19 Mayıs 2017 00:37

Kültür mozaiği Hatay'ın ilk kitap fuarı devam ediyor

Farklı kültürlerden bir buçuk milyonu aşkın yurttaşın yaşadığı Hatay'da ilk kez düzenlenen kitap fuarını katılımcılar ve okurlarla değerlendirdik.

Paylaş

Adnan KARATAŞ 
Hatay

Hatay Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı ve Eylül Fuarcılık iş birliği ile düzenlenen Hatay Kitap Fuarı 12-21 Mayıs tarihleri arasında kitapsevlerle buluşuyor. İlk defa yapılan kitap fuarına katılımın, bir buçuk milyonu aşkın şehrin nüfusuna göre oldukça az olduğu gözlendi. Genel yoğunluğu ise okullar aracılığı ile gelen ilköğretim ve lise öğrencileri oluşturuyor. Fuarda çok sayıda yayınevi stant kurdu. Evrensel gazetesi olarak Hatay kitap fuarında katılımcılar ve okurlarla fuarı değerlendirdik. Durumdan memnun olanlar var iken katılımın az olmasından dolayı memnun olmayanlar da vardı. Genel katılımın okullardan gelen çocuklardan olduğu aktarıldı. Fakat genel olarak katılımcılar ve okurların sıkıntısı büyük bir çadırın içinde olan fuarda havalandırma ve klima olmadığından Akdeniz’in sıcak havası katılımcılara zor anlar yaşatıyor. Yayınevleri, pazar gününe kadar sürecek olan fuara tüm Hataylıların katılması için çağrı yapıyor.

FARKLILIKLARIN ŞEHRİNDE KATILIM AZ!

Evrensel Basım Yayın Standının Sorumlusu Burhan Coşar, Hatay’ın işçilerin, emekçilerin, halkların farklı mezhep ve etnik kültürlerin birlikte yaşadığı önemli bir şehir olduğunu belirtirken kitap fuarının Hatay da ilk defa olmasından dolayı katılımın beklentinin altında olduğunu aktardı. Ayrıca, fuar alanının konum olarak şehirden uzak olmasının katılımın az olmasına neden olduğunu söyleyen Coşar, büyük bir çadırın içinde kapıdan başka bir havalandırma ve klima olmamasından dolayı kitap stantlarının ve okurların sıcaktan etkilendiğini söyledi. Çoşar, kitap standında gençlerin yoğunlukla Marksist eserler ve evrim konulu kitaplara ilgisinin olduğunu, ebeveynlerin de çocuk kitaplarıyla ilgilendiğini belirtti. Çoşar, ayrıca tüm katılımcıları Evrensel Basım Yayın’ın Cumartesi günü saat 18.00’de Ali Karataş ve Yusuf Karataş’ın “Sykes-Picot’tan 100 yıl sonra Ortadoğu’da Paylaşım Savaşları” konulu paneline davet etti.

KİTLE, OKULLARDAN GELEN ÇOCUKLAR

Doğan Kitap Yayınları Stant Sorumlusu Gülşah Pehlivan katılımın düşük olduğunu ve gelen kitlenin de okulların getirdikleri çocuklar olduğunu belirtti. Asıl yoğunluğun hafta sonu olacağını söyleyen Pehlivan, ayrıca stant çadırının havasız, soğutmasız ve fuarda mescit olmayışından yakındı. En çok tercih edilen kitaplarının da Zülfü Livaneli’nin Huzursuzluk kitabı ile Canan Tan’ın Başı Bozuk Sevda olduğunu bildirdi.

‘ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN İLGİSİ AZ!’

Stant görevlisi olarak çalışan Üniversite Öğrencisi Deniz, Hatay’daki ilk kitap fuarı olduğu için katılım açısından beklentisinin yüksek olduğunu fakat asıl katılımın beklentisinden daha aşağıda olduğunu belirtti. Sattıkları onca kitaba rağmen fuar masraflarını karşılanmayacağını ifade eden Deniz, 30 bin civarından üniversite öğrencisi olmasına rağmen üniversiteli öğrencilerin fuara katılımının çok az olduğunu aktardı. 

MİZAHA İLGİ YOĞUN!

Mizah dergisi Lama standının sorumlusu ve dergi sahibi Ferhan Şahinkaya ise standa ilginin iyi olduğunu, çocuk ve genç yaş grubunun taleplerinin daha fazla olduğunu söyledi. Şahinkaya, Hatay’ın genel olarak mizaha yatkın bir halkının olduğunu aktardı. Okurların dergi hakkında görüşlerini kendilerini söylediğini belirten Şahinkaya, umdukları ilgiyi bulduklarını bildirdi.

Pegasus Yayınları standının sorumlusu Mesut Sönmez ilk yıla göre kötü başlamadığını geniş bir yayınevi olarak her kesimden insanın ilgisinin olduğunu belirtirken, en çok satan kitaplarının Karen Amstrong’un Tanrının Tarihi adlı kitabı olduğunu bildirdi. Hafta sonu durumun daha da iyi olduğunu düşündüğünü belirten Sönmez, tüm Hataylıları fuara beklediğini söyledi.

‘KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞINI AŞILAMAYA ÇALIŞIYORUM’

Kitap fuarı ziyaretçilerinden Berna Orhan, “Hatay’a kitap fuarı şarttı” dedi. Fuar alanının yapısından dolayı sıcaktan okur kitlesinin kitapları çok inceleyemediğini belirten Orhan, kendisinin her türden kitabı okuduğunu özelikle sanat, tarih, ekonomi konulu kitaplarına ilgisi olduğunu belirtti. Bir anne olarak kitap okuma alışkanlığını çocuğuna aşılamaya çalıştığını belirten Orhan, fuarda kitap fiyatlarının indirimlerden dolayı gayet uygun olduğunu ve yine geleceğini ifade etti.

‘ÜNLÜ YAZARLAR GELMEDİ’

Hatay’ın bir okulundan grup halinde gelen ismini vermek istemeyen bir öğretmen, kitap fuarının Hatay için önemli bir organizasyon olduğunu, fakat imzacı listesinde çok ünlü isimlerin olmayışının bir eksiklik olduğunu belirtti. “Eğer daha ünlü yazarlar gelseydi katılım daha yüksek olacaktı” diyen öğretmen, kitap fiyatlarının çok düşük olmadığını aktararak tercihinin toplumsal konuları işleyen romanlar olduğunu söyledi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesinin okullara fuara katılım için okullara yazı göndermesine rağmen fuara gelmek için araç sıkıntısı yaşadıklarını aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Mehdi Amel: Direndiğin sürece mağlup değilsin

SONRAKİ HABER

Batmanlı kadınlar: İstismar davasının peşini bırakmıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa