5 Dakikada - Faruk Eren / 18 Mayıs 2017 Perşembe

5 Dakikada'nın bugünkü konuğu DİSK Basın-İş Genel Başkanı ve tutuklanan Gazeteci Oğuz Güven'in çalışma arkadaşı Faruk Eren.

18 Mayıs 2017 07:32
Paylaş

Fatih Polat’ın sunduğu 5 Dakikada’nın konuğu DİSK Basın-İş Genel Başkanı ve Gazeteci Faruk Eren'di. Eren’le cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven'in tutuklanmasını ve Cumhuriyet gazetesine dönük baskıları konuştuk. 

Güven’in çok iyi, deneyimli ve çok eski bir çalışma arkadaşı olduğunu belirten Faruk Eren “Tutuklanması çok absürd. Türkiye’de son yıllarda yaşadıklarımızın tuhaf bir örneği oldu. Bir Tweet yüzünden gözaltına alınmasına şaşırdık. Adliyeye giderken bırakılacak diye düşünüyorduk. Çünkü bu yüzden insan tutuklanmaz. Ama ne yazık ki hapishanedeki gazeteci sayısını 1 artırdı Oğuz. Olay çok vahim.” diye konuştu. 

‘SAVCIYA NİYE BİÇTİ DEDİNİZ?’

İnternet sitesinde yayınlanan haberi duyuran tweet’in bir trafik kazası haberi olduğunu ve gazetecilikte trafik kazaları haberlerinde ‘Trafik canavarı 5 can aldı’ ‘Kamyon otobüsü biçti’ gibi klişeler olduğunu söyleyen Eren şöyle konuştu: “O da ‘biçti’ ile vermiş. Birden bire sosyal medyada saldırı başladı. ‘Savcının olduğu araç nasıl biçilir?’miş. Birden gözaltına alındı. Tutuklama gerekçesi de çok acayip. Ne emniyette, ne savcılıkta ne de çıkarıldığı mahkemede sorulmamış bir şey var 'Siz YPG’lilere hayatını kaybetti diyorsunuz. Savcıya niye biçti diyorsunuz’ diye.”  

TÜRKİYE GAZETESİ ÖRNEĞİ

Bu konuyu gazetecilerin kendi aralarında doğru mudur, değil midir, hatalı mıdır, diye tartışabileceğini ama bu yüzden hapse atılamayacağını belirterek “Bundan sonra her insan attığı başlık nedeniyle cezaevine atılabilir. Üstelik bu tweet’da 1 dakika kadar kalmış bir tweet” dedi ve Türkiye gazetesi örneğini vererek şu soruyu sordu: “İlginç bir durum var. İktidara yakın Türkiye gazetesi sürmanşetten ‘kamyon böyle biçti’ diyip savcının fotoğrafını okla göstermişti. Peki onlara niye bir şey yapmadılar?” 

‘BEN YAPMADIM DEMEZDİ’

Fatih Polat’ın Güven’in bir yönetici olarak meseleyi açıklamaya çalıştığını ve bir gazeteciye topu atmadan bunu yaptığını belirtmesinin ardından Faruk Eren “Oğuz sonuçta o gazetenin internet sitesinin başındaki arkadaşımız. Ahlaken de ‘Ben yapmadım’ demezdi zaten” dedi.  

‘BİRLİKTE OLMAKTAN YANAYIZ’

Polat’ın basın meslek örgütleri arasındaki ortak davranma ihtiyacına ilişkin sorusuna Faruk Eren “Türkiyede 3-4 tane basın örgütü var. Sokağa çıkabilecek 2 sendika ve 2 tane de dernek cemiyet var. Biz mümkün olduğu kadar birlikte davranmaya çalışıyoruz. Ama zaman zaman politik ve anlayış durumundan ayrı düştüğümüz oluyor. Ama belli ilkelerle birlikte olmaktan yanayız ve mümkün olduğu kadar da birlikte oluyoruz” diye konuştu. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kömür ocağında metan gazı patlamasına 2 tutuklama

SONRAKİ HABER

Selvi’nin Öcalan aktarımına Yılmaz da şaşırdı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...