19 Mayıs 2017 05:23

Avrupa Konseyi: AİHM içtihatlarına uyun

Avrupa Konseyi Komiseri Muiznieks gazeteci ve insan hakları savunucularına yönelik cezalara tepki göstererek, ‘AİHM içtihatlarına uyun’ çağrısı yaptı

Paylaş

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, gazeteci ve insan hakları savunucusu Murat Çelikkan’ın Özgür Gündem davası kapsamında 18 ay hapis cezasına mahkûm edilmesinin kendisini ürküttüğünü söyledi. Çelikkan’ın kendi ofisi için büyük katkılarda bulunduğunu ve kayıp kişilerle ilgili Hakikat Adalet Hafıza Merkezi’nin editörlüğünü yaptığını anımsatan Komiser, “Çelikkan’ın mahkûmiyeti, insan hakları savunucularını ve gittikçe geniş bir yelpazedeki sivil toplum aktörlerini hedef almayı sürdüren yargı kararlarının endişe verici bir örneği” derken endişelerini kısa süre önce yayımladığı ifade ve medya özgürlüğüne yönelik bildiride de dile getirdiğini anımsattı.

İşlerini ifade özgürlüğü ile yapması gereken insan hakları savunucuları hakkında açılan kovuşturma ve mahkûmiyet kararlarının olumsuz etki ettiğini belirten Muiznieks, “Türk yetkililere bir kez daha acilen ifade özgürlüğü konusunda yargı uygulamalarını AİHM içtihatlarına göre uygulaması çağrısında bulunuyorum” dedi.

Kapatılan Özgür Gündem’in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenlerinden insan hakları savunucusu gazeteci Murat Çelikkan “örgüt propagandası” iddiasıyla yargılandığı davada 18 ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezasının ertelenmesi talebi reddedilmişti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

ABD'de, Türkiye Büyükelçiliği önündeki saldırıya tepki

SONRAKİ HABER

Osmaniye’de direniş kazandı ve taş ocağı mühürlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...