19 Mayıs 2017 01:03

RTÜK İnönü'ye 'düzeltme hakkı' verdi: Bu RTÜK ölüyü diriltir

RTÜK, AKİT TV’ye İnönü ve eşine yönelik hakaret dolu yolu yayına ilişkin İnönü'nün 'cevap ve düzeltme imkanı bulunduğu' gerekçesiyle ceza vermedi.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

AKİT TV’de ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve eşine yönelik hakaret dolu yayın hakkında AKP’li RTÜK üyelerinin karşı oyları nedeniyle karar alınamadı. Toplantıya sunulan uzman raporu ise evlere şenlik. Hükümeti eleştirenlere uygulanmayan basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin emsal yargı kararları ile AİHM içtihatlarına atıf yapılan raporda, söz konusu yayında ihlal oluşmadığı savunuldu. Raporda, merhum İnönü’nün yargı makamlarına başvurarak cevap ve düzeltme hakkını kullanabilme imkanı olduğunun belirtilmesi ise “pes” dedirtti. Şikayete konu AKİT TV yayınında İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü’nün dönemin Yunanistan başbakanıyla kol kola fotoğrafı gösterilerek “Siz ancak karılarınızı kollarına verirsiniz” denmiş, CHP’li bir vekil hakkında da “Gelirken şişeyi de getir, lazım olacak” denilerek üstü kapalı cinsel içerikli tehditlerde bulunulmuştu.

Anayasa değişikliği referandumu öncesi AKP’yi destekleyen televizyon kanallarında yapılan yayınlarda başta İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, CHP’nin eski ve yeni liderleri, CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt ve HDP’li siyasetçiler hakkında ırkçı, cinsiyetçi ve şiddet çağrısı yapan yayınlar dikkat çekmişti. Referandum öncesi bu yayınları gündemine almayan RTÜK, referandum sonrası ise topu KHK ile özel kanallara yaptırım uygulama imkanı elinden alınan Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) atmış, böylece yayınlar cezasız kalmıştı. Ancak son olarak bir özel kanalda Mustafa Kemal, annesi ve manevi kızı hakkında kullanılan ifadeler infial yaratmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Binali Yıldırım da kamuoyu önünde bu tür yayınları eleştirmek zorunda kalmışlardı. 

İNÖNÜ’YE HAKARET, VEKİLE ŞİŞELİ TEHDİT

Yandaş kanalların bu tür yayınlarına ilişkin RTÜK’e şikayet yağmaya devam ediyor. Bunlardan biri de 3 Nisan 2017 tarihinde AKİT TV’de Ahmet Keser’in yaptığı yayındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok’un şikayeti üzerine RTÜK’ün gündemine gelen yayında, dönemin Yunanistan Başbakanı Venizelos’un Türkiye ziyaretine ilişkin görüntü ve fotoğraflar yayımlanmış, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün eşiyle Venizelos’un fotoğrafı ekrana getirilmişti. Bu fotoğrafa ilişkin Ahmet Keser, “Siz ancak karılarınızı kollarına verirsiniz” ifadesini kullanmıştı. Aynı programda CHP’li Hüsnü Bozkurt hakkında da “Aman dikkat edin, zaten sadece kıçınız kalmış (...) Gelirken şişeyi de getir, lazım olacak” denilerek cinsel içerikli tehditler dile getirilmişti.  Aynı gün FM TV’de de benzer fotoğraf ekrana getirilip ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü için “Karısını Yunan başbakanının koluna takan adam” ifadelerinin kullanılması RTÜK’ün gündemine gelmişti. O yayına ilişkin uzman raporu “Hakaret var” dese de kurul toplantısında AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla sadece “seçim ihlali” kararı verilmişti. 

