18 Mayıs 2017 10:26

Sur’da yıkım için elektrik ve su kesintisi tehdidi

Diyarbakır Sur’da yıkım yapılmak istenen mahallede ‘evleri boşaltın’ çağrısı yapıldı. Vatandaşlar elektrik ve sularının kesilmesiyle tehdit edildi. 

Paylaş

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde polis yurttaşlara evlerini boşaltmaları için bir çağrı daha yaptı. Çağrıda 19’ta elektrik ve suların kesileceği ve 21 Mayıs’ta da yıkıma başlanacağı duyuruldu. 

Günlerdir yıkımın yapılacağı anonslarına rağmen mahalleliler evlerini boşaltmıyor. Son anonsla da yurttaşlar evlerinden çıkmayacaklarını ifade ediyor. Evlerini boşaltmaları istenen ailelere de 500 TL taşınma parası verileceği söyleniyor. Evlerinin yıkılmasını istemeyen mahalleliler yıkıma tepki göstererek, yıkıma karşı direneceklerini ifade etti. Öte yandan mahallelere ilanlar asıldı. Altında herhangi bir kurum imzası olmayan duyurularda yıkım tarihi ile yardımlara ilişkin notlar yer alıyor. 

Alipaşa ve Lalebey Mahalleleri 2008 yılında “Kentsel dönüşüm” projesi kapsamına alınmıştı. Yakın zamanda da camilerden yapılan anonslarla 2 mahallede yıkımın olacağını ve mahallelilerin 1 Mayıs’a kadar evlerini boşaltmaları istenmişti. 

DİHABER’e konuşan Alipaşa Mahallesi’nde yaşayan Ozan Gür (21) isimli genç, “Yapılan anonslarda taşınma için 500 TL verileceğini söylediler. Ama evimizi kimseye vermeyeceğiz. Biz bu mahallenin yerlisiyiz. Burada dedelerimiz ve babalarımızın mezarları var. Kamulaştırma adı altında modern gaspla evlerimizi ellerimizden almak istiyorlar. Ancak kimse evlerimizi bizden alamaz. Yıllardır bu mahalleler burada. O zaman neden yıkmadılar da şimdi de Sur’da yaşanan savaş sonrası ‘Sur’u Toledo yapacağız’ diyorlar. Önce yaktılar ve yıktılar şimdi ise yapacaklarını söyleyerek bizi kandıramazlar” diye konuştu.

‘YIKIMA DİRENECEĞİZ’

Özlem Çiya (32) ise, ölünceye kadar mahallelerini terk etmeyeceğini belirterek tepki gösterdi. Çiya şöyle dedi: “Evlerimizi asla terk etmeyeceğiz. Direnmeye devam edeceğiz. Nasıl ki yaşanan savaşta evlerimizi terk etmedik şimdi de evlerimizi terk etmeyeceğiz. Çünkü evlerimizi satmadık. Bizi 80 bin TL ile kandıramazlar. Verecekleri para bir ev parası bile etmez. Bu parayla 8 kişilik bir aile ne yapsın. Nereye gitsin.” 

‘EVLERİMİZDEN ÇIKMAYACAĞIZ’

24 yıldır Alipaşa Mahallesi’nde yaşadığını söyleyen Makbule Aydın da (70), “Evlerimizi başımıza yıkmaya çalışıyorlar. Evlerimizi üzerlerimize dahi yıksalar terk etmeyeceğiz. Çünkü buradan başka gidecek hiçbir yerimiz yok” diyerek tepki gösterdi.

22 YIL ÖNCE DE EVLERİ YIKILDI

22 yıl önce de devlet tarafından köylerinden göç ettirildiklerini söyleyen Ayhan Aktaş (42), devletin aynı yıkımı tekrar yapmak istediğine dikkat çekerek, “Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Arısu (Gola Gule) köyünden göç ettirildik. Orada da köyümüzü yıktılar. Buraya geldik evimizi kurduk şimdi de buradaki evimizi yıkmaya çalışıyorlar. 25 yıldır buradayım. Başka gidecek bir yerimiz yok. Evlerimizden zorla çıkarmak istiyorlar. Anons yaparak elektrik ve suyumuzu keseceklerini söylediler. Elektrik ve suyumuzu bile kesseler ölmeden evlerimizi terk etmeyeceğiz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Adliyesi’nde adalet nöbeti devam etti

SONRAKİ HABER

SDG'nin Rakka kırsalındaki ilerleyişi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...