16 Mayıs 2017 01:22

Gemlik Gübre işçileri: OHAL'in bedelini biz ödüyoruz!

Gemlik’te bulunan Azot Gübre’de 335 işçinin başlattığı grev 267. günü geride bıraktı. İşçiler grevin OHAL ile etkisizleştirilmesine tepkili.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Gemlik’te bulunan Azot Gübre’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Petrol-İş’e üye 335 işçinin başlattığı grev 267. günü geride bıraktı.  Patronun 2018 yılına kadar fabrikada hiçbir şekilde üretim olmayacağını açıklamasına rağmen işçilerin fabrika önündeki nöbetleri devam ediyor. Ancak işçiler, grevin sessizlikle etkisizleştirilmesine tepkili. Nedeni ise OHAL...

SÜREKLİ ÖNÜMÜZE OHAL ÇIKIYOR

OHAL’in grevlerini çok etkilediğini söyleyen bir işçi, “267 gündür direniyoruz ama bunu bizden başka kimse bilmiyor desek yeridir. Greve başladığımız günden bugüne değişen hiçbir şey yok. Sadece işçiler mağdur oldu o kadar; onun dışında herkesin keyfi yerinde” dedi. 

Petrol-İş’i de eleştiren işçi, “Sendika da beklemekten başka bir şey yapmıyor. Sürekli önümüze OHAL çıkıyor ve bu OHAL’in bedelini bizler ödüyoruz. Devlet için çıkarılmadı resmen bizim için çıkarıldı. Artık bitsin bu OHAL de bizde yapmak istediklerimizi yapalım. Zor günler geçiriyoruz, haklarını bırakıp fabrikadan ayrılan arkadaşlarımız oldu. Grevdeyiz diye başka bir yerde de çalışamıyoruz. Hepimizin ailesi var. Sendika 500 lira verdiği grev yardımını 700 liraya çıkardı ama bu neye yetsin” diye tepki gösterdi. 

Fabrikanın kapalı olduğunu, ama nöbetlerinin devam ettiğini söyleyen bir başka işçi de, grevin bilinmez bir şekilde ilerlemeye devam ettiğini belirterek şöyle devam etti: “Hiçbir şey değişmedi, patron bildiğini okuyor. Sendika da hiçbir şey demiyor bundan sonrası için ne olacak, ne bitecek diye. Gerçi onlar da bilmiyor ne olacağını. OHAL gölgesinde sessiz sedasız gidiyor grev.” 

‘PATRON, GÜBRE YASAĞINI FIRSATA ÇEVİRİYOR’

Patronla yaptıkları görüşmede bütçeyi kapattığını söyleyen Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Erhan Yakışan da,  “2018’e kadar üretim yapmayacağını söylediler bize, sonrası için planlarını sorduğumuzda size sonrası için bilgi vermeyiz dediler. Şu an patronun elini güçlü kılan gübre yasakları. Burada devletin bu işin muhataplarına sormadan böyle bir yasaklama yapması doğru değil. Patronla tekrar görüşme girişimlerimiz oldu ama iletişim kanallarının hepsini kapadı bize” diye konuştu. 

Azot Gübre patronunun hükümetin gübre yasağını fırsata çevirerek, sendikayı ve işçileri yıldırmak ve Gemlik Gübre’yi sendikasız hale getirmek istediğini vurgulayan Yakışan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu işi yönetemiyorsanız kamuya devredin. OHAL’in halen sürmesi bizlerin de elini kolunu bağlıyor. Hiçbir şey yapamıyoruz. OHAL sürecinde yapacağımız eylemler grevin ertelenmesini gündeme getirebilir. 267 gündür direniyoruz grevin ertelenmesi kötü olur. Her taraftan köşeye sıkıştırılmışız resmen” dedi.

Patronun stoklarında ki gübrenin bittiğini söyleyen Yakışan, dayanışma çağrısı yaptı: “Grev döneminde başlattığı fabrikadaki bakım da bitti. Tekrar görüşmeler olur diye düşünüyoruz. Bursa’da örgütlü olduğumuz fabrika Polifleks’teki arkadaşlar erzaklarını grevde olan arkadaşlarına yollayacaklar. Bu tür dayanışmaları çoğaltmalıyız. İşçinin halini bir tek işçi anlıyor başka anlayan yok. Fabrika önünde nöbet tutan arkadaşlara verilen yemeği bile kesti patron ama şu da bir gerçek ne ekersen onu biçersin.”

ÖNCEKİ HABER

Beşparmak’ta on yara!

SONRAKİ HABER

AKP mahkemelere de ‘hakim’ oluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...