14 Mayıs 2017 09:45

İzmir’de 11. Dana Bayramı coşkuyla kutlandı

İzmir’de yaşayan Afrika kökenli Türklerin düzenlediği ‘Dana Bayramı Festivali’ bu yıl 11’inci kez yapıldı.

Paylaş

İzmir’de yaşayan Afrika kökenli Türklerin kültür ve geleneklerini yaşatarak gelecek nesillere aktarmak amacı ile düzenlediği ‘Dana Bayramı Festivali’ bu yıl 11’inci kez yapıldı. Konak Belediyesi ile Afrikalılar Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen etkinlik geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda renkli görüntülere sahne oldu. Gün boyu devam eden etkinlik programı ilk olarak Konak Belediyesi Selahattin Akçicek Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde ABD’li ressam Michael Dixxon’un Afro-Türk Portreler Sergisi ile başladı. 

TARİHİN İZLERİ KONUŞULDU

Selahattin Akçicek Kültür Merkezi Dana Bayramı kutlamaları kapsamında bu kez ‘Afro-Türk Tarihi ve Mustafa Olpak’ konulu panele ev sahipliği yaptı. Yönlendiriciliğini Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Lülüfer Körükmez’in yaptığı panelde tarihçi Fatmagül Kırcı, Afro-Türk avukat Orhan Çetinbilek, Afro Alman Derneği Temsilcisi Katharina Oguntoye ve A.B.D’li tarihçi Prof. Dr. Nikki Brown konuşmacı olarak yer aldı. Afro-Türklerin yaşamları ve kültürlerinin konuşulduğu panelde Afro-Türklerin kültürlerini yaşatmasının yanı sıra toplum içinde yaşadıkları sorunları dile getirmek için cesurca mücadele veren merhum Dernek Başkanı Mustafa Olpak da anıldı. 

ALSANCAK’TA AFRİKA RÜZGARI ESTİ

Konak Belediyesi’nin destekleriyle bu yıl 11’incisi düzenlenen Dana Bayramı Festivali kutlamalarının ilk günü yapılan kortej yürüyüşü ile son buldu. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki ÖSYM binası önünden başlayan yürüyüş renkli görüntülere sahne oldu. Korteje Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir’de yaşayan Afro-Türklerin yanı sıra Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Hüner, gazeteci-yazarlar Uğur Dündar, Yılmaz Özdil ve Atillla Köprülüoğlu katıldı. Geleneksel kıyafetleri ile dikkat çeken Afro-Türklerin kendilerine özgü danslarıyla yaptıkları yürüyüş büyük ilgi gördü. Temsili ‘dana’ ile yapılan yürüyüş Sevinç Pastanesi önünde son buldu.

DANA BAYRAMI NEDİR?

İzmir’de yaşayan Afrika kökenli Türklerin kültüründe yer alan ‘Dana Bayramı’ 1800’lerden, 1920’lerin sonuna kadar kutlanmıştır. Daha önce üç hafta süren kutlamalarda godyaların (Afrika topluluğu ileri gelenleri) topladığı parayla dana alınır ve mayıs ayının ilk cumartesi kurban edilirdi. 2006 yılından itibaren Afro-Türk Derneği tarafından kültür ve geleneklerini yaşatmak amacıyla ‘Dana Bayramı Festivali’ adıyla gerçekleşen kutlamalar 2 gün sürmekte ve artık kurban kesilmemektedir. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de kadınlar şenlikte buluştu

SONRAKİ HABER

Adıyaman'da kanalizasyon kazısında göçük: 1 öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...