15 Mayıs 2017 10:24

Putin: Kürt güçleri Suriye'de gerçek bir faktör

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Kürtlerin Suriye'de sahada gerçek bir etkisi var. IŞİD'le mücadelede en etkili gruplardan biri.

Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 'Kuşak ve Yol Forumu'nun ardından basın toplantısı düzenledi.

Putin, konuşmasında Suriye'de Kürt güçleriyle kurdukları ilişkinin olası çatışmaları önlemek için gerekli olduğunu dile getirdi. Putin, "Kürt faktörünün Suriye'deki duruma gerçek bir etkisi var. Kürt güçleri, IŞİD'e karşı mücadelede sahadaki en etkili güçlerden biri. Bu yüzden onlarla en azından askerlerimizle herhangi bir çatışmanın önlenmesi için çalışma düzeyinde temaslarımızı korumaya hakkımız olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

​'BAŞKA ÜLKELERİN AKSİNE KÜRT GRUPLARA SİLAH GÖNDERMİYORUZ'

Sputnik'in haberine göre Putin şöyle devam etti: "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Soçi'de bir araya geldiğimizde bu konu nedeniyle endişeli olduklarını anlattı. Ona söylediklerimi sizlere de anlatabilirim, bu, bir sır değil: Başka ülkelerin aksine Kürt gruplara silah göndermiyoruz. Onların da bizim göndereceğimiz silahlara özellikle gereksinimi yok. Zira silah alacak başka kaynakları var. Bu işi bir biçimde aktif hâle getirmenin gerekli olduğunu düşünmüyoruz."

"Burada Türk partnerlerimizin endişelenmesine sebep olacak herhangi bir şey olduğunu düşünmüyorum. Temas hâlindeyiz, tavrımız açık ve bunun Türk partnerlerimiz tarafından da anlaşılacağını umuyorum" diyen Putin, ABD'nin Kürt güçlere silah göndermesinin Türkiye'yi endişelendirdiğini bildiğini, bu konuyu Erdoğan'la dün Pekin'de gerçekleştirdiği görüşmede ele aldıklarını fakat Rusya'nın ABD gibi Kürtlere silah göndermediğini de ekledi.

Putin, Suriye'de oluşturulmasına karar verilen güvenli bölgelere ilişkin olaraksa şunları söyledi: "Güvenli bölgelere gelirsek, bunların hepsinden önce ateşkes rejiminin korunmasını sağlayacak bir enstrüman olacağına inanıyorum. Gerçekten de şu aşamada en önemli olan ateşkes rejimini oturtmak ve güçlendirmek. Zira ateşkes olmadan Suriye'de etkili bir siyasal süreçten bahsedilemez."

​Putin ayrıca, Rusya, Türkiye ve İran'ın, Ankara'da askeri düzeyde yapacakları bir toplantıda, Şam'a danışarak söz konusu güvenli bölgelerin sınırları ve bu bölgelerdeki kontrol unsurlarını ele alacaklarını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ordu'da yavru karaca seferberliği

SONRAKİ HABER

Bandırma Cezaevi'nde tutukluların darbedildiği iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...