13 Mayıs 2017 00:16

Kocaeli'de mavi bayraklı plaj sayısı 4'e yükseldi

Kocaeli'de Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenen plajlarda Mavi Bayrak sayısı 4'e yükseltildi. Yaşam savuncuları ise gerçek durumdan şikayetçi.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
KOCAELİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Karadeniz kıyılarında yaptığı sahil çalışmalarıyla Bağırganlı Plajı Mavi Bayrak aldı. Bununla birlikte Kocaeli'de Mavi Bayraklı plaj sayısı 4'e yükselirken, biz de İzmit Körfezi’nin durumunu yaşam savunucularıyla konuştuk. 

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, 2017 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Açıklanan sahiller arasında Bağırganlı Halk Plajı da bulunuyor. Peki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi'nin temizlenmesi için yaptığı çalışmalarla övünürken durum gerçekten böyle mi?

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah ve Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok ile İzmit Körfezi’nin durumunu konuştuk. 

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah

‘KÖRFEZİN BALIĞI YENİLECEK DURUMDA DEĞİL’

Kandıra Cebeci, Kerpe ve Karamürsel Altınkemer Halk Plajlarına ilave olarak Bağırganlı Halk Plajı’nın Mavi Bayrak almasını değerlendiren ÇEKÜL Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah, Kandıra sahillerinin Mavi Bayrak almasının doğalında bir durum olduğunu belirterek, “Karamürsel’e Mavi Bayrak verilmeden önce orada denizden tuvalet taşları çıkardılar, fotoğrafları var elimizde. Dışarıdan getirilen kum ile kumsal yaptılar ama su temiz mi değil mi bakmadılar bile. Karadeniz’deki sahiller Marmara’ya göre temiz, doğası gereği Kandıra sahilleri temiz, çünkü güçlü bir akıntı var. Bir şezlong ve şemsiye koyarsın, olur sana sahil” dedi. Çok sayıda fabrikanın atıkları ve kanalizasyon sularının İzmit Körfezi’ne döküldüğünü belirten Gülşah, “Gözlerimizle gördüğümüz yerler var. Körfez balığı yenilecek durumda değil, çünkü çevre kirliliği hat safhada” ifadelerini kullandı. 

Fotoğraflar İzmit Körfezi’nin nasıl ‘temiz’ olduğunu açıkça gösteriyor.

Limanların da Körfezi olumsuz etkilediğini vurgulayan Gülşah, “Derince Limanı OHAL yasaları çerçevesinde ÇED raporu bile alınmadan yapılıyor. Buranın su akıntısı güçlüydü, şimdi liman bu akıntıyı engelleyecek, Körfez daha da kirlenecek. Hala Körfez’de yer altında su akıntıları var az da olsa. Ama yapılan limanlarla bu akıntıların önünü kapatıyorlar” dedi. 

‘İZMİT KÖRFEZİNE AYAK SOKULAMAZ!’

Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok

Hereke Çevre Derneği Başkanı Hayri Altunok ise “Biz İzmit Körfezi’ne ayak sokulamaz derken laf olsun diye söylemiyoruz, tespitlerimiz var. Ama yok illa ben girerim bu körfeze diyenler varsa da bir şey diyemeyiz” diyor. Kandıra sahillerinde Mavi Bayrak almanın kolay olduğunu aktaran Altunok, “Neden İzmit, Derince, Körfez, Dilovası, Gölcük gibi sahillerde Mavi Bayrak alınamıyor? Çünkü sanayi başını almış gitmiş durumda, limanlar durmadan sahilleri dolduruyor, yetmiyor denize dolgu yapıyorlarüstelik” ifadelerini kullandı. 

Fotoğraflar İzmit Körfezi’nin nasıl ‘temiz’ olduğunu açıkça gösteriyor.

‘KARADENİZ İLE İZMİT KÖRFEZİ BİRLEŞTİRİLİRSE…’

“Peki, nasıl temiz olacak bu sahiller, ne yapılmalı?” sorumuza ilginç bir projeyle cevap veren Altunok, şöyle dedi: “Osmanlı döneminde bir proje vardı, gerçekleştirilemedi, o gerçekleştirilse bir nebze Körfez daha da temiz olabilir, tabi sanayi ve limanın etkilerini dışarıda bırakırsak. Osmanlı bir dönem Karadeniz ile Sapanca gölünü birleştirmeyi düşündü. Benim fikrim, Karadeniz ile İzmit Körfez’i birleştirilirse bir nebze temizlik sağlanmış olabilir.” 
 

ÖNCEKİ HABER

Kırtasiye yardımını gasbettirmediler!

SONRAKİ HABER

‘Bir kuru ekmeğimiz vardı ona da zam geldi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...