17 Mayıs 2017 09:38

Zeynep Altıok: Uranyum madenleri ölüm saçıyor

CHP'li Zeynep Altıok, ‘Kanserli Köy’ olarak bilinen Kisir Mahallesi’ndeki uranyum madenlerini ve yaygın kanser hastalıkları Meclis gündemine taşıdı.

Paylaş

CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Aydın’ın Söke ilçesine bağlı “Kanserli Köy” olarak bilinen Kisir Mahallesi’ndeki uranyum madenlerini ve mahalledeki yaygın kanser hastalığı problemini Meclis gündemine taşıdı. 

1958 yılında Aydın’ın Söke ilçesine bağılı Kisir Mahallesi’nde açılan ve rehabilite edilmeden terk edilen uranyum madenleri uzun süredir bölge halkını ve tarımsal üretimi tehdit ettiği biliniyor. Uzmanların bölgede yaptıkları ölçümlerde radyasyon seviyesi olması gerekenden 468 kat daha fazla çıkmış. Mahallede ise son 15 yılda 70’ten fazla insan kanser hastalığında yaşamını yitirmiş durumda. 

Konuyu yazılı soru bir önergesiyle Meclis gündemine taşıyan Zeynep Altıok şu ifadeleri kullandı;

“Aydın Söke’nin Kisir Mahallesi’nde 1958 yılında açılan ve rehabilite edilmeden bırakılan uranyum madenleri Kisir Mahallesi’nin “Kanser köy” olarak anılmasına sebep olacak şekilde tehlike saçtığı yazılı ve görsel medyada yer almakta, bölge çevre dernekleri ve meslek odalarından da benzer şekilde değerlendirmeler yapılmaktadır. Rehabilite edilmeden bırakılan uranyum kuyularının etrafından konunun uzmanları tarafından yapılan radyasyon ölçümlerinde olması gerekenden 468 kat daha fazla radyasyon tespit edilmiştir.”

ATOM ENERJİSİ KURUMU ÖLÇÜMLERİ PAYLAŞMIYOR

Mahalle muhtarının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun gelip ölçümler yaptığını fakat OHAL gerekçesiyle sonuçları açıklamadığını belirten Altıok;  “Son 15 yılda 70’ten fazla insanın bu mahallede kanserde öldüğü bilgisi mevcut. Bu gerçekliğe rağmen uranyum madenleri aynı şekilde bölgede varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Dahası uranyum madenleri su kaynaklarının yanı başında yer almakta, bölgede organik tarım yapılmakta ve yakında bir mandıra açılacağı bilgisi mevcut. Bir mahalleyi, bir bölgeyi, hatta tarımsal üretimle ülkenin her yerini uranyum madenleri kanser hastalığıyla tehdit etmektedir, uranyum madenleri ölüm saçmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

URANYUM MADENLERİ NE ZAMAN REHABİLİTE EDİLECEK?

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun en son hangi tarihte ölçüm yaptığını ve bu ölçüm sonuçlarını neden paylaşmadığını soran Altıok, Türkiye’de bu şekilde rehabilite edilmemiş kaç uranyum madeninin olduğunu ve bu madenlerin ne zaman rehabilite edileceğini de Başbakan’a sordu. 

ZEYNEP ALTIOK’UN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

* Türkiye Atom Enerjisi Kurumu en son hangi tarihte Aydın, Söke Kisir Mahallesi’ne ölçüm yapmaya gitmiştir? 
* Bu ölçümün sonuçları nedir? Bu sonuçlar olması gerekenden kaç kat fazladır? 
* Bu ölçümün sonuçları bölge halkıyla ve kamuoyuyla paylaşılmış mıdır? Paylaşılmadıysa neden, hangi kanuni gerekçe ile paylaşılmamıştır? 

* Türkiye’de toplam bu şekilde açılmış olup da rehabilite edilmeden terk edilen uranyum madeni vardır? 

* Rehabilite edilmemiş uranyum madenlerinin yanı başında organik tarım nasıl yapılır? Buradan elde edilen ve organik olduğu iddia edilen tarım ürünlerinde radyasyon incelemesi yapılmış mıdır? 

* Hükümetinizin Kisir Mahallesi’nde bulunan uranyum madenlerine ilişkin eylem planı nedir? Bu uranyum madenleri ne zaman rehabilite edilecektir? (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Sanat engel tanımıyor: Her yer prova mekanı!

SONRAKİ HABER

Gülmen ve Özakça için bakanlıklara ve YÖK'e faks

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...