18 Mayıs 2017 01:46

Beks Çorap işçileri sendika hakları için direniyor

Beks Çorap fabrikasında Öz-İplik İş’e üye oldukları için işten atılan 4 işçi fabrika önünde direnişe geçti.

Paylaş

Çerkezköy’de bulunan Beks Çorap fabrikasında çalışan işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendikalaşma çalışması başlattı. Beks Çorap patronu Öz-İplik İş’e üye olan işçiler üzerinde baskılarını artırdı. Son olarak işten atılan 4 işçi fabrika önünde direnişe geçti.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, yaklaşık 1100 işçinin çalıştığı Beks Çorap işçileri, kötü çalışma koşullarına karşı yaklaşık 2 ay önce sendikalaşma faaliyeti başlattı. Ücretlerine zam, ikramiye, erzak, sosyal yardımlar ve işçi sağlığı ve iş güvencesi, servis, yemek ve mola saatlerinin düzenlenmesi, zorla ve tehditle mesaiye kalmamayı talep eden işiler, Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikasına üye oldu. Beks Çorap patronu ise durumdan haberdar olur olmaz işçiler üzerinde baskı kurmaya başladı.

Sendikanın fabrika önünde işçilerle buluşmaması için servislerin fabrika bahçesine alındığını belirten işçiler yaşadıkları süreci şöyle anlattı: “Fabrikanın duvarları yükseltilerek dışarının görülmemesi sağlandı. Bize sendikadan istifa etmemiz için baskı uygulandı. Daha sonra fabrika 1 hafta kapatıldı. İşçiler senelik izne çıkartıldı. Sonra bir vardiyayı komple 15 gün ücretsiz izne çıkardılar. Ancak bu süreçte sendika fabrika önünden ayrılmadı, üye yapmaya devam etti.”

Son olarak 15 Mayıs’ta 15 günlük ücretsiz izinden dönen 3 sendika üyesi ve bir vardiya amirinin işlerin azalması gerekçe gösterilerek işten atıldığını dile getiren işçiler, “Mazeret işlerin yokluğu değil, sendikaya üye olmamızdır” dedi. İşten atılan işçilerin Öz İplik-İş’e başvurması üzerine işe iade davası açıldı. Öte yandan işten atılan işçiler ise fabrika önünde direnişe başladı.

11 YILDIR ASGARİ ÜCRET

11 yıldır Beks Çorap’ta çalıştığını belirten Vardiya Amiri Nuh İçli, “11 yıldır çalışıyorum ama hâlâ asgari ücret alıyorum. Evli, 1 çocuk babasıyım. Yasal hakkımı kullanarak sendikaya üye oldum. Sonrasında tehditler sorgular, en son işten atma. Davamızı açtık, yasal süreç devam edecek ama fabrikanın önünden ayrılmayacağım. Sonuna kadar hakkımı arayacağım” dedi.

İşten atılan işçilerden Neşe Aktaş da “Asgari ücret dışında hiçbir hakkımız yoktu. Bizi insan yerine koymuyorlardı. Biz de sendikalaştık. Sendikamız aracılığıyla dava açtık, şirketin müşterilerine durumu aktardık, baskı uygulayan yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Şimdi direniyoruz. Hakkımızı alana kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu. (Çerkezköy/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ünaldı işçisi direnişi dokudu

SONRAKİ HABER

Antalya'da kriz devam ediyor, işçi ve üretici can çekişiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...