18 Mayıs 2017 21:27

Türkiye'den İncirlik şartı: İlticacılar iade edilsin

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'nin İncirlik ziyareti için iltica başvurusunda bulunanların iadesi koşulunu öne sürdüğünü söyledi.

Paylaş

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Washington ziyareti sırasında Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde (CSIS) yaptığı konuşmada Türkiye ile İncirlik gerilimi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gabriel, AKP Hükümeti ile perde arkasında konuşulanlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Deutsche Welle Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre Sigmar Gabriel, "Erdoğan'ın hükümeti, bize 'eğer iltica başvurusunda bulunanları bize iade ederseniz, evet işte o zaman milletvekilleriniz Alman askerlerini ziyaret edebilir' dedi. Bu kanunlarımızın, Anayasamızın ihlalidir, böyle bir şey yasak" diye konuştu.

80 KİŞİYE İLTİCA HAKKI

Gabriel, Washington'daki konuşmasında ilk kez Almanya'da iltica hakkı tanınanların sayısına ilişkin ayrıntılı bilgi verdi. Gabriel, "Yaklaşık 450 iltica başvurusunda bulunan var. 80 kişiye iltica hakkı tanındı. Şimdi Türk Hükümeti bizden bu kişileri, hapsedilmeleri için, Türkiye'ye vermemizi istiyor. Bu bir NATO müttefikinin diğer bir NATO müttefikine şantaj uyguladığı bir durumdur. Bu kesinlikle mümkün değil" dedi.

ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMASI DA SORULDU

Gabriel'e Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, "Almanya İncirlik'ten çıkmak isterse kendileri bilir, onlara yalvaracak değiliz" şeklindeki açıklaması da soruldu. Gabriel, "İşte bu sorunla baş etme şekilleri bu" dedi ve hem kendisinin hem Başbakan Angela Merkel'ın defaten, kapalı kapılar ardında, Türk tarafına durumun ciddiyetini aktarmaya çalıştıklarını anlattı.

Gabriel sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk tarafına 'Bu çok tehlikeli bir durum, lütfen bu ordunun Federal Meclis denetimi altında bir ordu olduğu gerçeğini hafife almayın, karar mercii Federal Meclis' sözleriyle anlatmaya çalıştık. Sonra çıkıp açıkça, kamuoyu önünde, iltica yasalarımızı değiştirmediğimiz müddetçe ziyaret izni vermeyeceklerini açıkladılar. Bu imkânsız. Ben arkadaşım Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradım, 'sorunu çözelim' dedim ve yanıtı ne yazık ki işte sizin ifade ettiğiniz gibi oldu."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile NATO Zirvesi’nde konuyu ele almaya çalışacaklarını ifade eden Gabriel, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve diğerlerinin de mesajı Erdoğan’a iletecekleri yönünde söz vermiş olmalarından büyük memnuniyet duyuyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

ÖNCEKİ HABER

3 öğrenci, eğitimcilere destek için açlık grevine başladı

SONRAKİ HABER

Jülide Öz ve Mert Fırat'tan unutulmaz gece

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...