Filipinler Devlet Başkanı: Türkiye ASEAN'a katılmalı
Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte: Türkiye, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ne (ASEAN) katılmalı.

'Kuşak ve Yol Forumu' için dün Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filipinler'in küfürleriyle tanınan Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'yle görüştü. Görüşmenin ardından Duterte, Türkiye ve Moğolistan'ın Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ne (ASEAN) katılmasını desteklediğini belirterek "Türkiye, Asya'da mı yoksa Asya ile Avrupa arasında köprü mü olacağı konusunda kararsız" dedi.
Sputnik'in haberine göre Filipinler merkezli ABS-CBN News sitesinin haberine göre Duterte'nin asistanı Bong Go, Filipinli yetkililerin Erdoğan'la görüşme talep ettiğini söyledi.
Duterte'nin özel asistanı da görüşmenin 10 dakika sürdüğünü açıklayarak iki liderin beraber fotoğrafını paylaştı ancak görüşmenin ayrıntıları açıklanmadı.
Diğer taraftan Erdoğan'la görüşmesinin ardından Kuşak ve Yol Forumu dönüşü Davao Havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulunan Duterte Türkiye ve Moğolistan'ın coğrafi olarak parçası olmamasına karşın ASEAN'a katılmasını destekleyeceğini ifade etti.
Hem Erdoğan hem de Moğolistan Başbakanı Jargaltulga Erdenebat'ın ASEAN'a katılmak için ilgi gösterdiğini söyleyen Duterte "ASEAN'ın başkanlığını yürütttüğüm bu sürede örgüte girişleri için destek olmamı istediler. Ben de 'Neden olmasın?' dedim" dedi.
Myanmar'ın arka plandaki gerçek lideri Aung San Suu Kyi'nin bu planı 'tuhaf bulduğunu' söyleyen Duterte "O bana 'Onların ASEAN'ın bir parçası olmaları ya da olmamaları konusunda fiziki coğrafyalarına dikkate aldın mı?" dedi. Ben de 'Onlar ASEAN'ın bir parçası. Onların bir parçası olduğunu söyleyebilirim' dedim" ifadelerini kullandı.
Duterte sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye, Asya'da mı yoksa Asya ile Avrupa arasında köprü mü olacağı konusunda kararsız. Bu her zaman belirsiz bir konu oldu."
Duterte daha önce ABD'nin eski Başkanı Barack Obama'ya yönelik küfürleriyle gündeme gelmişti. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et