13 Mayıs 2017 10:43

Cumartesi Anneleri: Bizim kutlanacak Anneler Günümüz yok

Cumartesi Anneleri, Anneler Günü öncesi 633. kez bir araya geldi: Bizim kutlanacak günümüz yok

Paylaş

Kaybedilen yakınlarının akıbetleri ile sorumluların yargılanması için adalet arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri, Anneler Günü öncesi gerçektirdiği 633. buluşmasında, “Devlet gözaltında kaybedilen evlatlarımızın akıbetleriyle ilgili bizi ve toplumu bilgilendirme görevini yerine getirinceye kadar ve evlatlarımız için adalet talebimiz karşılanıncaya kadar bizim kutlanacak günümüz olmayacak" dedi.

Cumartesi insanları yakınlarının akıbetini sormak için 633. haftada yine Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi. “Failler belli kayıplar nerede” pankartı açılan eylemde Cumartesi Anneleri, kayıpların fotoğraflarını ve adalet arayışlarının simgeleyen karanfilleri taşıdı. Cumartesi Anneleri bu haftaki buluşmasında 1994'te gözaltında kaybedilen Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy’un akıbeti de sordu. Eylemin Anneler Günü’nden bir gün önceye denk gelmesinden dolayı Cumartesi Anneleri, kutlanacak bir anneler günü olmadığını dile getirdi.

‘BURADAKİ ANNELER CEHENNEM YAŞIYOR’

İlk sözü gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kız kardeşi İkbal Eren aldı: "Ülkeyi yönetenler yarın çıkıp 'eli öpülesi anneler, ayaklarının altı öpülesi anneler, cennet annelerin ayakları altında’ diyecekler. Buradaki annelerin yaşadıklarını görmeyecekler. Cennet annelerin ayakları altında değil. Annelerin yaşadığı cehennemi görmüyorsunuz. Anneler bu cehennemde evlatları için hak ve adalet arıyorlar. Biz burada hak ve adalet arıyoruz. Adalet aramaya devam edeceğiz.”

‘OĞLUM NEREDESİN?’

Daha sonra gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ı annesi Hanife Yıldız, "Biz bu acıları yaşarken başkası bu acıları yaşamasın dedik.  Bize bu acıları yaşatanlar her gün yeni acı yaşatmaya kararlılar. Benim oğlumu elimden aldıkları gün anneliğim elimden alındı. Ben ölü bir bedenle oğlumu arıyorum" dedi. Daha sonra gözaltında kaybedilen oğlu için Kürtçe şiir okuyarak, ‘Oğlum neredesin’  dedi.

Gözaltında kaybedilen Abdullah Canan'ın oğlu Tayyip Canan ise, "Bizler 633 haftadır hak arama mücadelesi veriyoruz. Kayıplarımızı kaybedenleri biran önce yargı önüne çıkarın" diye konuştu.

‘BU MEYDANDAKİ TÜM ANNELER, KADINLAR YARALI’

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın Annesi Emine Ocak'ın gönderdiği mektup okundu. Anne Ocak mektubunda, “Yaralıyım. Bu meydandaki tüm anneler, kadınlar yaralı. Bizim için anneler günü acı ile geçiyorsa, çocuklarımızın eli bize uzanmıyor diyedir. Sesi kulağımıza ulaşamıyor diyedir. Her şeyden önce mezarlarına çiçek götüremiyoruz diyedir. İşte bu yüzden Galatasaray Meydanı’ndaki anneler için özel günler daha zor ve dayanılmaz. Biz annelere bu acıları yaşatanlar ceza aldığında, çocuklarımızın kokusunu duyacağız” dedi.

‘YENİ KAYIPLAR YAŞANMASINI İSTEMİYORUZ’

Gözaltında kaybedilen Halil Alpsoy’un torunu Helin Alpsoy söz aldı. Alpsoy, "Dedemi kaybedeli 23 sene oldu. Katilleri hala bulunamadı. Dedemi çok özledim. Babaannem, kendi çocuklarını burada büyüttü. Şimdi sıra bizde.  Dedemin katilleri bulunana kadar bu meydandan ayrılmayacağız” diye konuştu.

Kasım Alpsoy’un torunu Gülbahar Alpsoy, “Dedem gibi bir sürü insan kayıp. Burada hepimizin acısı gözyaşı aynıdır. Ben dedemi arıyorum ve yeni kayıplar yaşanmasını istemiyorum” dedi.

‘BİZİM KUTLANACAK BİR GÜNÜMÜZ YOK’

Galatasaray Meydanı'nda gerçekleşen 633. hafta buluşmasının basın açıklamasını Cumartesi İnsanları'ndan Rezzan Karaman okudu. Açlık grevinde 66. günlerine giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile açlık grevinin 79. gününe giren Kemal Gün’ün kritik aşamaya geldiklerini hatırlatan Karaman, eylemcilerin hak taleplerinin karşılanmasını istedi. Karaman, "Yeter artık! Bu toprakların bütün evlatlarını sahiplenen Cumartesi Anneleri olarak hak ve özgürlüklerini yaşamak için hiç kimsenin bedel ödemek zorunda bırakılmasını kabul etmiyoruz" dedi.

633. hafta buluşmalarını Anneler Günü öncesinde gerçekleştirdiklerini belirten Karaman, "Yarın Anneler Günü vesilesiyle kadın haklarını ayaklar altına alanlar ve annelere bir günlük değer atfedenler ikiyüzlü kutlama mesajları yayınlayacaklar. Gözaltında kaybedilen evlatlarımızın akıbetini öğrenme hakkımızdan bizi mahrum edenler yarın yine 'Cenneti annelerin ayakları altında gören bir inancın mensupları olan bizler' diyerek söze başlayacaklar. Devlet gözaltında kaybedilen evlatlarımızın akıbetleriyle ilgili bizi ve toplumu bilgilendirme görevini yerine getirinceye kadar ve evlatlarımız için adalet talebimiz karşılanıncaya kadar bizim kutlanacak günümüz olmayacak" diye konuştu.

‘BU DOSYA BİZİM İÇİN KAPANMAYACAK’

Cumartesi Anneleri'nin 633. hafta buluşmasında 1994'te gözaltında kaybedilen Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy’un akıbeti de soruldu. Bugüne kadar gözaltına alındıkları inkar edilen Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy’un ailelerinin tüm başvurularının karşılıksız bırakıldığını söyleyen Karaman şöyle devam etti: "Devlet, Kasım ve Halil Alpsoy’un kaybedilmesindeki sorumluluğunu üstleninceye kadar ve onları kaybedenler adil bir biçimde yargılanarak hesap verinceye kadar bu dosyalar bizim için kapanmayacak." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma yıl dönümü: Kamusal denetim yapılmadı

SONRAKİ HABER

Soma'da maden katliamı için anma düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...