03 Temmuz 2012 09:58

'Başkanlık seçimlerinde usulsüzlük yapıldı'

Meksika’da başkanlık seçimlerini, ülkeyi 71 yıl boyunca yöneten neoliberal Devrimci Kurumsal Partinin (PRI) kazanması, gençliği ayağa kaldı. İktidara 12 yıl ara verdikten sonra yeniden devlet başkanlığı koltuğuna oturan PRI’ya karşı örgütlenen gençlik hareketi yanlı habercilik yapan devlet televizyonu ve PRI partisinin politi

'Başkanlık seçimlerinde usulsüzlük yapıldı'
Paylaş

Üniversitelerde ortaya çıkan ve seçim kampanyası boyunca tüm ülkeye yayılan #YoSoy132 (132. benim) adlı hareket, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle eylemlere hazırlanıyor. Dün suç duyurusunda bulunan hareket temsilcileri 1 Temmuz Pazar günü yapılan başkanlık seçimlerinde bir çok bölgede usulsüzlükler yaşandığını açıkladı. Gençler 3 bin gönüllüyle seçim günü sandıklarda gözlemcilik yapmışlardı.

KURŞUN YAĞDIRDILAR GÖREVLİLERİ KAÇIRDILAR

Hareketin temsilcilerinden Sandino Bucio, “Şu ana kadar 500 olayı rapor ettik. Bunların bazıları ciddi suç teşkil ediyor. Polislerin sandıkları çaldığını, hatta bir sandık görevlisinin kaçırıldığını tespit ettik. Chiapas’ta silahlı gruplar oy kullanma sırasında iki kişiyi öldürdü. San Miguel Totolopan’da sandıklar tahrip edildi. San Juan Chamula’da yine silahlı gruplar ateş açtı. Ensenada’da sandık görevlisine 2 bin 500 kurşun sıkıldı!” dedi. Bucio. Bütün bu olaylarla ilgili belgeleri olduğunu ve bunları seçim suçlarıyla ilgilenen savcılık birimine ileteceklerini söyledi.

Öğrenciler belgeledikleri olayların arasında oyların satın alınması, seçim sandıklarında yolsuzluk, rüşvet ve propaganda yasağının delinmesi suçlarının da bulunduğunu açıkladılar. Medyanın bütün bu yaşananları görmezden geldiğini açıklayan gençler, özellikle devlet televizyonu Televisa ve Tv Azteca’nın PRI yanlısı yayıncılık yaptığına da dikkat çektiler.

Demokratik Devrim Partisi Lideri Lopez Obrador da seçim sonuçlarına itiraz edebileceğini söyledi. Obrador, düzenlediği basın toplantısında, “Yurttaşların seçimine saygı gösterildiğinden ve seçimlere hile karıştırılmadığından tam olarak emin oluncaya dek bu sonuçları kabul edemem” dedi. Obrador, seçim sürecinin adil geçmediğini; çok çeşitli yolsuzluklar yapıldığını savundu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hürmüz’de ABD-İran restleşmesi sürüyor

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu kurultaya rakipsiz gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...