13 Mayıs 2017 00:31

Cam işçisi greve hazırlanıyor: Bu kez daha kararlı olmalıyız

24 Mayıs'ta Şişecam'a bağlı fabrikalarda greve çıkacak 6 bin işçi, hazırlıklarını sürdürüyor.

Paylaş

Şişecam’a bağlı fabrikalarda çalışan 6 bin işçi, sözleşme taleplerinin karşılanmaması halinde 24 Mayıs’ta greve çıkacak. İşçiler, grev öncesi hazırlıklarını sürdürüyor. 1294 işçinin çalıştığı Eskişehir Paşabahçe işçileri tepki olarak 19 Mayıs resmi tatilinin ardından gelen 20 Mayıs Cumartesi günü de grev öncesi uyarı amacıyla çalışmamak için hazırlık yapıyor. 2014’te grevlerinin yasaklanması ve ardından imzalanan 3 yıllık sözleşmeyi hatırlatan işçiler “Bu sefer kararlı olmalıyız. Çünkü kaybederek fabrikaya dönmek dünyanın en zor işi” dedi. 

Sendikaları Kristal-İş’in genel merkez yöneticilerinin sözleşmeye işçilerin beklentisinin altında zam teklifiyle gittiğini, buna rağmen patronun komik rakamlar dayattığını dile getiren bir cam işçisi, “Maaşlarımız eriyor, her sözleşmeye telafi edileceği umuduyla gidiyoruz. 2014’te grev ertelendi sonuç alamadık. Bu sefer de yasaklanırsa birliğimizi sürdürerek sonuç almalıyız” dedi. 

HAZIRLIK YAPMALIYIZ

Şişecam’ın her yıl daha da büyüdüğüne ve kârını artırdığına dikkat çeken bir başka işçi, şöyle devam etti: “Bizler de daha iyi yaşayacak bir ücret istiyoruz. Eskişehir’de gerek sendikamızla, gerekse işçiler olarak birliğimizin iyi olduğunu düşünüyorum. Ancak sonuçta masaya merkez oturuyor. Burada kararlı olmalıyız, biz istersek olur. Bakın hakkını alan metal işçileri örneği var. Bunlar değerlendirilmeli. Çünkü 2014’ten daha zor bir aşamadayız. OHAL döneminde grev yasaklamak çok daha rahat. Bunları da hesaplayarak hazırlık yapılmalı.”

1 Mayıs mitingine iyi bir katılım sağladıklarını hatırlatan bir diğer işçi, bu coşkuyu 24 Mayıs’ta greve taşıyacaklarını söyledi. İşçi “Kendi hayatımıza daha iyi şekil vermek, çoluk çocuğumuza iyi bir gelecek sağlamak istiyoruz hepsi bu” dedi. 

Patronun grev yasağına güvendiğini anlatan bir başka cam işçisi şu çağrıda bulundu: “İşte burada sendika, işçiler dik durmalı yoksa hak alınmaz. Eskişehir’de moralimiz birliğimiz iyi. Bunu tecrübelerle de birleştirip sonuca ulaştırmalıyız.”

Sermayenin altın çağını yaşadığını belirten bir işçi, “Bizim istediğimiz saat ücretine 2 lira zam, fabrikaların kapanması halinde özlük haklarının korunarak başka fabrikalara yatay geçiş hakkı. Patronlar bir taraftan kâr oranlarını açıklıyor ama 1400 liraya de işçi çalıştırıyor” dedi. Patronun da hazırlıklara başladığını, “Grev işçiye yarar sağlamaz” yönlü afişler astırdığını aktaran işçi, sözleşmede geri adım atılmaması, greve çıkılması gerektiğini kaydetti. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde açlık grevine destek eylemine saldırı

SONRAKİ HABER

Soma: 3 yıldır dinmeyen acı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...