02 Temmuz 2012 16:08

Madencilerin Madrid yürüyüşü sürüyor

İspanya hükümetinin maden sektörüne yapılan sübvansiyonda yüzde 63 kesinti kararı almasından sonra 23 Mayıstan bu yana grevde olan ve sürekli eylem halindeki madencilerin Madrid yürüyüşü sürüyor.İspanya’nın önemli maden bölgelerinden biri olan Asturias Özerk bölgesinde Mieres kentinden 4&rsqu

Madencilerin Madrid yürüyüşü sürüyor
Paylaş
Jesus de la Roza

İspanya’nın önemli maden bölgelerinden biri olan Asturias Özerk bölgesinde Mieres kentinden 4’ü kadın 80 madenci 22 Haziran´da yürüyüşe başladılar. Yaklaşık 100 km. yürüdükten sonra yine bir maden bölgesi olan Kastilya-Leon bölgesine ulaşan madenciler, Leon kentinde 80 madenci meslektaşlarıyla buluştular. İçinden  geçtikleri ve mola verdikleri köylerde büyük bir coşkuyla karşılanan madenciler zaman zaman otoyolları trafiğe kapattılar.

Madencilere yoldan gecen araçların korna ile ya da araçlarından inerek sloganlarla eşlik edenlerin yanı sıra, otobüslerle gelip bir kısım yolu onlarla yürüyenler de var. Asturias ve Kastilya-Leon Bölgesinden bazı müzik grupları da belli yerlerde onlara katılıp madenci türküleriyle onlara moral desteği veriyorlar. Yürüyüşte ilginç olaylar da yaşanıyor. Madencilerin yürüdüğünü gören bir sürücünün birden arabasıyla yolu kesip, ellerini havaya kaldırarak “Yaşasın İsçi Sınıfı Kahrolsun Sari Sendikalar” diye bağırması gibi...
SOMA-UGT Sendikası Teknik Sekreteri Jose Luis Fernandez, bu yürüyüşün yapılan diğer önemli eylemlerin uzantısı olduğunu söyledi. Leon´da kendilerini madene kapatan 8 madencinin 40., Asturias bölgesinde, 3’ü Candin ve 5’i Santiago madenlerinde olmak üzere 8 madencinin de 35. günlerini doldurduklarını, kuyulara kapanan bir çok madencinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Onların daha çetin koşullarda olduğunu ekledi.

Yürüyüş kolundaki madenciler ise oldukça duygulu anlar yaşadıklarını belirttiler. Leon bölgesinden ve 19 yıldır madende çalışan, 33 yaşındaki madenci Cesar Alvarez, “Asturias´dan meslektaşlarımız buraya geldiklerinde birbirimize sarılmamızı, kucaklaşmamızı görmeliydiniz. Oysa birbirimizi hiç tanımıyoruz. Öte yandan mola verdiğimiz  köylerde insanların bize önceden hazırladıkları yiyecekleri, içecekleri sunmaları, topladıkları paraları vermeleri inanılmaz bir şey. Bir kadın kim bilir ne kadar zamanda yapmıştır; tek başına 300 tane kasadieyyes (geleneksel kek turu) yapmıştı. Açıkçası bu kadarını beklemiyorduk” diyor.
Babası ve kız kardeşi de madenci olan 45 yaşındaki Asturiasli kadın madenci Ana, “Villafrares köyüne (Kastilya-Leon bölgesinde küçük bir köy) girdik, birden bir kadın koşarak gelip boynuma sarıldı ve beni yemeğe davet etti. İnsanlar hep bizden yana” diye gözleri dolu dolu duygularını dile getirdi.
Yaklaşık 450 km. yürüyecek olan madencilerin 11 Temmuz gibi Madrid’e ulaşacakları tahmin ediliyor. (Kastilya-Leon/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Harakiri poşetten çıkıyor

SONRAKİ HABER

Sağlık hizmetinde ‘yalın üretim’ dönemi başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa