13 Mayıs 2017 00:24

‘Bir kuru ekmeğimiz vardı ona da zam geldi’

Kocaeli'de ekmeğe yapılan yüzde 25 zamma vatandaşlar 'Bir kuru ekmeğimiz vardı ona da zam geldi' şeklinde tepki gösterdi.

Paylaş

Kübra LAZ
Mert ŞAHİN
Kocaeli

Kocaeli'de ekmeğe gelen yüzde 25 zamma vatandaşlar tepkili. “Bir kuru ekmeğimiz vardı ona da zam geldi” diye tepkilerini dile getiren vatandaşlar zammın geri alınmasını istedi. 

Derince’nin Yenikent Mahallesi’nde ilk olarak konuştuğumuz Sinem Ekici, ekmeği alırken fırıncının, kendilerine kazanamadıklarını söylediğini belirterek, “1 lirayken iyiydi. Ama gelen zam aileleri olumsuz etkiledi. Biz ekmeği alırken fırıncı bizlere kazanamadıklarını söylüyor. Biz zaten fazlasıyla verdiğimiz için hiç kazanamıyoruz, peki bu kopukluk nedir? Bu zamlar nereye gidiyor?” diye sordu. 

MAAŞA YAPILAN ZAM ERİDİ 

Sidar Çakar da ekmeğe gelen zammı fazla buluyor, bu yapılan zamma anlam veremeyen Çakar, “Türkiye’nin en pahalı ulaşımı da Kocaeli’de zaten. Burada artık nefes dahi alamaz duruma geldik. Maaşlara yapılan zammı da zaten gelen zamlarla, vergilerle fazlasıyla geri verdik. Temel ihtiyaçlarımız dışında bir şey alamıyoruz neredeyse. Belki büyüklerimiz son model arabalara binmeyerek bizim maaşlarımıza insan gibi zam yapabilirler” dedi. 

Huriye Hanım ise hayatın zorlaştığını, birçok şeye zam geldiğini ifade etti. Emekli olamayan Huriye Hanım, “Gece gündüz her şeye zam geliyor. Emekliliği bile olmayan bizim gibi fakir fukaralar için çok zor bir durum. Ne alıp ne yiyelim, ona da şaşırdık. Bir kuru ekmeğimiz vardı ona da zam geldi işte. Mutfağım bomboş, zor bir hayat geçiriyorum” diye tepkisini dile getirdi.

‘BEN DE ASGARİ ÜCRETE ZAM İSTİYORUM’

İsmini söylemek istemeyen bir vatandaş ise zammın geniş ailelerin ve maddi durumu iyi olmayanların mutfağını büyük ölçüde etkilediğini belirtti. Ekmeğin yanı sıra domatesin, biberin çok pahalı olmasının da aileleri zor durumda bıraktığını söyledi. Asgari ücretle geçindiğini belirten vatandaş,”Bu zamlar asgari ücretle hiçbir şekilde orantılı değil.Asgari ücret olduğu yerde sayıyor, ben de asgari ücrete zam istiyorum” dedi. 

Fırın İşletmecisi Uğur Gürsoy zamma tepki gösterenler olduğunu dile getirdi. Daha önce ekmeğe yapılan zam geri çekilince zarar ettiklerini aktaran Gürsoy, “Bu zammın sebebi una yapılan zam. Daha önce de zam yapılıp geri çekildiğinde büyük zarara uğradık. Çünkü fırın çalışanlarına ekmek zammı yapıldıkça zam yapıyoruz. O zamdan sonra fiyat düştüğü zaman çalışanların maaşını düşüremedik doğal olarak. Ayrıca zamlar yıllık enflasyon oranına göre yapılırsa daha uygun olacak bence” diye zammı savundu.  

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli'de mavi bayraklı plaj sayısı 4'e yükseldi

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde açlık grevine destek eylemine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa