16 Mayıs 2017 15:43

Trump ve Erdoğan görüşmesi: Trump sadece dinledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştirdi. İki liderin ortak basın toplantısında Erdoğan, YPG konusunda ABD’nin mutabakata uymadığını söylerken, isim vermeden İran’ı eleştirdi. Trump’ın konuşması ise daha kısa sürdü, Trump, Erdoğan’ın ana gündem maddeleri olan YPG ve Gülen’den bahsetmedi, “teröre karşı mücadelenizi destekliyoruz” demekle yetindi.

GÖRÜŞME 20 DAKİKA SÜRDÜ

Beyaz Saray’da 20 dakika süren görüşme sonrası ikili kameraların karşısına geçti. Trump, Türkiye’nin son dönemde hedef olduğu saldırılara dikkat çekerek, “Türkiye’ye IŞİD, PKK gibi terör örgütleriyle mücadelelerinde destek veriyoruz” dedi. Trump, Suriye konusunda “Türkiye’nin liderliğinden de mutluyuz. Türkiye’nin çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz” diye konuştu.Trump, “Türkiye’nin istediği silah siparişleri için çalışacağız” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN’DAN PYD VE GÜLEN VURGUSU

Erdoğan ise beklenen konulara değindi, ‘terörle mücadele’ vurgusu yaparak, “DEAŞ (IŞİD) başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı koymalıyız. Bölgemizin geleceğinde teröre yer yoktur. Özellikle YPG-PYD terör örgütlerinin muhatap alınması mutabakata uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin etnik yapısını değiştirmeye çalışanlara da müsaade etmemeliyiz” dedi.

Erdoğan isim verden İran’ı kasdederek, “Terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz" dedi.

Erdoğan Fethullah Gülen’in iadesi hakkında da, “Sayın Başkan’a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade ettik” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşması, Trump’a göre oldukça uzun sürdü. Açıklamanın ardından heyetlerin görüşmelerine geçildi.

GÖRÜŞMEYE DAİR KISA KISA NOTLAR

-Görüşme toplam 20 dakika sürdü

-Görüşme sonrası yapılan konuşmada Erdoğan, YPG ve Gülen vurgusu yaparken Trump bu iki mevzudan da bahsetmedi.

-Erdoğan isim vermeden “bölgede etnik yapılara izin vermemeliyiz” diyerek İran’a karşı iş birliği istedi.

-Erdoğan ABD’den alacakları silah konusunda iş birliği yapacaklarını söyledi.

-Görüşme sonrası gerçekleşen yemekte her iki ülkenin de bakanlarından katılım oldu. Trump’a Dışişleri Bakanı Rex Tillerson eşlik ederken Türkiye’den Enerji ve Tabiikaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın katıldığı öğrenildi.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan Beyaz Saray önünde protesto edildi.

-Dün, görüşme Türkiye medyasında özellikle yandaş medyada ‘kritik’ gibi vurgularla yer alırken, ABD medyası haberlere ya çok az yer verdi ya da görmedi.

-Görüşme sonrası yandaş medya “Trump: Erdoğan'la çalışmak için sabırsızlanıyorum”, “ABD Başkanı Trump: “Türkiye ile aramızı hiç kimse bozamaz!” gibi başlıklarla görürken ABD medyası Trump ile Rusya görüşmesine önem verdi. Hatta gazeteciler Trump’a  Erdoğan ile görüşmeyi değil, Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşmeyi sordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Meksika’da bir günde iki gazeteci öldürüldü

SONRAKİ HABER

Arjen Arî Şiir Yarışması ödül töreni yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...