14 Mayıs 2017 18:13

Almanya'nın en büyük eyalet seçimleri deprem etkisi yarattı

Almanya'nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vesftalya'da SPD ve Yeşiller oy kaybetti, Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) oylarını artırdı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya'nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vesftalya'da bugün yapılan parlamento seçimlerinin sonuçları ülkede deprem etkisi yarattı. 13 milyon seçmenin çağrılı olduğu seçimlerde 2010'dan bu yana eyalet hükümetini oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Yeşiller oy kaybına uğradı. Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) ise oylarını artırdı.

Katılım oranın yüzde 65 olduğu ve kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, 2010 yılından bu yana işbaşında olan koalisyon hükümetinin büyük ortağı SPD, beş yıl öncesine göre yüzde 8'e yakın oy kaybederek yüzde 31,5 oy aldı. Ortağı Yeşiller Partisi ise beş yıl öncesine göre yüzde 5,1 oy kaybına uğrayarak yüzde 6,2 oy aldı. Böylece her iki parti de önemli oranda oy kayına uğradı ve parlamentoda salt çoğunluğu kaybetti.

Buna karşı eyalet parlamentosunda muhalefet olan CDU oylarını yüzde 8'e yakın artırarak yüzde 33 oy aldı. Muhtemel koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti de (FDP) yüzde yüzde 12,6 oy aldı.

Beş yıl önce yüzde 2,5 ile barajın altında kalan Sol Parti ise seçim akşamında yüzde 5 barajının üzerinde görünürken, ilerleyen saatlerde yüzde 4,8'e düşerek meclis dışında kaldı. Almanya'da son bir yıl içinde yükseliş içinde olan ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisi de yüzde 7,4 ile eyalet meclisine girmeyi başardı. AfD böylece 13 eyalet parlamentosuna temsil edilmeye hakkı kazandıı. Daha önce yüzde 7'nin üzerinde oy alarak mecliste temsil edilen Korsanlar Partisi ise yüzde 1 civarında oy aldı.

Seçim sonuçlarına göre 181 sandalyeli eyalet parlamentosunda CDU ve FDP'nin hükümet kurma olasılığı oldukça yüksek bulunuyor.

SCHULZ'UN HAVASI ERKEN SÖNDÜ

Önümüzdeki Eylül ayında yapılacak olan genel seçimlerin bir provası olma niteliğinde olan Kuzey Ren Vesftalya seçimlerinde, SPD'nin ağır bir yenilgi alması, kısa bir süre önce basın tarafından şişirilen SPD'nin yükselişinin gerçek olmadığı görüldü. Zira iki hafta önce Schleswieg-Holstein eyaletinde yapılan seçimlerde de SPD'nin kazanması beklenirken açık arayla kaybetmişti.

En büyük eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya yıllarca SPD'nin kalesi olarak biliniyordu. Bu kalede bir kez daha Hıristiyan Demokratlar'ın kazanması, önümüzdeki genel seçimlerden sonra Angela Merkel'in yeninden başbakanlık koltuğuna oturma olasılığının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.

Dört yıl önce yüzde 5 barajını aşmadığı için meclis dışında kalan FDP'nin yeninden meclis girmesi bekleniyor. Ayrıca AfD'nin de genel seçimlerde yüzde 5 barajını aşmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Eyalet seçimlerinde ağır yenilgi alan Eyalet Başbakanı Hannelore Kraf, yenilginin bütün sorumluluğunu üstlenerek görevlerinden istifa etti. SPD yöneticileri sonuçları “sosyal demokrasi için kara gün” olarak değerlendirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Aykut Erdoğdu, CHP Genel Başkan Yardımcılığı'na atandı

SONRAKİ HABER

TEM'de yol çalışması trafiği felç etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa