18 Mayıs 2017 00:02

Dersim’in ters laleleri talan ediliyor

Baharın gelişiyle birlikte Dersim dağlarını süsleyen ters laleler kaçak yollarla yurt dışına kaçırılıyor.

Paylaş

İlkbahar mevsiminin gelişiyle birlikte ters laleler Dersim dağlarını süslemeye başladı. Görenlerin büyük hayranlıkla seyrettiği ters laleler, maalesef kaçak yollarla yurt dışına kaçırılıyor.

Dersim’in yanı sıra Hakkari’nin Cilo Dağları’nda yetişen ters lale, dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 3 ile 8 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçek, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca koruma altına alındı.

Gen merkezi Dersim ve Hakkari olan ters lalelerin kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı ve buralarda kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığı hatta süs çiçeği olarak parkları süslediği biliniyor.

Yıllardır Dersim’de çevre haberleri yapan Muhabirimiz Kemal Özer de Munzur dağlarını süsleyen ters laleleri görüntüledi. Bugüne kadar ters lalelerin anavatanı olarak Hakkari’nin bilindiğini belirten Özer, “Oysa ki Dersim’in dört bir yanında ters laleler var. Munzur Dağlarından Pülümür Dağlarına Yılan Dağı’na kadar her yerde ters laleler var. Hem de tarlalarca. Ancak bunların çoğu köklerinden çıkarılıp götürülüyor. Bu da doğaya zarar veriyor. Aynı zamanda bu işi parayla yapan insanlar da var. Hollanda’da yetişen çiçek türlerinin birçoğu Dersim’den gitmedir. Bir ay önce Hollanda’dan paylaşılmıştı. Bu ters lalelerin Dersim’den gittiği söylendi. Ne yazık ki para için bu tür yağmalar yapılıyor. Bunu yapanları kınıyoruz” dedi.

VATANDAŞLAR DA ŞİKAYETÇİ

Dersimli vatandaşlar da ters lalelerin tahrip edilmesine tepki gösteriyor. Özellikle kalabalık şekilde düzenlenen gezilerden vazgeçilmesini isteyen vatandaşlar, gezi gruplarının doğayı ciddi şekilde tahrip ettiğini düşünüyor. Dersim’de yaşayan Hüseyin Melekoğlu, ters lalelere ciddi şekilde zarar verildiğini belirterek “Bu ters laleleri kökten söküp götürüyorlar. Doğaya çok zarar veriliyor. Çevre illerden gelen insanlar geliyor. Dağlarımıza, doğamıza zarar veriyorlar” dedi.

Kezban Demir isimli vatandaş da kimi insanların ters lalelerin fotoğrafını çekme bahanesiyle söküp başka yere götürdüklerini ifade ederken, Hüseyin Demir de “Memleketi talan etmişler. Ters laleleri götürüp satıyorlar. Genellikle çevre illerden gelen insanlar götürüp parayla satıyorlarmış” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polis, Gülmen ve Özakça'nın direniş alanına yine saldırdı!

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet tutukluları: 200 gün oldu, adalet istiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa