17 Mayıs 2017 01:37

İZENERJİ işçileri taşeron işçileri örgütlüyor

Genel İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi İZENERJİ işçileri, taşeron işçileri örgütlemeyi sürdürüyor.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Birlikte çalıştıkları İZSU taşeron sivil araç şoförlerini de Genel İş’te örgütleyen İZENERJİ işçileri, işçilerin iş güvencesi ve kıdem tazminatı hakkını korumanın yolunun sendikal mücadeleden geçtiğinin altını çizdiler.

Genel İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi İZENERJİ işçileri, taşeron işçileri örgütlemeyi sürdürüyor. Daha öncesinde de birçok belediyede çalışan taşeron işçileri Genel-İş bünyesine kazandıran işçiler, son olarak İZSU’da kiralık sivil araçlarda çalışan şoförleri de sendikalaştırdı.

Yılda Taşımacılık isimli taşeron şirkette çalışan yaklaşık 350 işçinin büyük bir kısmı yapılan toplantıların ardından Genel-İş’e üye oldu. Genel-İş önümüzdeki günlerde yetki için Çalışma Bakanlığına başvuruda bulunacak ve ardından TİS sürecini başlatacak.

KENDİ TİS TASLAKLARINI HAZIRLAYACAKLAR

Yakın zamanda 30 aylık ihaleleri yapılan taşeron sivil araç şoförleri, TİS taslaklarını da kendileri hazırlayacak. Ücretlerinin düşük olduğunu ve sosyal hakları olmadığını söyleyen şoförler, bu sorunların çözülmesi için sendikaları Genel-İş’le birlikte TİS görüşmelerine dahil olacak.

Son olarak İZSU’nun Halkapınar’daki şantiyesinde yapılan toplantıya ise işçilerin büyük bir kısmı katılırken, toplantıda iş güvencesinin ve kıdem tazminatı gibi kazanılmış hakların korunması için sendikalı olarak mücadele verilmesi gerektiği anlatıldı.

ÖRGÜTLENMEK DIŞINDA YOL YOK

İşçilerin örgütlenme dışında başka bir çarelerinin olmadığını belirten Genel-İş İZSU Baştemsilcisi Eren Bilgen, “Ancak örgütlenirsek her şeyin üstesinden gelebiliriz. Anayasada var olan örgütlenme hakkını kullanan diğer işçiler gibi kiralık araçlarda çalışan arkadaşlarımızın da örgütlenmesi gerektiğini her defasında söyledik. 1 Mayıs’tan bu yana herkesin emeğini güvence altına almasının sendikal örgütlenmeden geçtiğini anlattık. Siz de kendi kaygınızı dile getirdiniz.  ‘Acaba işimize son verirler mi?’, ‘Acaba yerimizi değiştirirler mi?’ diye. Genel-İş 2 No’lu şubeyi hem sınıf dostları hem de sınıf düşmanları iyi bilir. Kararlı olduğumuzu ve işçilerle omuz omuza yürüdüğümüzü herkes çok iyi bilir” dedi.

‘KIDEMİ KORUMAK İÇİN ÖRGÜTLENMELİYİZ’

Hükümetin tazminatını ortadan kaldırmak istemesine de değinen Bilgen şunları söyledi: “İşçilerin en büyük güvencesi olan kıdem tazminatı ‘herkes alacak’ aldatmasıyla fona devredilmek isteniyor. Hükümet ve işverenler kıdemi cebine indirmek istiyor. Kıdemin fona devrinden sonra fabrikalarda toplu bir şekilde işten çıkarmalar olacak. Şimdi bize düşen bellidir. Sendikalı olacağız ve kıdemimizi koruyacağız, ikinci bir alternatifimiz yok. Eğer ki evlerimize götürdüğümüz aşımız olmazsa hepimizin huzuru kaçar.”

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, Halep'te nihai IŞİD operasyonuna hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Kilimli’de grizu faciasında ölen 30 işçi anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...