03 Temmuz 2012 12:05

Yakanlar yananlar kadar masummuş!

Sivas Katliamı, 19. yılında Meclis gündeminde de tartışıldı. AKP İzmir Milletvekili Ali Aşlık, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Sivas davasındaki zaman aşımı kararını “Hayırlı olsun” sözleriyle değerlendirmesinden daha vahim bir açıklamada bulundu.Katliam sanıklarının avukatlığını da yapmış olan AKP’li Aşlık, “Orad

Yakanlar yananlar kadar masummuş!
Paylaş
Sultan Özer

Katliam sanıklarının avukatlığını da yapmış olan AKP’li Aşlık, “Orada yargılananların büyük bir kısmı, orada yananlar kadar masumdur” ifadelerini kullandı.

CHP TEKLİF VERDİ

CHP; katliamın 19. yılında, 2 Temmuz 1993’de Sivas’ta yaşananların araştırılması başta olmak üzere, son dönemde artış gösteren Alevilere ait evlerin işaretlenmesi ve Alevilere yönelik dağıtılan bildirileri Meclis gündemine taşıyarak bir komisyon tarafından incelenmesini talep etti. Ancak CHP’nin araştırma komisyonu önerisi, AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

SANIKLARIN AVUKATI AŞLIK SÖZ ALDI

Önergenin görüşülmesi sırasında AKP’li Aşlık, önerge aleyhine söz aldı. Bunun üzerine CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, yerinden söz alarak, “Ali Bey, siz avukatlık yaptınız mı Sivas davasındaki sanıklarla ilgili?​” diye sordu.

‘BAŞKA KİMSE BULAMADINIZ MI?​’

Aşlık, Gök’ün bu sorusu üzerine “Gerekli cevapları veririm. Siz merak etmeyin, bizim gizli saklı hiçbir şeyimiz olmaz” yanıtını verdi. Gök ise AKP’lilere doğru dönerek, “Çıkartacak başka kişi bulamadınız mı şuraya ya?​” diye seslendi. CHP’li vekiller, Aşlık’ın söz almasına yerlerinden, “İnadına yapıyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

AKLAMAYA YÖNELİK

Aşlık’ın konuşması ise baştan sonra yaşananları aklamaya yönelikti. Çiğli’de Alevilerin oturduğu bir apartmana bildiri dağıtılmasını Aşlık, “Çiğli’de yaşanan olayda, bir apartmanda bildiri dağıtılmış ve bu apartmanda yaşayan kişilere Sünni’sine de Alevi’sine de aynı broşür dağıtılmış” sözleriyle adeta normalleştirmeye çalıştı.

‘KONUŞMAYA HAKKIN YOK’

Aşlık’ın sarf ettiği bu sözler üzerine sinirlenen Gök, yerinden “Senin hiç konuşmaya hakkın yok!” diye laf attı.

Bunun üzerine Aşlık, tartışma yaratacak açıklamalarda bulundu. Aşlık, Madımak Otelini, içindekilerle birlikte yakmaktan çekinmeyenler için, “masum” kelimesini kullandı. (Ankara/EVRENSEL)


MECLİSTE İBRET VERİCİ SÖZLER

Aşlık’ın ifadeleri sonrası ise diyalog şu şekilde gelişti:
Haydar Akar (CHP Kocaeli): Yahu, “Hayırlı olsun” diyen bir Başbakan var, ne anlatacaksın sen şimdi?
Ali Aşlık (AKP-İzmir): Onun dışında Menemen’de olan hadiseyle alakalı da orada da aynı şekilde apartmanda işaret yapılanlar içinde, o apartmanda Alevi de var, Sünni de var.
Karabağlar’da yaşanan konuda da aynı aile içinde yaşanan sorunlardan kaynaklanan bir şey. Dolayısıyla,  bu konular abartılacak konular değildir.
Tufan Köse (CHP Çorum): Yazıklar olsun sana!
Ali Aşlık: Değerli arkadaşlar, bakınız, Hoca Ahmet Yesevi’nin talebeleri Anadolu’ya geldiğinde Türkler daha Anadolu’da devlet kurmamışlardı.
Levent Gök: İnsan utanır oraya çıkmaktan, utanır, utanır!
Ali Aşlık- (Devamla) Anadolu’yu yurt yapan anlayış sufi anlayıştır.
Haydar Akar-  O sizin anlayışınızın değil, Hacı Bektaşilik anlayışıdır, o size tamamen uzak, ne alakası var sizinle? Sizinki Bedevi anlayışı, Bedevi!
Ali Aşlık (Devamla) - Anadolu erenleri Anadolu’da yaşayan Sünnilerin de Alevilerin de dedeleridir. Dolayısıyla bizim Türkiye’ye dayatılan gündemlerin peşinde koşmamız yanlıştır.
Levent Gök- Utanmaz, otur yerine! Otur yerine, otur!
Ali Aşlık - Sivas olayları da Türkiye’ye dayatılan gündemdir, Türkiye’nin gündemi değildir.
Tufan Köse- Utanmayı da bıraktın, utanmayı!
Ali Aşlık - Değerli arkadaşlar, ben orada yapılan yanlışlığı en az sizin kadar kınıyorum ama şunu bilesiniz ki orada yargılananların büyük bir kısmı, orada yananlar kadar masumdur.
Haydar Akar -Yuh be! Ayıp, ayıp!
Ali Aşlık (Devamla) - Dolayısıyla, biz gerçekten adaletin tesisini istiyorsak, orada toplanan deliller çerçevesinde yeniden yargılanma istememiz lazım.
Haydar Akar  - Allah senin başına da versin!
Ali Aşlık (Devamla) - Ben size ifade edeyim, ben, o gün için yeni bir avukatım, yeni bir avukat. Gittim, dosyanın bir fotokopisini aldım.
Levent Gök- Sen nasıl adamsın! Hiç olmazsa bugün çıkma buraya!
Ali Aşlık (Devamla) - Dosyayı okuduktan sonra adaletin tesis edilemeyeceğini gördüğüm için, dayatılan birtakım senaryoları gördüğüm için ikinci duruşmadan sonra duruşmaya gitmedim.
Celal Dinçer (CHP İstanbul) - O insanlar kendi kendilerini mi yaktılar?
Ali Aşlık (Devamla) - Oraya giden arkadaşlarımız, belki adaletin tesisine katkı sağlamak için gittiler ama, benim anlayışıma göre, ben onları da saygıyla anıyorum, bir nevi figüranlık yapmış oldular, dayatılan, oynanan oyunlara bir nevi figüranlık yapmış oldular, ben o figüranlığı Ali Aşlık olarak yapmadım.
(...)

ÖNCEKİ HABER

Erçakmak davasından basın yoluyla haberimiz oldu

SONRAKİ HABER

1 anne, 2 oğul ve polis zulmü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...