KARAR YETER SAYISINA ULAŞILAMADI

Atatürk’e hakaret tartışmalarının ardından RTÜK’ün önüne gelen AKİT TV yayını hakkında AKP’li üyelerin ne karar vereceği merak konusuydu. Yayının gündem olduğu toplantıda CHP kontenjanından RTÜK üyesi seçilen Süleyman Demirkan ve İsmet Demirdöğen, HDP kontenjanından seçilen Ersin Öngel ile MHP kontenjanından seçilen Esat Çıplak, programda İsmet İnönü ve eşine hakaret edildiği gerekçesiyle yaptırım uygulanmasını istedi. AKP’li iki, MHP’li bir üyenin katılmadığı toplantıda AKP kontenjanından seçilen Taha Yücel, Hamit Ersoy ve Nurullah Öztürk yaptırıma gerek olmadığı yönünde görüş belirttiler. Yapılan oylamanın sonucunda yaptırım uygulanması yönünde 4, uygulanmaması yönünde 3 oy çıktı. Ancak karar alınabilmesi için zorunlu olan en az 5 üyenin oyuna ulaşılamadığı için karar bir sonraki toplantıya kaldı.

MEZARDAN KALKIP YARGIYA GİTSİNLER(!)

Kurulun önüne gelen uzman raporu ise “Bu kadar da olmaz” dedirtti. Programı değerlendiren uzman, İsmet İnönü ve karısı Mevhibe İnönü hakkındaki ifadeler ve Bozkurt hakkındaki cinsel içerikli tehdit ve hakaretleri “İfade özgürlüğü” kapsamında değerlendirdi. AİHM ve Yargıtayın basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin kararlarına atıf yapılan raporda, siyasi konumu gereği eleştiri sınırları konusunda daha tolere edici bir yaklaşım sergilenmesi gerektiği ifade edildi. Bu nedenle yaptırıma gerek duyulacak bir ihlal olmadığı savunulan raporda, akıllara zarar şekilde merhum İsmet ve Mevhibe İnönü’nün “Yargı yoluyla cevap ve düzeltme hakkı bulunduğu” ifade edildi. 

Raporda “Yapılan değerlendirmede şikayette bulunan hakkındaki  haberin aktarımında kullanılan ifadelerin  RTÜK mevzuatı açısından herhangi bir ihlal unsuru taşımadığı, söz konusu yayınla ilgili yargı makamlarına başvurarak cevap ve düzeltme hakkının kullanılabilme imkanı bulunduğu sonucuna varılmıştır” denildi. 

AKP’LİLERİN AKİT KORKUSU

Bir süredir kulislerde AKP kontenjanından RTÜK’e seçilen üyelerin AKİT TV ve Yeni Akit gazetesinin hedef gösteren yayınlarından çekindikleri konuşuluyor. 7 Haziran seçimlerinden hemen önce RTÜK’ün AKİT TV’ye Atatürk’e hakaret edildiği gerekçesiyle verdiği cezayla başlayan gerilimi Akit grubu sık sık ısıtıyor. Evlilik programlarına yönelik RTÜK’ün saat düzenlemesinin ardından Yeni Akit Yazarı Ali Karahasanoğlu cezayı hatırlatıp, RTÜK üyelerine “Atatürk’e hakaret gece kuşağında serbest mi” diye sormuştu. Ali Karahasanoğlu başka bir yazısında  “Bakın Anayasa Mahkemesi üyelerinden bazıları, şimdi cezaevinde. Nice Yargıtay üyeleri, hakeza cezaevinde.. RTÜK üyeleri de, sakın ha sakın. Kendilerini “dokunulmaz” sanmasınlar” ifadeleriyle kurul üyelerini cezaeviyle tehdit etmişti. Akit’in bu hedef gösterici yayınları ve RTÜK içinde FETÖ yapılanması iddialarını sık sık gündeme getirmesiyle hem kurul üyelerini, hem de rapor hazırlayan uzmanları baskı altında bıraktığı iddia ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

Galibiyetin anahtarı: Savunma ve hızlı başlangıç

SONRAKİ HABER

Mehdi Amel: Direndiğin sürece mağlup değilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...