18 Mayıs 2017 09:11

Kemer’de ölüm böyle geldi

Kemer'de 2 işçinin hayatını kaybettiği madende, önlem alınmadı, denetim yapılmadı, daha fazla kömür için işçi uzun süreli çalıştırıldı.

Paylaş

CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, Antalya’nın Kemer ilçesindeki kömür ocağında metan gazı patlaması sonucu 2 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetini Meclis gündemine taşıdı. Kara, ocağın can güvenliği olmadığı için durdurulduğu ancak önlem alınmadan tekrar açıldığı, ikinci çıkışının kapalı olmasına rağmen çalıştırıldığı, uygun olmayan koşullarda dinamit hazırlandığı ve patlatıldığı, madencilerin yasal sürenin üzerinde uzun çalıştırıldığı iddialarına yanıt istedi. OHAL döneminde iş cinayetlerinin arttığına dikkat çeken Kara, “Yaşananlar maden kazalarını fıtrat olarak gören bir zihniyetin işçilerini can güvenliklerini sağlamadan çalıştırmakta ısrar ettiklerinin bir örneğidir” dedi. 

Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kara, madenin “Ocak 2017’de can ve mal güvenliği sorunu nedeniyle faaliyetinin durdurulduğu ve buna rağmen bu madenin gerekli güvenlik koşulları sağlanmadan işçi çalıştırmaya devam ettiği” iddialarını hatırlattı. Kömür madenine ikinci bir girişin olmadığına dair iddialara da yer veren Kara, ikinci girişin kazadan önce göçtüğü ve kullanılamaz hale gelmesine karşın bu durumun düzeltilmeden üretime devam edildiği iddialarına da yanıt istedi. 

MADENCİ FAZLA ÇALIŞTIRILDI

Kömür madeninde yaşanan patlamanın sıkışan metan gazından olduğunun söylendiğini hatırlatan Kara, devam etti: “Bunun sebebi ise firmanın madende dinamitleme yetkisi olmamasına rağmen işçilere zorla dinamitleme yaptırılması. Maden içerisinde havalandırmanın da yetersiz olduğu söylendi. Bununla beraber kömür madeninde çalışanların kanunen haftalık 37.5 saat çalışması gerekirken işletme müdürü tarafından daha fazla üretim yapılması için haftalık 45-50 saat çalıştırıldığı iddiaları da hükümetin bu konudaki denetimlerinin yetersiz ve işçi sağlığı ve güvenliğinden uzak olduğunu göstermektedir” diyen Kara, bu konunun TBMM tarafından kurulacak bir komisyon tarafından araştırılması için de bir önerge vereceklerini belirtti. 

AKP iktidarları döneminde iş cinayetlerinin arttığına dikkat çeken CHP Antalya Milletvekili Dr. Niyazi Nefi Kara, “Bu maden kazası aslında AKP Hükümetlerinin ihmaller zincirine bir yeni halka daha eklemiştir. Yaşananlar maden kazalarını fıtrat olarak gören bir zihniyetin işçilerini can güvenliklerini sağlamadan çalıştırmakta ısrar ettiklerinin bir örneğidir. Tıpkı Soma’da, Ermenek’te olduğu gibi. Yaşanan kazalardan ders almak yerine üretim hırsıyla işçilerin sağlıklarını ve can güvenliklerini tehlikeye atmaya devam ediyorlar. 2016 yılında 1970 işçi çalışırken hayatını kaybetmiş, sadece OHAL döneminde iş cinayetleri yüzde 9 artmış. Türkiye bu tablo ile Avrupa ülkeleri arasında 1. sırada iken dünyada da 3. sıradadır” dedi. Kara, hükümeti çalışanlarının güvenlik koşullarını derhal sağlamak için adım atmaya davet etti. (İstanbul/EVRENSEL)

{{320089}}
 

ÖNCEKİ HABER

Cudi Dağı'na hava bombardımanı

SONRAKİ HABER

HDP Bilecik İl Eş Başkanı Bedevi'ye 3 yıl 9 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...