15 Mayıs 2017 10:41

Zeynel Bey Türbesi yeni yerine yerleştiriliyor

Hasankeyf’te Ilısu Barajı suları altında kalmaması için 2 kilometre uzağa taşınan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin yerleştirilme işlemine başlandı.

Paylaş

Batman'nın tarihi Hasankeyf ilçesinde bulunan ve Ilısu Barajı suları altında kalmaması için 12 Mayıs'ta 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşınan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin yerleştirilme işlemine, sabah saatlerinden itibaren başlandı.

DHA'nın haberine göre; Hollanda ve Türk firması tarafından hazırlanan projeyle, 1100 tonluk Zeyney Bey Türbesi'ni taşıma işlemi, 12 Mayıs’ta gerçekleştirildi. Türbenin yeni yerine taşıma işleminin başarıyla sonuçlanmasının ardından bugün sabah saatlerinden itibaren yerleştirilme işlemine başlandı. 

TÜRBENİN YERLEŞTİRİLMESİNDE SORUN YOK

Şu ana kadar yerleştirilme çalışmalarının başarıyla sürdürüldüğünü anlatan Türk firmasında görevli mühendis Mesut Yılmaz, türbenin taşıma ve yerleştirilmesinde herhangi bir sorunun yaşanmadığını söyledi. 

Mühendis Mesut Yılmaz, türbeye taktıkları dengeye duyarlı alarmın çalmamasının zaten bir sorun yaşanmadığını gösterdiğini ifade ederek, yerleştirilme çalışmalarının başarıyla devam ettiğini aktardı. 

{{319426}} 

HASANKEYF SULAR ALTINDA KALACAK

Hasankeyf’te Zeynel Bey Türbesi büyük bir törenle ve gösterişle taşınsa da Hasankeyf’in sular altında kalacağı gerçeğini değiştirmiyor. İşte sular altında kalması beklenen birkaç eser: 

Mardinkenin sahil sarayı harabesi, Kasımiye semti ve içerideki harabeler, tarihi köprü ucunun bu sokağa birleştiği yerdeki eski şehir kapısı kalıntıları, Süryani mahallesi ve rahip evi, revakla avlusu olan külliye, seramik fırınları ve atölyeleri bölgesi, Zeynel Bey Türbesi etrafındaki harabeler, hamam, kale eteğinde kanyon içindeki Uzun Dere yolunda bulunan kilise ve mağaraları ile hücreleri olan manastır, şehrin oturduğu kaya tepe, rampadaki orta kapı, büyük sarayın güney doğusunda mezarlığın altındaki muazzam höyük, asıl sarayın doğu bölümlerini barındıran kısım, Roma Saray Kilisesi üzerinde oturan bunun doğu yakasında altta roma taşları üstte Artuklu blok taşları ile örtülü muazzam bir cephe duvarı ve o tarzda bir giriş kapısı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkel: İncirlik'e alternatif bulmalıyız

SONRAKİ HABER

Vali Karaloğlu, güldüren Çin paylaşımını sildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa