15 Mayıs 2017 00:40

Form Mukavva işçisi greve hazırlanıyor

24 Mayıs’ta greve çıkmaya hazırlanan Torbalı Form Mukavva işçileriyle çalışma koşullarını ve taleplerini konuştuk.

Paylaş

Nuri ÖNDER
İzmir

Patronun düşük ücret ve ikramiye teklifini kabul etmeyen Torbalı Form Mukavva işçileri 24 Mayıs’ta greve çıkmaya hazırlanıyor. Asgari ücret aldıklarını belirten işçiler “Daha iyi yaşayabilmek için greve çıkacağız” dedi. İşçiler, kendileriyle aynı gün greve çıkacak olan Şişecam işçilerine de selam gönderdi.

Torbalı Ayrancılar’da bulunan Form Koruyucu Ambalaj fabrikası işçileri, anlaşma sağlanamaması durumunda 24 Mayıs’tan itibaren greve çıkıyor. 2011 yılından beri Selüloz-İş Sendikasında örgütlü olan işçilerle toplu sözleşme taleplerini ve grev hazırlıklarını konuştuk. İşçiler çalışma koşullarından, aldıkları ücretlerin yetersizliğinden o kadar dertli ki “Dertlerimizi anlatsak gazetenin tamamına sığar mı?” diye soruyor.

SIRTIMIZDAN 10 TON YÜK GEÇİYOR

Fabrikaya 10 yıldan fazladır emek verdiğini belirten Bayram Küren “2011’den beri sendikalı olarak çalışıyoruz. 35 günlük ikramiye alıyoruz. Sendikasız işyerlerinde bile bu kadar kötü değil. Bir de patron kalkmış bize sözleşmede 5 gün öneriyor. 40 gün olacakmış yani. İşveren bizimle dalga geçiyor adeta. Ücretlerimize de 150 TL zam yapacakmış, teklifi bu. Ama zammı da en son yapılan asgari ücret zammı üzerinden hesaplanmadığı için zaten 120 TL’ye tekabül ediyor. Bizimse günde sırtımızdan 10 ton yük geçiyor. Herkeste meslek hastalığı var artık. Bir de fabrika yazın cehennem gibi kışın da kutuplar gibi. Bu duruma çözüm istediğimizde ise maliyetin yüksek oluşu gerekçe gösteriliyor. Kanalizasyonlar bile yetersiz olduğu için lavabolardan taşıyor. Şikayet ettiğimizde de kendiniz temizleyin diyor bize” dedi.

İşçilerden Ahmet Zorlu ise şunları söyledi: “Fabrikada üç makine var. Bunlardan birinin günlük cirosu 200 bin TL. Fabrikadaki 45 işçinin maliyeti 15 idari personelin maliyetinden daha düşük. Şimdi 1400 TL ücretimiz var. 500 TL ev kirası veriyoruz. 3 çocuğumuz var. Biz nasıl geçineceğiz?” 

‘FAZLA MESAİYE KALMAK İSTEMİYORUZ’

Fazla mesainin büyük bir sıkıntı olduğunu söyleyen Ramazan Gezgin, “Genel Müdür fazla mesai istemiyorum karşıyım diyor. Mesailere zam yapmıyor. Üretim Müdürü ise mesaiye kalmaya zorluyor. Mesaiye kalmadığımız için yapmadığını bırakmıyor. Kimseye düğün, cenaze gibi mazeretler için bile izin kullandırmıyor” dedi.

Sendika Baştemsilcisi Mehmet Ali Atak toplu sözleşmede genel olarak neler istediklerini sıralıyor: “Sosyal yardımlarımız yakacak, eğitim yardımı, çocuk yardımı, ikramiye. 320 TL yakacak yardımının ilk yıl 500 ikinci yıl 700 olmasını istiyoruz. İkramiyeyi biz 120 gün üzerinden istemiştik, 80 güne düşürdük ancak patron dalga geçer gibi 5 gün öneriyor. Ücrette de patron enflasyon oranında yüzde 8 artı 1 öneriyor. Ücrette bizim talebimiz ilk yıl 500 ikinci yıl 400 TL.

‘TAŞERON İSTEMİYORUZ’

Fabrikadaki en büyük sıkıntının taşeron olduğunu ve taşeron işçilerin çalışma koşullarının ve ücretlerinin kendilerinden daha iyi olduğunu söylüyorlar. 12 yıllık işçi olduğunu söyleyen Mustafa Girgin, “Günlük yevmiyem 44 TL. Patron ise taşerona 120 TL ödüyor. Taşeron işçiye ise buradan 60 TL veriliyor. Kadrolu işiler üç taşeron işçinin yaptığı işi yapıyor” diyor. Maliyetin yüksek olmasına rağmen taşerondaki ısrarın nedenini sorduğumuzda Bayram Küren şöyle devam ediyor: “Bu ısrarın nedeni fabrikada sendikayı, sendikal örgütlenmeyi bitirmek hocam diyor” ve ekliyor: “Geçen gün Çalışma Bakanlığından geldiler, iki gün boyunca fabrikada taşeron işçiler gelmedi. Patron suç işliyor ve suçunu da saklıyor.”

ŞİŞECAM’A SELAM

İşçiler grev konusunda oldukça kararlı olduklarını ifade ediyorlar. Bayram Küren, “Grev konusunda sıkıntı yok fire vermeyeceğiz, birliğimiz sağlam. 24 Mayıs günü grevdeyiz ve nasıl 8-4 günlük mesaimiz varsa grevimize aynı mesai ile fabrika önünde olacağız” diyor. Mehmet Ali Atak da 24 Mayıs Çarşamba günü aileleri ile birlikte çevre fabrikalardan işçileri de çağırarak grevlerini büyük bir coşkuyla başlatacaklarını ifade ederken, “Bizimle aynı gün greve çıkacak olan Şişecam işçilerini de selamlıyoruz. Bizleri de 8. fabrikaları saysınlar” diyor.

ÖNCEKİ HABER

‘İvan İvanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?’

SONRAKİ HABER

Sorunlara çözüm üreten bir mücadele elzemdir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...