03 Temmuz 2012 09:44

Uluslararası insan hakları örgütlerinden KESK operasyonuna tepki

ULUSLARARASI İnsan Hakları Federasyonu (International Federation for Human Rights (FIDH), Dünya İşkence Karşıtı Örgütü (World Organisation against Torture (OMCT), Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN), Cephe Hattı Savunucuları (Front Line Defenders), İşkence Görenler için Rehabilitasyon ve Araştırma Mer

Uluslararası insan hakları örgütlerinden KESK operasyonuna tepki
Paylaş

ULUSLARARASI İnsan Hakları Federasyonu (International Federation for Human Rights (FIDH), Dünya İşkence Karşıtı Örgütü (World Organisation against Torture (OMCT), Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (Euro-Mediterranean Human Rights Network (EMHRN), Cephe Hattı Savunucuları (Front Line Defenders), İşkence Görenler için Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi (Rehabilitation ve Research Center for Torture Victims), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği ve Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD) yaptıkları ortak açıklamayla, KESK yöneticilerine karşı başlatılan operasyonu ve 28 kişinin tutuklanmasını protesto etti.

‘KESK’LİLER SERBEST BIRAKILSIN’

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye, Ortadoğu’nun tamamını içine almasından endişe duyduğumuz bir savaşa doğru sürüklenirken bir yandan yargı sisteminde kısmi düzenlemelere gitmesi bir yandan da Kürt Sorunu’nu daha da içinden çıkılmaz bir hale sokacak polis-yargı operasyonları sürdürmesi anlaşılması güç bir durumdur. KESK’e Kürt emekçiler üzerinden yönelmek emek mücadelesine de yönelmek demektir.

Türkiye’deki emek ve meslek örgütlerinin üzerlerindeki bu baskının bertaraf edilmesi için daha fazla mücadele edilmesi gerektiği açıktır.

AKP, demokrasi ve insan hakları alanında Avrupa Birliği’ne söz verirken Türkiye’deki baskıyı arttırmaktadır. KESK’li sendikacılar ve insan hakları savunucuları başta olmak üzere ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakkını kullanan tüm tutukluların serbest bırakılmasını bir kez daha talep ediyoruz.”

Ayrıca, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e 26 Haziran 2012’de yazdığı mektupta, KESK’e yönelik operasyon karşısında duyduğu endişeyi dile getirdi.

‘TMK’YI DEĞİŞTİRİN’

AB Komisyonu Genişleme ve Avrupa Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano ise, 28 Haziran 2012’de yaptığı açıklamayla hükümeti vakit kaybetmeksizin Terörle Mücadele Kanunu’nu (TMK) değiştirmeye çağırdı. Sendikacıların tutuklanmasından duyulan endişenin dile getirildiği açıklamada, terörizm ve örgütlü suçlarla ilişkili düzenleyici çerçevenin birçok hak kategorisini ihlal ettiği belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demiryollarında göz göre göre kaza

SONRAKİ HABER

Siirt’teki utanç davası bugün görülecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...