14 Mayıs 2017 08:30

Kani Beko: Fonlara güvenimiz yok

Kıdem tazminatlarının fona devredilmesine karşı olduklarını söyleyen Kani Beko geçmişte kurulan fonların akıbetlerinin bilinmediğini belirtti.

Paylaş

Kıdem tazminatlarının fona devredilmesi planı tekrar gündeme geliyor. Geçmişte kurulan fonların akıbetinin belli olmadığını hatırlatan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, Türkiye’de kurulan fonların amaçları dışında kullanıldığı için kıdem tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) devredilmesine karşı olduklarını açıkladı.

Daha önce kurulan 1986 yılında yoksul yurttaşlara yardım amacıyla kurulan fakir fukara fonunu hatırlatan ve onun akıbetinin ne olduğu yönünde bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren Beko, “Daha sonra dönemin iktidarı 'İşçileri ev sahibi yapacağız' dedi. Ama şu ana kadar hiçbir işçi bu fondan ev sahibi olmadı. Daha sonrasında ise tasarruf-teşvik fonları kuruldu. Biz de 1992'de DİSK olarak orada biriken paramızı istemiştik. 54'üncü hükümet ertesi gün 'Fonlarda 5 kuruş para yok' demişti. Daha sonrada kurulan İşsizlik Fonu'nda ise burada biriken paraların dörtte biri karayollarına aktarılmıştı. Burada ise işçiler sadece az bir ödeme alabilmişti. O yüzden bizim fonlara herhangi bir güvenimiz söz konusu değildir" dedi.

Gelinen aşamada kıdem tazminatının BES'e devrinin konuşulduğunu aktaran Beko, kıdem tazminatının sadece maddi boyutlu olmadığını, işçinin iş güvencesi olduğunu belirtti.

PİNOCHET HATIRLATMASI

BES'e devredilen kıdem tazminatının emeklilik yaşına gelen işçiye yarı yarıya daha az bir ödeme anlamına geldiğini ifade eden Beko, sözlerini şöyle sürdürdü: "40 yıl önce faşist Pinochet darbe yaptığında ilk iş olarak bireysel emeklilik sistemini meclisten geçirmişti. Önce bunun ne anlama geldiğini Şilililer anlayamadı. Dört ay önce ise Şili'de çok büyük bir miting oldu 500 bine yakın emekli yürüyüş yaptı. Üç tane pankart vardı ellerinde birincisi açız, ikincisi açlık sınırının altında maaş alıyoruz, üçüncüsü asgari ücretin altında maaş alıyoruz. Ben de Türkiye'de tazminatlarının fona devri sonrasında emeklilerin açlık sınırının altında bir ücret alacaklarını düşünüyorum."

Kıdem tazminatını insanların bir yılda aldığı 13'üncü maaş olarak değerlendiren Beko, insanların geleceğe dönük emeklilik ve ev sahibi olma hayallerinin olduğunu bunların yıkılmaması gerektiğini aktardı.

'İKTİDAR İHRAÇ YAPAMAZ DURUMA GELDİ'

Kıdem tazminatlarının BES'e devrinin nedenlerine değinen Beko, "Hükümetin şu an 15'e yakın ülkeyle siyasi, ekonomik, askeri anlamda ilişkileri bozulmuş durumda. Dolayısıyla ihraç yapamaz geldi. Ekonomi iflas etme noktasına geldi. Düşünebiliyor musunuz bu ülkenin cumhurbaşkanı Rusya başkanıyla patates, domates pazarlığı yapıyor. İş bu dereceye gelmiş durumda" dedi.

Son dönemde yaklaşık bin 77 KOBİ ve fabrikanın şartel indirdiğini, özel sektörün borcun da 450 milyar Doların üzerinde olduğunu aktaran Beko, "Demek istediğim hükümet bütçeyi yanlış yönetti" dedi.

'AMAÇ KANAL İSTANBULA FİNANS DESTEĞİ VERMEK'

BES'e devredilen kıdem tazminatlarının İstanbul'da yapılmak istenen “Kanal İstanbul” gibi bir projeye finansal destek sağlamak olduğunu vurgulayan Beko, "Bu projeye fon sağlamak için kıdem tazminatlarını fona devretmeyi düşünüyorlar. Dolayısıyla bugüne kadar işsizlik fonuna, konut edindirme fonuna, tasarruf-teşvik fonuna ne olduysa kıdem tazminatları da fona devredilirse aynı akıbete uğrayacaktır" dedi.

Hükümetin savunmasının taşeron işçilerin halihazırda kıdem tazminatı alamadığı yönünde olduğunu söyleyen Beko, "Biz de diyoruz ki eğer samimiyseniz 1475 sayılı İş Yasasının 14'üncü maddesine küçük bir cümle ek yaparak garanti ücret gibi garanti kıdem tazminatı şartını da getirebilirsiniz" diye ifade etti. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Soma katliamının tüm sorumluları cezalandırılmalı’

SONRAKİ HABER

Tan: Dil çalışmalarını çoğaltarak baskıları aşabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...