14 Mayıs 2017 14:22

Yolsuzluğu protesto eden öğrencilere ‘bombacı’ suçlaması

Yolsuzlukla çalkalanan Dominik Cumhuriyeti'nde rüşvetçi yetkililerin yargılanması talebiyle oturma eylemi yapan öğrenciler bombacılıkla suçlandı.

Paylaş

Dominik Cumhuriyeti’nde, bir yolsuzluk skandalının araştırılması ve rüşvetçi devlet yetkililerinin yargılanması talebiyle Cumhuriyet Başsavcılığı binasında oturma eylemi yapan 10 üniversite öğrencisi, “binaya bomba koymaya çalışmak”la suçlandı. Karayip’te ada ülkesi olan Dominik Cumhuriyeti, son birkaç aydır yolsuzluk skandallarıyla sarsılıyor.

Odebreht isimli Brezilya merkezli inşaat devinin Latin Amerika ülkelerinde ihale karşılığı yıllarca rüşvet dağıttığı ortaya çıktı. Şirketin yöneticileri, ceza indirimi karşılığı hangi ülkelerde nasıl rüşvet dağıttıklarını bir bir savcılara itiraf etti.

Devlet yetkililerinin rüşvet aldığı ülkelerden birinin de Dominik Cumhuriyeti olduğu ortaya çıkınca halk ayaklandı.

Aylardır Devlet Başkanı Danilo Medina’yı rüşvetçileri korumakla suçlayan ve rüşvetçi yetkililerin ifşa edilerek yargılanmasını isteyen Dominiklilerin kitlesel eylemleri sürüyor.

‘YOLSUZLAR YARGILANSIN’ DEDİLER

Geçtiğimiz hafta salı günü ise 10 üniversite öğrencisi, “Cezasızlığa hayır, yolsuzlar cezaevine” yazılı tişörtleriyle başkent Santo Domingo’daki Cumhuriyet Başsavcılığı binasına girerek birkaç saat boyunca oturma eylemi yaptılar.

İsimlerinin Heidy Adón, Gabriel Sánchez, Nayelyn Medina, Raiza de León, Manuel Cuevas, Robin Martínez, Carmen Espíritu, Daniel Mesa, Yovanka Montero ve José Díaz olduğu öğrenilen öğrenciler, güvenlik görevlilerin biber gazıyla müdahalesine de direndiler.

Açıklama yapan öğrenciler, “Odebreht dosyasında adı geçen tüm yetkililerin yargılanmasını” istediler. Gençler taleplerini içeren mektubu savcılığa bıraktıktan ve gazetecilere açıklama yaptıktan sonra binayı terk ettiler.

MEDYA ELİYLE BOMBA İDDİASI

Eylemin ardından ülkenin ana akım medya kuruluşlarından olan el Nacional gazetesi, “Başsavcılığa bomba planı ortaya çıkarıldı” manşeti atarak kimliği belirsiz yetkililere ve istihbarat bilgilerine dayandırarak öğrencileri “teröristlikle” suçladı.
 
Ulusal Soruşturma Bürosu (DNI) Direktörü, eski Savunma Bakanı Sigfrido Pared Pérez de bugün el Nacional’e yaptığı açıklamada bomba iddiasını yineledi. Perez, gençlerin ülkedeki ilerici, sosyalist güçlerin ittifak örgütü olan Geniş Cephe (FALPO) tarafından yönlendirildiğini savundu. Geniş Cephe, yolsuzluk karşıtı kitle eylemlerini örgütleyen partilerin başında geliyor.

Ülkedeki sol, sosyalist siyasi partiler, kitle ve gençlik örgütleri öğrenci eyleminin kriminalize edilmesine tepki gösterdi. Haklarında ‘terör’ suçlamasıyla dava açıklaması halinde 10 öğrenci, 40 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bu laleye zarar vermenin cezası 42 bin TL

SONRAKİ HABER

Malatya ve Sivasspor Süper Lig'e çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...