluyor. Çocukluğunu, gençliğini, mücadele yıllarını, sürgün yaşamını hatırlıyor. Hücrenin karanlığına inat, solmuş hatıraları zihninde renkleniyor. Boğaziçi Üniversitesi Demir Demirgil Tiyatro Salonu’nda 15:00’te başlayacak oyunun başrollerinde Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya ve Nihal Albayrak yer alıyor. 

‘OSMANLIDA KADIN HAREKETİ VE ZABEL YESAYAN’

Oyunun ardından  “Osmanlı’da Kadın Hareketi ve Zabel Yesayan” semineri gerçekleşecek. Seminerde öncelikli olarak Akademisyen Zeynep Kutluata 19. yüzyılda Batı’da ve Osmanlı’da kadın hareketinin temel argümanlarına ve taleplerine değinecek. “Zabel” Oyununun Yazarları Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu ise bu tarihsel bağlam içinde Feminist Yazar Zabel Yesayan’ı hayat öyküsü ve edebi eserleri bağlamında değerlendirecekler. Konuşmacılar arasında; Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu ve Zeynep Kutluata yer alıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gümrük Han’da yarım asırlık müzik kardeşliği

SONRAKİ HABER

Düşünmek Lazım'da devlet şekilleri ve felsefeyi konuştuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...