15 Mayıs 2017 09:10

Kıdem tazminatının fona devri işçileri nasıl etkileyecek?

İktidarın kıdem tazminatı hakkını gasbetmek için hazırladığı yeni çalışma bu hafta görüşülecek.

Paylaş

Hükümet işçilerin son kale olarak gördükleri kıdem tazminatının fona devri için çalışmaları hızlandırdı. Yeni sisteme ilişkin çalışma bu hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) masaya yatırılacak. Milyonlarca işçiyi etkileyecek yeni sistem “Bugün iş sözleşmesi sona eren her 10 çalışandan sadece biri kıdem alırken, fon sistemi kurulduğunda bütün çalışanlar kıdemini alabilecek” denilerek pazarlansa da asıl amaçlanansa patronun maliyetini düşürmek.

Yeni sistem iddia edilenin aksine işçileri şöyle etkileyecek: 

*  Fon sisteminde kıdem tazminatı artık işçi-işveren arasında, iş sözleşmesine dayanan bir ilişki olmaktan çıkacak. 

*  Dolayısıyla işveren işçiyi işten çıkardığında kıdem tazminatı ödemeyecek. Böylece kıdem tazminatının iş güvencesi işlevi yok edilecek. 

* İşten çıkarılan ya da kıdem tazminatını hak edecek biçimde işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenmeyecek. Yani artık kıdem tazminatı kara gün dostu olmayacak. 

* Bugün 1 yıl olan hak kazanma koşulu, 15 yıla kadar çıkabilecek. İşçinin kıdem tazminatı hesabında (fonunda) biriken tutarı alabilmesi için yıllarca beklemesi gerekecek. 

*  İşçi bu süreyi doldurduğunda da hesabında biriken tutarın ancak bir kısmını alabilecek. Tümünü alabilmesi için emekliliği beklemesi ya da işçinin ölümü gerekecek. 

* İşçi kıdem hesabından belli bir tutarı aldığında, yeniden kıdem hesabına dokunabilmesi için 5 yıl daha beklemesi gerekecek. 

* Kıdem tazminatı son ücretten hesaplanmayacağı için işçinin eline geçecek tutar her koşulda düşecek. 

* İşçi kıdem hesabında biriken tutarı doğru bir biçimde işletemezse, kıdem tazminatı daha da eriyecek. (İstanbul/EVRENSEL)

 {{317668}}

ÖNCEKİ HABER

‘Her Yerden Çok Uzakta’ izleyici ile buluşacak

SONRAKİ HABER

İnsan hakkı savunucuları: Aslolan yaşamdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...