19 Mayıs 2017 01:56

Günde 13 saat çalışıyoruz, ne bayramı?

Türkiye gençliği 19 Mayıs’ı bayram havasında değil; işsizlik, yoksulluk ve kötü çalışma koşulları kıskacında karşılıyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Hüseyin Gazi TOSUN
Adana

Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Gençlik bayramı her yıl olduğu gibi bu yıl da başta Ankara’da olmak üzere resmi törenlerle kutlanacakken, İstanbul ve İzmir gibi bazı illerde 19 Mayıs etkinlikleri çeşitli gerekçeler öne sürülerek iptal edildi. Bütün bunlar yaşanırken Türkiye gençliği 19 Mayıs’ı bayram havasında değil; işsizlik, yoksulluk ve kötü çalışma koşulları kıskacında karşılıyor. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun verilerine göre gençlerde işsizlik oranı, 2015 yılında yüzde 18,5 iken 2016 yılında yüzde 19,6 olarak gerçekleşti. Gençler, her geçen gün işsizler ordusuna katılmaya devam ederken, bir yerlerde iş bulmayı başaranlar da kölece çalışma koşullarıyla karşı karşıya.

Biz de gençliğe armağan edildiği ifade edilen 19 Mayıs öncesinde genç işçilerle geleceğe dair beklentilerini ve 19 Mayıs’ın kendileri için ne anlama geldiğini konuştuk. Adana Büyük Saat civarında çalışan genç ayakkabı işçileri uzun saatler köle gibi çalıştıklarını belirterek gençler olarak değer görmediklerini söyledi. 

‘ÇALIŞTIĞIMIZDA ZAMAN, GEZDİĞİMİZDE PARA YOK’

Ayakkabı işçisi 18 yaşındaki Abdullah Önen isimli genç işçi 9 yaşından beri ayakkabı işinde çalıştığını belirtip kendisini göstererek “Şekil A’da görüldüğü gibi gençlere değer verilmiyor. Ne işçilere ne gençlere veriliyor. Şu yaşantıya baksana böyle gençlik mi olur?” diyor ve ekliyor: “Günde 13 saat çalışıyorum. Gençliğimden bir şey anlamıyorum. Çalışmaktan kafamı kaldıramıyorum.” Okula gitmeyi istediğini ifade eden Önen, bunu yanında daha kaliteli bir yaşam ve gezmek için vakit istediğini söylüyor. Parça başı çalıştıkları için bazı zamanlar boş gezen saya işçilerinin durumuna dikkat çeken Önen “İki hafta gezdiğimizde açlıktan neredeyse ölüyoruz. Gezmeye para kalmıyor” diyor. 

ÜNİVERSİTE MEZUNU AYAKKABI İŞÇİSİ

24 yaşındaki Serhat Karahan, üniversite mezunu bir ayakkabı işçisi. Düzenli bir işte çalışmak yerine ayakkabı işinde çalışan Karahan, “Ben üniversiteyi bitirdim. Geldim yine buradayım. 19 Mayıs’ta da çalışacağım. Değer verilseydi olanaklar sağlanırdı, iş sağlanırdı. Benim gibi binlerce örnek var” diyor.

‘SURİYE’DE DAHA MUTLUYDUK’

Savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeli ayakkabı işçisi Muhammed Mederati de 19 Mayıs’ı ilk kez bizden duyuyor. Gençlerin bir bayramı olmasının iyi bir şey olduğunu dile getiren Mederati, Suriye’de böyle bir bayramın olmadığını ama orada daha mutlu olduğunu söyledi. Suriye’de okula gittiğini ve sadece tatillerde babasına yardım etmek için çalıştığını ifade eden Mederati, “Kendi vatanıma dönmek isterdim. İnsanın kendi vatanı daha rahat” diyor.

ÖNCEKİ HABER

'Savcılar ya zaman aşımı diyor ya da görmezden geliyor'

SONRAKİ HABER

ABD'li müzisyen Chris Cornell'in intihar ettiği açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...