14 Mayıs 2017 13:36

Mecliste HSK mesaisi 

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun 7 üyesi, 16 Mayıs Salı günü Meclis tarafından belirlenecek.

Paylaş

TBMM, bu hafta yoğun bir mesaiye hazırlanıyor. 16 Nisan referandumuyla kabul edilen anayasa değişikliğinin ilk uygulaması olan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) için TBMM Genel Kurulu’nda seçim yapılacak. HSK’nin 7 üyesi, 16 Mayıs Salı günü Meclis tarafından belirlenecek.

NASIL SEÇİLECEK

TBMM tarafından seçilecek 7 üyenin; 3 üyesi Yargıtay üyeleri, 1 üyesi Danıştay üyeleri, 3 üyesi de nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilecek.

TBMM Genel Kurulu’nda, karma komisyon tarafından belirlenen adaylar arasından her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapılacak. Birinci oylamada üye tam sayısının 3’te 2 çoğunluğu, bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde, ikinci oylamada üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle üye seçimi tamamlanacak. Üyeler, 4 yıl için seçilecek. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilecek.

AKP’de, milletvekillerine Salı günü “HSK seçimi için, Ankara’da olun” talimatı verildi. AKP yönetimi, milletvekillerinin tüm yurt içi ve yurt dışı programlarını iptal etmelerini istedi.

YILDIRIM’DAN VEDA KONUŞMASI

21 Mayıs’ta yapılacak Olağanüstü Kongre ile yeniden AKP’nin Genel Başkanı olacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs’tan itibaren partisinin Meclis grup toplantılarında konuşacak. Bu hafta Salı günü son grup toplantısını yapması beklenen Başbakan Binali Yıldırım’ın, teşekkür ederek veda konuşması yapması bekleniyor.

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta ayrıca, HSK seçimlerinin ardından çeşitli kanunlarda değişiklik öngören torba kanunun görüşülmesi de planlanıyor. 

UYUM YASALARI 21 MAYIS’TAN SONRA MECLİSTE 

AKP, uyum yasaları ile ilgili çalışmaları, 21 Mayıs’taki Olağanüstü Kongreden sonra Meclis gündemine taşıyacak. Adalet Bakanlığı ve AKP’li hukukçu milletvekilleri tarafından yürütülen çalışmalar, 23 Mayıs’tan sonra muhalefete sunulacak. Başbakan Binali Yıldırım, muhalefet parti liderleri ile görüşecek ve uyum yasalarının bir an önce Meclis gündemine gelebilmesi için destek isteyecek. Anayasa değişikliğine paralel olarak değişecek kanunlar arasında, Cumhurbaşkanlığı Kanunu, TBMM İçtüzük, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu var.

Muhalefet partileri ile yapılacak görüşmelerin ardından, Mecliste bu yasaların değişikliği için komisyon kurulacak. TBMM İçtüzük değişikliği için ise Meclis Başkanı İsmail Kahraman partilerle görüşecek. (AnkaraANKA)

ÖNCEKİ HABER

‘Bu karmaşadan yeni şeyler çıkabilir’

SONRAKİ HABER

Kadınların seslerini yükseltmesi gerek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...