18 Mayıs 2017 13:19

AP’den Macaristan hakkında soruşturma

Avrupa Parlamentosu, Macaristan hakkında soruşturma başlatmayı planlıyor. Neden mülteci politikaları ve Soros’a bağlı örgütlere yönelik baskılar. 

Paylaş

Avrupa Parlamentosu (AP), “Demokrasinin ve hukuk devletinin temel ilkelerinin ağır bir şekilde zedelendiği” gerekçesiyle Lizbon antlaşmasının 7. maddesinin yürürlüğe sokarak Macaristan hakkında soruşturma başlatmayı planlıyor. Dün akşam yapılan oylamada bu konuya yönelik bir önerge onaylandı. Soruşturmanın iki temel nedeni mülteci politikaları ve Soros’a bağlı örgütlere yönelik baskılar. 

Avrupa Parlamentosu, Macaristan’daki Victor Orban hükümetinden iki konuda tavrını değiştirmesini talep ediyor. Birinci, mülteci politikaları. Macaristan mültecilerle ilgili olarak alınan Avrupa Birliği kararına uymuyor. Orban hükümeti, AB tarafından belirlenen mülteci kotalarını tanımadığını açıkladı ve ülkeye “Tek bir mülteci bile kabul etmemek için” geçen yıl referandum düzenledi.

SOROS DÜZENLEMELERİNİN İPTALİ İSTENİYOR

Ayrıca, geçtiğimiz haftalarda yasalaşan, İş Adamı Soros bağlantılı sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili yasal düzenlemeler de tartışma konusu. AP bu düzenlemelerin iptal edilmesini istiyor. Macar hükümeti ‘Soros Üniversitesi’ olarak bilinen Orta Avrupa Üniversitesinin (CEU) faaliyet koşullarını ortadan kaldırmıştı. Üniversite öğrencileri uzun süre protesto gösterileri düzenleyerek karara itiraz etmiş ancak sonuç değişmemişti. 

AB ile Macaristan arasındaki siyasi anlaşmazlık çözülmezse Macaristan’ın Avrupa Birliği Konseyi’nde oy hakkı askıya alınabileceği tartışılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lice davası 12 Ekim'e ertelendi

SONRAKİ HABER

Avukatlara 'Bylock' operasyonu: 14 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...