04 Temmuz 2012 13:57

Samsun'da sel ve TOKİ katliamı: 9 ölü

Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nda neredeyse bütün imar yetkilerinin devredildiği Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ilk afette sel altında kaldı. Samsun’da yoğun yağış Mert Irmağını taşırdı.  TOKİ’nin dere kenarına yaptığı ve “Kentse

Samsun'da sel ve TOKİ katliamı: 9 ölü
Paylaş
Elif Görgü

Samsun’da sel can aldı. “Türkiye’nin En Büyük Kentsel Dönüşüm Projelerinden Biri” olarak lanse edilen TOKİ evlerinin bodrum katlarını sel bastı. 6’sı çocuk en az 9 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.  

Karadeniz’de etkisini gösteren sağanak yağış Samsun’da sele dönüştü. Merkeze bağlı Canik ilçesindeki Mert Irmağı taştı. Irmağın kenarında inşaa edilen 450 haneli ve bin nüfuslu Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarının zemin katları ve sanayi sitesindeki iş yerleri suyla doldu.

Zemin katlarda oturan kapıcı ve aileleri bulundukları yerlerde mahsur kaldı. Sel baskını sonucu ilk belirlemelere göre 6’sı çocuk 9 kişi yaşamını yitirdi.

Yaşamını yitiren çocuklardan ikisinin bir apartmanda kapıcılık yapan Recepve Hüsniye Yılmaz’ın çocukları 3 yaşındaki Abdullah ile 1.5 yaşındaki Hüseyin olduğu öğrenildi.

Heyelan tehlikesi nedeniyle Canik ilçesi mevkisinde trafiğe kapatılan Samsun-Ordu karayolu, yapılan çalışma sonucu sabaha karşı kontrollü geçişle araç trafiğine açıldı. Öte yandan Samsun-Ordu karayolunda Kirazlık mevkiinde bulunan dolum tesisleri civarında otomobilleri ile sele yakalanan Bütüner ailesinde Anne Emine Bütüner ve çocukları Berkay ve Miğranur Bütüner de hayatlarını kaybetti.

Eski Sanayi Sitesi'nde bir dükkanda kalan Mehmet Yayla, esnaf tarafından ölü halde bulundu. Mehmet Yayla ile birlikte ölü sayısı 9'a yükseldi.

BAYRAKTAR ‘ÇAĞDAŞ YAŞAM ALANI’ DEMİŞTİ

Selin vurduğu TOKİ konutlarının protokolünü, bugün AKP Hükümeti’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini yürüten Erdoğan Bayraktar’ın imzaladığı ortaya çıktı. 2007 yılında “Samsun’a 500 Milyon YTL’lik Dev Kentsel Dönüşüm Projesi”, “Türkiye’nin En Büyük Kentsel Dönüşüm Projeleri’nden Biri” olarak lanse edilen konut projesinin zamanın TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi arasında imzalanmıştı. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak tüm kentsel dönüşüm yetkisini elinde bulunduran Bayraktar, protokol imzalanırken, “Halkımız için çağdaş bir yaşam alanı oluşturacağız” demişti. Bayraktar, “Türkiye'nin gerekli imar şartlarını taşımayan binalardan artık kurtulmasının zorunlu olduğunu” vurgulamıştı! (İstanbul/EVRENSEL)


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatmak üzere geldiği Bursa’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Samsun’un Canik ilçesinde meydana gelen sel felaketinde TOKİ konutlarında vatandaşların yaşamını yitirmesiyle ilgili yeterli bilgisi olmadığını savunan Bayraktar, “Değişik şeyler olabilir. Olay nedir, ama yer seçiminde ve yapılaşmada problem olduğunu zannetmiyorum” demesi dikkat çekti.


AFET İÇİN DÖNÜŞÜM TOKİ’YE EMANET!

TBMM’de geçtiğimiz ay kabul edilen Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nda tüm yetkiler eski TOKİ başkanı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile TOKİ’nin elinde toplanıyor. Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu, kanunun Meclis’ten geçmesinin ardından bir açıklama yaparak “Türkiye TOKİ’ye bağlanıyor” uyarısında bulunmuştu. Açıklamada, “Bir anlamda ‘imar darbesi’ denebilecek uygulamayı ‘afete karşı önlem’ gerekçesi altında düzenleyen kanun, ülkenin ve kentlerin tamamını ‘riskli alan’ ilan etme olanağını sağlayarak, bu tanımla belirlenmiş alanlarda TOKİ’yi ve dolaysıyla Başbakanlığı ‘tek imar otoritesi’ yapmayı hedeflemektedir.


ESKİ EVLERİ ‘SAĞLIKLI KONUT’ YAPIYORUZ DİYE YIKTILAR!

Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik de TOKİ evlerinin dere yatağına yapılmasına tepki gösterdi. Hayat Televizyonu’na konuşan Özçelik, “Bu binalar kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılmıştı. Eski evler yıkıldı, alındı vatandaştan, yeni sağlıklı evler yapılacak diye yapıldı bunlar ama dere yatağına yaptılar. Doğal olarak doğa kendi gücünü gösterdi. Daha bir sene kadar oldu. Yeni konutlar da yapılıyor. Kiminin temeli atıldı, kimi inşaat halinde. Ancak bu yeni konutlar da dere ile ırmağın birleştiği noktaya yapılıyor. Yine dere kenarına yapılan bir yeni açılan bir ticaret merkezini de su bastı” dedi. 


Hayat Televizyonu’na telefonla bağlanan Samsun Kent Haber Gazetesi Yazarı Haydar Öztürk şu açıklamaları yaptı: “Gece 2 sularında başlayan yağış felakete yol açtı. Samsun bu acıyı daha önce de yaşadı. Bu sel felaketinden bir gün önce facia geliyorum dedi ancak ne derece önlemler alındı? Yetkililer topu birirlerine attılar ve sonunda bu facia yaşandı. Vatandaşların yaşananlardan dolayı tepkileri var, giden canların telafisi mümkün değil. Erdoğan Bayraktar’ın da bir açıklaması oldu, Canik İlçesinde dere yatağında iddia edilen TOKİ ile ilgili açıklama yaptı. Yapılaşmada hata olduğunu sanmıyorum dedi vatandaşlar bu açıklamalara tepki gösteriyorlar.

Yetkililer yapabilecekleri herşeyi şu anda yapıyorlar ama iş işten geçtikten sonra. Gece saat 2 sularında Kuzey Konutlarında otura bir tanığımız bizi arayıp durumu bildirmişti. Konutların bodrum katlarında su taşkınlarının olduğunu ve vatandaşların buna müdahale ettiği ve ölümlerin olabileceği uyarısını yapmıştı biz gece çok yağış olduğu için o bölgeye ulaşmakta baya sıkıntı çektik. Gün ışığında da olanlar olmuştu ne yazık ki 8 vatandaşımız yaşamını yitirdi.

Her yaz ayında Karadeniz’de ve Samsun’da bu felaketler yaşanıyor. Daha önce yaşanan sel felaketleri sonrası yapılan açıklamalarda da kurumların topu birbirlerine attığını görüyoruz. Klasik açıklamalar yapılıyor, bunları artık bayat buluyoruz.  Madem böyle bir sorun var ortada bu olmadan önce önlemler alınmalıydı. Bekliyoruz bakalım şimdi ne diyecekler? Sorumluluğumuzu yerine getirmedik arkadaşlar bu faturayı bize kesebilirsiniz diyecekler mi biz de bekliyoruz.” 


TOKİ: FACİANIN ÖNÜNE GEÇTİK

Bakan Bayraktar’ın dağıttığı TOKİ’den gelen bilgi notunda, TOKİ uygulamalarının belediyece onaylanan imar planına uygun olduğu ve TOKİ’nin faciayı önlediği iddia edildi. Bilgi notunda ayrıca şu ifadelere yer verildi: “Dikkat edilmelidir ki söz konusu alanda idaremiz eliyle uygulanan kentsel dönüşüm projesi sayesinde söz konusu taşkına yapısal olarak dahi dayanması mümkün olmayan eski yapıların yerine fen ve sanat kurallarına uygun sağlam ve dayanıklı konutlar inşa edilmesiyle bir facianın önüne geçilmiştir.”


TTB: AKP’NİN TOKİ’Sİ SU ALTINDA KALDI

Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) yapılan açıklamada, Samsun’da 6’sı çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiği ve TOKİ konutlarının dayanıksızlığından kaynaklanan sel felaketi için “AKP’nin TOKİ’si sular altında kaldı” yorumu yapıldı. Açıklamada, Uludere ve Urfa Cezaevinde ölenler de hatırlatılarak, “Ölüm artık bu ülkede olağanlaşmıştır” denildi.

“Samsun’daki ölümlerin gösterdiği acı gerçek, sel ciddi bir sağlık sorunudur” denilen açıklamada, 2500’den fazla TOKİ konutunun zemin katlarının su altında kaldığı felaket için, “AKP’nin kentsel dönüşüm tahribatının bir kez daha açığa çıktığına” dikkat çekildi. Sellerin giderek daha fazla can alan felaketlere dönüştüğü kaydedilen açıklamada, “buna karşılık planlama, risk değerlendirmesi, olağandışı durumlara hazırlıklı olma, risk azaltma, önleme ve koruma, öngörme ve müdahale etme gibi önlemlere ve gayretlere pek rastlanılmıyor” denildi. Açıklamada, “Ölüm artık bu ülkede olağanlaşmıştır. Uludere’de bombayla, Urfa’da cezaevinde yanarak, Çaycuma’da köprüde, Samsun’da TOKİ evlerinde sel sularıyla ölüm olağanlaşmıştır” denildi. TTB açıklamasında aslında bu ölümlerin olağan olmadığını ve önlenebilir olduğunu da bir kez daha hatırlattı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erçakmak davasını basından öğrendik

SONRAKİ HABER

‘Kardeşim’ derken reform istememiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...