12 Mayıs 2017 17:23

Belediyeden ‘esnafa bayrak zorunluluğu’ savunması

Evrensel’in haberinden sonra Haliliye Belediyesi, esnafın milli bayramlarda bayrak asmasının zorunlu hale getirilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

Urfa’nın Haliliye Belediyesi, Haliliye’de esnafın milli bayramlarda bayrak asmasının zorunlu hale getirilmesiyle” ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada bayrak asma zorunluluğu savunulurken, bu zorunluluğun birkaç belediyede daha olduğu ifade edildi.

Evrensel’in gündeme taşıdığı “Haliliye’de bayrak asmak artık zorunlu” haberiyle tepki toplayan Haliliye Belediyesi, alınan karara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Kamuoyunun belediye meclisi tarafından getirilen bayrak zorunluluğuyla ilgili yanlış bilgilendirildiği iddia edilen açıklamada, ilçedeki esnafın milli bayramlarda bayrak asmasıyla ilgili kararın yasal olduğu savunuldu. Ülke genelindeki bazı belediyelerin zabıta yönetmeliklerinde yer alan emir ve yasaklarda benzer maddeler olduğu ifade edildi.

YASALARDA ZORUNLULUK VAR MI?

Açıklamada “17 Mart 1985 tarihli 18697 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Türk Bayrağı Tüzüğünün “Bayrağın Çekilmesine ve İndirilmesine Dair Esaslar” bölümünün 11’inci Maddesinde ‘Milli Bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde Bayrak çekilecek’ yerler belirlenmiştir. Tüzüğe göre; “Tören düzenlenen alanlar ile yönetmelik veya yönergelerde belirlenen tören alanları, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Siyasi parti merkez, il ve ilçe teşkilatları, fabrikalar, işletmeler” bayrak asması gereken zorunlu yerlerdir” denildi. Ancak belediyenin açıklamasında yer verdiği Türk Bayrak Tüzüğü’nün ilgili maddesinde “zorunlu” yerine “müsaade ile” ifadesi bulunuyor. Tüzüğün 12’nci maddesinde ise “Kurtuluş ve Atatürk'ü anma günleri dışında, Bayrak çekilmesi veya konulması mahalli mülki amirinin müsaadesine bağlıdır” deniliyor.

Haliliye Belediyesi’nin “bayrak asma zorunluluğunu” vurguladığı açıklamasında, birçok belediyenin zabıta yönetmeliğinde “milli bayramlarda bayrak asılmasıyla” ilgili maddeler olduğu da belirtildi. Açıklamada söz konusu zorunlu uygulamaya örnek olarak, Alanya Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Elazığ Belediyesi, Etimesgut Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Pursaklar Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi gibi belediyeler örnek olarak gösterildi.
Haliliye Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantısında, Zabıta Yönetmeliği’ndeki Emir ve Yasaklar’a eklenen maddelerle ilçedeki esnafın milli bayramlarda bayrak asması zorunluluğu meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edilmişti. (Urfa/EVRENSEL)

 {{319215}}

ÖNCEKİ HABER

İhraçlara tepki, Gülmen ve Özakça ile dayanışma

SONRAKİ HABER

Adana’dan Gülmen ve Özakça’ya destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...